avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatie crestere copil

Buna ziua,
Sunt angajata cu norma întreagă din 31 oct 2014 si in septembrie 2015 o sa nasc.
Am dreptul la indemnizația pentru creșterea copilului? Știu ca trebuie sa am ultimele 12 luni fără întrerupere, dar nu exista nicio posibilitate sa plătesc retroactiv? Sau sa intru mai târziu in concediu maternal? Fiind vorba doar de o luna diferență si mai ales ca soțul meu lucrează cu jumătate de norma, nu exista nicio lege care sa-mi permită sa beneficiez de aceasta indemnizație?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: danastanciu , utilizator 18:54, 2 Iunie 2015
1. Daca veti naste in septembrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta sunt octombrie 2014 - septembrie 2015.

2. Deoarece aveti o zi lucrata in octombrie 2014 veti putea beneficia de CCC si indemnizatie in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.


3. Perioadele de concedii medicale si perioada de sarcina din concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) fac parte din cele 12 luni eligibile.

4. - Plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj nu este o conditie pentru a beneficia de CCC si indemnziatie.
- Adica chiar daca ati puta plati din urma tot nu v-ar ajuta.
Va mulțumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului mihaelalluta mihaelalluta buna,eu sunt insarcinata in 7 luni si sunt angajata de la data de 16 octombrie 2014 si ar trebui sa nasc pe 30 septembrie 2015.deci ladata nasterii nu as avea ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de ccc? AndreeaIonela AndreeaIonela Sunt angajata din data de 3.11.2013 si sunt insarcinata iar DPN este 11 septembrie 2014. Daca din nefericire copilul se va naste mai repede de luna septembrie, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil crina_d crina_d Bună ziua, Soțul a avut 2 contracte pe perioadă determinată (07 August 2014 07 ianuarie 2015), cel de al doilea nu a mai fost prelungit. De la începutul ... (vezi toată discuția)