avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diferenta concediu prenatal/lauzie si CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diferenta concediu prenatal/lauzie si CIC

Buna ziua,

Daca pana la nastere nu imi iau concediu prenatal, ci doar concediul de odihna la care am dreptul pe anul in curs (o luna inainte de nastere) , sunt obligata ca dupa ce nasc sa iau cele 126 zile concediu lauzie si abia apoi intru in CIC sau pot intra direct in CIC ? Este vreo diferenta de calcul intre indemnizatie conc. lauzie si CIC ? Tot 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni ?

Va multumesc pt. lamuriri
O zi buna,
Ioana Ivan
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 4 Martie 2009
In CCC nu puteti sa intrati decat dupa varsta de 42 de zile de la nasterea copilului deci tot aveti nevoie de un concediu de maternitate de 42 de zile. Nu uitati sa vorbiti cu medicul sa va elibereze certificatul numai pentru 42 de zile, dupa care intrati in CCC.
Din cele 126 zile de concediu de maternitate (prenatal si lauzie) sunteti obligata, prin lege , sa luati 42 zile dupa ce ati nascut (partea de concediu de lauzie denumit popular). Restul de 84 de zile le puteti efectua sau puteti renunta la ele. Este alegerea dvs.

Dupa implinirea celor 42 de zile de la nastere, ori va intoarceti la serviciu, ori solicitati angajatorului (din timp) si incepeti sa faceti demersurile pentru CIC (concediul de ingrijire copil) pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului. Ideal ar fi sa puteti incepe CIC in a 43-a zi de la nastere.
In timpul celor 2 ani in care stati in concediul de ingrijire copil (daca optati pentru aceasta varianta) va puteti intoarce oricand la munca, mai devreme de implinirea acestor 2 ani, anuntandu-l pe angajator, in scris de intentia dvs.

Mai exista si optiunea de-a lua tatal copilului concediul de ingrijire copil (2 ani).
indemnizatia pentru CIC : Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12. Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite.

indemnizatia de maternitate : Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal raluca8113 raluca8113 ce acte imi trebuie pentru a beneficia de concediu prenatal si de banii aferenti? de cand se considera ca se incepe concediul prenatal si cand se ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si concediul de ingrijire a copilului 32aly 32aly Daca salariul a fost marit in luna a 2 a de sarcina, ce procentaj are concediul prenatal ? Concediul prenatal poate fi luat in luna a 7 a de sarcina. Ce ... (vezi toată discuția)