avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Dovedirea cetateniei
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Dovedirea cetateniei

Buna ziua, am si eu o scurta întrebare . Pe lângă pasaport, in care e precizare clar cetatenia posesorului, exista vreun alt act oficial care sa precizeze clar cetatenia petentului ?
Cel mai recent răspuns: EmiB , utilizator 11:47, 21 Mai 2012
Cartea de identitate, scrie ROMANIA pe ea.
Daca imi permiteti, si pe cerificatul de nastere scrie Romania.
Acte de identitate a cetateanului român:
Pasaport
Carte de identitate

Acte de dovedire a cetateniei române
Certificat de nastere
Certificat de cetatenie (daca e cazul)
Pasaport
Carte de identitate

In cazul in care nu aveti nici un act cu care va puteti declina cetatenia, puteti cere verificarea identitatii (la intrarea in tara) sau la clarificarea cetateniei.
@ patrascu razvan
M-am gandit doar la actele de identitate, aveti dreptate.

LEGEA CETATENIEI ROMANE Nr. 21/1991

modificata si completata potrivit prevederilor

Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 43 din 29 mai 2003

CAPITOLUL IV
Dovada cetateniei romane

Art. 21. – (1) Dovada cetateniei romane se face cu buletinul de identitate sau, dupa caz, cu cartea de identitate, pasaportul ori cu certificatul prevazut la Art. 20 alin. (2).
(Art. 20. – (1) Cetatenia romana se dobandeste pe data depunerii juramantului de credinta.
(2) Dupa depunerea juramantului, ministrul justitiei ori seful misiunii diplomatice sau al oficiului consular va elibera persoanei careia i s-a acordat cetatenia romana un certificat constatator pe care se aplica fotografia titularului. In situatia in care copiii minori dobandesc cetatenia romana impreuna cu parintii, acestia vor fi inscrisi in certificatul constatator. )
(2) Cetatenia copilului pana la varsta de 14 ani se dovedeste cu certificatul sau de nastere, insotit de buletinul ori cartea de identitate, dupa caz, sau pasaportul oricaruia dintre parinti.
(3) In cazul in care copilul este inscris in buletinul sau in cartea de identitate, dupa caz, ori in pasaportul unuia dintre parinti, dovada cetateniei se face cu oricare dintre aceste acte.
(4) Daca dovada cetateniei copilului pana la varsta de 14 ani nu se poate face in conditiile alineatului precedent, dovada se va putea face cu certificatul eliberat de organele de evidenta a populatiei.
(5) Dovada cetateniei copiilor gasiti se face, pana la varsta de 14 ani, cu certificatul de nastere.

Art. 22. – (1) In caz de nevoie misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei elibereaza, la cerere, dovezi de cetatenie pentru cetatenii romani aflati in strainatate.

Alte discuții în legătură

Cetatenie romana pentru un copil nascut in canada Sorina_Dragomir Sorina_Dragomir Care-i procedura si ce acte sunt necesare, daca ambii parinti sunt cetateni canadieni/romani, iar copilul (10 ani) s-a nascut in Toronto? (vezi toată discuția)
Cetatenie romana susana.magyari susana.magyari am plecat in 1972 in usa si nu am renuntat la cetatenia romana, unde pot sa ma adresez pentru a dobandi un document care sa ateste cetatenia romana , ... (vezi toată discuția)
Evidenta persoanelor ovicosma ovicosma Am urmatoarea problema, poate gasesc la voi o solutie. Am o nepoata de 14 ani, care locuieste cu parintii (sora si cumnatul meu) in KUWAIT. Acum 1 saptamana ... (vezi toată discuția)