avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Insarcinata!!! Concediu maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Insarcinata!!! Concediu maternitate

Astazi am aflat ca sunt insarcinata si as dori sa stiu cateva aspecte legate de concediul de maternitate si ingrijire copil.

- Carte de munca 15 Nov. 2005
- In Octombrie 2008 am fost disponibilizata din motive care nu tineau de mine si pentru ca imi cautam asiduu de munca, nu am depus cerere de somaj.
- Pe data de 16 Septembrie 2009 (dupa 4 luni de la disponibilizare) m-am angajat la firma la care lucrez si in prezent, initial pe contract perioada determinata 3 luni, iar dupa pe nedeterminat.

Copilul se va naste in Iulie 2010.

Daca nu am cotizat la cartea de munca pt. 4 luni, beneficiez de concediul pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani (85%)?

Multumesc!


Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
ContSters106545, utilizator
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:41, 23 Noiembrie 2009
Buna ziua!
Daca ati inceput lucrul in 16 septembrie depinde foarte mult in ce luna sunteti insarcinata. Stagiul de cotizare de la firma de dinainte nu va mai fi luat in considerare. Trebuie sa aveti 12 luni lucrate inaintea date in care se ba naste copilul. Deci reveniti cu data nasterii copilului si vedem daca veti putea beneficia de indemnizatie.
Succes si sanatate!
In Octombrie 2008 am fost disponibilizata din motive care nu tineau de mine si pentru ca imi cautam asiduu de munca, nu am depus cerere de somaj.

- Pe data de 16 Septembrie 2009 (dupa 4 luni de la disponibilizare) m-am angajat la firma la care lucrez si in prezent, initial pe contract perioada determinata 3 luni, iar dupa pe nedeterminat.

Nu prea corespunde perioada, din octombrie 2008 pana in septembrie 2009 este un an, nu 4 luni.
Concediu de maternitate, daca va referiti la cele 126 zile (concediu sarcina si lauzie), acest concediu medical cod 08 se plateste cu 85%.
Daca va referiti la concediu pentru crestere si ingrijire copil (cei 2 ani), trebuie sa aveti 12 luni anterior nasterii copilului realizate venituri supuse impozitului pe venit.
Concediul de maternitate are regimul unui concediu medical obisnuit.
Beneficiaza de indemnizatia de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel putin o luna sau fractiuni de luna totalizand minimum 22 de zile.
Nu trebuie confundat concediul de maternitate cu concediul pentru cresterea şi ingrijirea copilului de pana la 2 ani......
Eu cred ca doamna se referea la concediul pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani.
Imi pare rau, am creeat confuzie. Sunt anagajata din 16 Februarie.
Copilul trebuie sa se nasca in iulie 2010.

Ma refeream la concediul pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani.

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
ContSters106545, utilizator

Alte discuții în legătură

Diferenta concediu prenatal/lauzie si cic Ioana Ivan Ioana Ivan Buna ziua, Daca pana la nastere nu imi iau concediu prenatal, ci doar concediul de odihna la care am dreptul pe anul in curs (o luna inainte de nastere) , ... (vezi toată discuția)
Cuantum indemnizatie cic ioneasca84 ioneasca84 buna ziua lucrez in invatamant si sunt insarcinata ar tb sa nasc pe la jumatatea lui septembrie intrebarea este imi trebuie continuitate la post pt a putea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)