In conformitate cu prevederile art. 2 din OUG nr. 111/2010 (privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor), pentru a putea beneficia de dreptul la concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului, este necesar ca in ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului sa aveti realizate, timp de cel putin 12 luni, venituri din salarii.
Prin urmare, in situatia dumneavoastra, aveti dreptul la indemnizatie, insa cuantumul lunar va fi mai mic (aceasta reprezinta 85% din media veniturilor ultimelor 12 luni).
In primul rand trebuie clarificat faptul ca indemnizatia de somaj se poate acorda doar in situatiile expres prevazute de lege, spre exemplu, in cazul unei restructurari, respectiv incetarea contractului individual de munca pentru motive ce nu tin de culpa salariatului. In cazul dumneavoastra, intelegem faptul ca angajarea s-a realizat in temeiul unui contract de munca pe perioada determinata, astfel, ajungerea la termen a contractului de munca nu reprezinta o situatie ce poate determina acordarea somajului.
Cu toate acestea, in situatia ipotetica descrisa, in masura in care va aflati intr-una dintre situatiile ce determina posibilitatea acordarii somajului, indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului se va calcula luand in considerare veniturile salariale (cat timp contractul individual de munca este valabil) si veniturile reprezentand indemnizatia de somaj.
Acordarea concediului medical in cadrul perioadei de somaj este un drept al dumneavoastra, veniturile rezultate in cadrul acestei perioade fiind raportate la valoarea salariului obtinut (si nu la cuantumul indemnizatiei de somaj).