avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua!

Sotia mea (profesoara suplinitoare) a nascut pe 16 august 2014.
Contractul ei de munca se incheie pe 31 august (01.09.2013 - 31.08.2014).
La scoala unde lucreaza mi s-a spus ca nu poate beneficia de concediu de ingrijire a copilului din moment ce i se incheie perioada contractuala.

Ce trebuie sa faca pentru a beneficia de indemnizatia de crestere?
Se poate angaja intre timp altundeva pentru a putea intra in concediu de ingrijire (presupun ca perioada concediul se considera ca vechime)?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: realvasy , utilizator 18:12, 26 August 2014
V-au informat prost, sotia poate benefica de concediu si indemnizatie de crestere copil.
OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
ART. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate

Trebuie sa mergeti la primarie sau la agentia de prestatii sociale pentru ca sa vedeti cand trebuie ca sotia sa depuna dosarul si ce trebuie sa contina.
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
smeagull, utilizator
1. Cei de la scoala nu au dreptate, nu cunosc legislatia.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. - Deoarece a nascut in august 2014, cele 12 luni eligibile sunt septembrie 2013 - august 2014.
- Daca a avut contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata, din septembrie 2013 si pana la 31 august 2014 indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. Dupa ce termina concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie) poate depune la Primarie cererea si actele pentru indemnizatie pentru CCC.

5. - Ii recomand sa se inregistreze la Agentia de Somaj (chiar daca este in conecdiu postnatal) imediat ce ii inceteaza CIM.
- Dupa CCC poate beneficia de indemnizatie de somaj pana isi va gasi un loc de munca.
Am inteles. Deci incepand cu 1 septembrie sa se inregistreze la Agentia de Somaj, iar dupa 26 septembrie (cand se implinesc cele 42 de zile de concediu obligatoriu postnatal) se poate depune dosarul pentru CCC.

Multumesc pentru raspuns!
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de ccc? AndreeaIonela AndreeaIonela Sunt angajata din data de 3.11.2013 si sunt insarcinata iar DPN este 11 septembrie 2014. Daca din nefericire copilul se va naste mai repede de luna septembrie, ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil danastanciu danastanciu Buna ziua, Sunt angajata cu norma întreagă din 31 oct 2014 si in septembrie 2015 o sa nasc. Am dreptul la indemnizația pentru creșterea copilului? Știu ... (vezi toată discuția)
Ccc corina29 corina29 BUNA ZIUA, As dori sa ma lamuriti si pe mine daca pot beneficia de CCC in varsta de pana la 2 ani daca m-am angajat pe19oct.2012 si urmeaza sa nasc la ... (vezi toată discuția)