avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie copil

Buna ziua, va expun urmatoarea situatie: lucrez in invatamant cu contract pe perioada determinata . Din 1 septembrie 2017 imi expira contractul, iar eu urmeaza sa nasc in 4 februarie 2018. Daca introduc actele de somaj din luna septembrie pana in februarie, cum se va calcula indemnizatia pt. copil? Se va lua in considetare lunile lucrate in invatamant + somajul? Mentionez ca in ultimii 4 ani am
lucrat in invatamant cu norma intreaga, fara intreruperi. Pe perioada somajului pot beneficia de concediu medical in cazul unei sarcini cu risc? Cum se va calcula suma pe care pot sa o primesc in cazul concediului? Va multumesc anticipat pt.raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Lya Mary , utilizator 20:15, 30 Iunie 2017
Buna ziua,

In primul rand trebuie clarificat faptul ca indemnizatia de somaj se poate acorda doar in situatiile expres prevazute de lege, spre exemplu, in cazul unei restructurari, respectiv incetarea contractului individual de munca pentru motive ce nu tin de culpa salariatului. In cazul dumneavoastra, intelegem faptul ca angajarea s-a realizat in temeiul unui contract de munca pe perioada determinata, astfel, ajungerea la termen a contractului de munca nu reprezinta o situatie ce poate determina acordarea somajului.

Cu toate acestea, in situatia ipotetica descrisa, in masura in care va aflati intr-una dintre situatiile ce determina posibilitatea acordarii somajului, indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului se va calcula luand in considerare veniturile salariale (cat timp contractul individual de munca este valabil) si veniturile reprezentand indemnizatia de somaj.

Acordarea concediului medical in cadrul perioadei de somaj este un drept al dumneavoastra, veniturile rezultate in cadrul acestei perioade fiind raportate la valoarea salariului obtinut (si nu la cuantumul indemnizatiei de somaj).

Va multumim,
LTS Consult
Va multumesc frumos pt. promptitudine ! Din cate am inteles, eu in situatia data nu am dreptul la somaj, desi nu voi mai avea un loc de munca si am cotizat luna de luna pt. acesta. Indemnizatia pt copil pot sa o mai primesc din momentul in care voi naste, daca nu mai am un contract de munca si daca nu primesc nici somaj? Desi voi avea 6 luni neacoperite, in ultimii 3 ani am lucrat cu norma intreaga. Multumesc!
In conformitate cu prevederile art. 2 din OUG nr. 111/2010 (privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor), pentru a putea beneficia de dreptul la concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului, este necesar ca in ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului sa aveti realizate, timp de cel putin 12 luni, venituri din salarii.

Prin urmare, in situatia dumneavoastra, aveti dreptul la indemnizatie, insa cuantumul lunar va fi mai mic (aceasta reprezinta 85% din media veniturilor ultimelor 12 luni).
Va multumesc! O seara frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Insarcinata!!! concediu maternitate ContSters106545 ContSters106545 Astazi am aflat ca sunt insarcinata si as dori sa stiu cateva aspecte legate de concediul de maternitate si ingrijire copil. - Carte de munca 15 Nov. ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate si contract de munca pe perioada determinata AncutaGLAV AncutaGLAV Situatie: data nasterii estimativa 02.2016 Perioada lucrata: 2009 - 31.12.2015 (ultimul loc de munca este cu CIM pe perioada determinata) Concediul de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil realvasy realvasy Buna ziua! Sotia mea (profesoara suplinitoare) a nascut pe 16 august 2014. Contractul ei de munca se incheie pe 31 august (01.09.2013 - 31.08.2014). La ... (vezi toată discuția)