am fost la consulatul româniei in Franta, unde locuiesc, si nu au putut sa raspunda la intrebarea mea, asa ca ma adresez la voi.
Fac parte din moldovenii deveniti cetatenii români prin parinti dar care, conform cu legea anterioara, nu au fost inscrisi in certificatul de cetatenie ale parintilor.
Problema este ca cetățenii moldoveni care și-au perfectat pașaportul românesc fiind minori, iar acum au împlinit majoratul, nu și-l pot prelungi, dacă numele lor nu a fost trecut în actul de cetățenie al unuia dintre părinți din cauza la modificarea recenta a legii pentru cetatenie nr. 21/1991 care stupuleaza ca :
Art 20 al (5) În situația în care copiii minori dobândesc cetățenia română odată cu părinții sau cu unul dintre ei, aceștia vor fi înscriși în certificatul de cetățenie al părinților și nu depun jurământul.
In alte cuvinte, aceasta lege se aplica retroactiv, desi legea anterioare nu prevedea solicitarea cetățeniei române pentru persoanele minore odată cu solicitările părinților, pentru ca se prezuma că aceasta era acordată automat.
Astazi, pentru a reinnoi Buletinul de Identitate românesc care a expirat nu stiu cum sa fac dovada de cetatenie româna, desi ambii parinti sunt cetateni români, desi am CNP si act românesc de nastere.
Stie civeva care este procedura? Mai trece cineva prin asa calvar?! Va rog sa ma AJUTATI si multumesc anticipat
Vreti sau nu, oricum va trebui sa va adresati aut. romane pentru obtinerea actului de identitate. Din moment ce aveti certif. de nastere cu CNP, nu este necesar sa va faceti probleme. Doar prezentati-va la evidenta persoanelor, depuneti actele pe care le aveti si solicitati un act de identitate. De restul se vor ocupa functionarii. In 30 de zile maxim 45 veti intra in posesia actului de identitate.
Dovedirea cetateniei
EmiB
Buna ziua, am si eu o scurta întrebare . Pe lângă pasaport, in care e precizare clar cetatenia posesorului, exista vreun alt act oficial care sa precizeze ... (vezi toată discuția)