avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Activitate roxanadima

Activitate roxanadima

Va multumesc mult tuturor pentru raspunsuri!

Am luat decizia de a merge insotita de avocat in ziua semnarii cvc, pentru a fi sigura ca tranzactia se va desfasura legal si fara eventuale clauze abuzive.

Multumesc inca o data pentru raspunsuri, mi-au fost de un real folos!

Vă mulțumesc pentru răspuns.

Din ce înțeleg, dezvoltatorul vrea această separare nu doar pentru impozitul de 3%, ci și pentru că din suma totală de 98.600 euro ar trebui să colecteze și să vireze la stat o TVA de 19%, față de 5%, cât ar fi fost înainte de depășirea plafonului de 450.000 lei.

Eu îndeplinesc toate condițiile pentru a beneficia de TVA 5% pentru acel apartament și am semnat la notar o declarație în acest sens. Doar că acum se depășește suma până la care s-ar aplica taxa redusă.

Iar în antecontract este menționată "suma de 98.600 euro, TVA inclus" (fără să fie menționată vreo cotă anume).

Deduc corect că nu trebuie să mai plătesc nimic în plus față de suma de mai sus, dat fiind faptul că e menționat "TVA inclus"?

Vă mulțumesc mult!

Vă mulțumesc pentru răspunsul prompt.

Din păcate, dezvoltatorul îmi spune că nu crede că banca nu este de acord și insistă să facem despărțirea actelor în ziua vânzării.

Înțeleg corect că în forma actuală dezvoltatorul va trebui să plătească TVA 19% + impozit de 3% și că prin despărțirea contractelor încearcă să evite lucrul acesta?
Lucrul acesta nu este ilegal?
Sau TVA-ul trebuie să îl plătesc eu?

Dvs. sunteți avocat sau jurist? M-ar interesa o consultație (contra cost, evident) pentru a fi sigură că procedez legal și nu vor exista repercusiuni asupra mea.

Vă mulțumesc!

Buna ziua,

Urmeaza sa semnez cvc pentru un apartament de la un dezvoltator pf si am nevoie de ajutorul dvs:

Am semnat, anul trecut, un antecontract pentru un apartament (89.000 euro) și un loc de parcare (9.600 euro).
Ambele proprietati sunt pe acelasi antecontract, unde se mentioneaza ca trebuie sa achit "98.600 euro, TVA inclus".

Euro a crescut mult de cand am semnat promisiunea si pana in prezent (abia acum au finalizat dezvoltatorii), astfel ca in momentul de fata se depaseste plafonul de 450.000 lei pana la care vanzarea s-ar incadra la TVA 5%. Anul trecut nu se depasea, iar dezvoltatorul a refuzat atunci fixarea in lei.

Dezvoltatorul mi-a propus acum sa separam actele si sa facem 1 contract pentru apartament si separat 1 in rate la dezvoltator pentru locul de parcare.

Notarul (ales de dezvoltator) mi-a dat asigurari ca este legal si ca banca va fi de acord.

Sefa de agentie a bancii unde contractez creditul prima casa mi-a spus ca nu se poate si ca obiectul vanzarii de pe antecontractul care a ajuns la banca si la fondul de garantare (adica apartament+loc de parcare) trebuie sa ramana neschimbat.

Imi puteti spune, va rog, cine are dreptate si cum ar trebui sa procedez?

Va multumesc,
Roxana Dimache
Buna seara,

Am semnat un antecontract pentru cumpararea unui apartament nou+a unui loc de parcare subteran, de la dezvoltator (dezvoltatorii sunt trei persoane fizice).
Am achitat 10% din pretul apartamentului (in valoare de 89.000 euro) si 10% din cel al locului de parcare (9.600 euro).
Pretul total este, asadar, in valoare de 98.600 euro. Dezvoltatorii doresc sa primeasca echivalentul in lei. Suma totala, in functie de cat va fi cursul valutar la momentul receptiei apartamentului (blocul este la rosu in acest moment) este posibil sa depaseasca suma de 450.000 lei. In acest context, potrivit art. 291 din Codul fiscal, apartamentul nu s-ar mai incadra la TVA de 5% (este prima achizitie imobiliara pentru mine). In acest caz, as putea fi pus eu, ca si cumparator, in situatia majorarii pretului final?, In antecontract este mentionat ca pretul include TVA.
Citez in antecontract: "Pretul, convenit de comun acord de catre parti, ferm si nerevizuibil este de 98.600 euro, din care 89.000 euro - pentru apartament, si 9.600 euro - pentru locul de parcare".
In momentul in care notarul a adus la cunostinta partilor faptul ca este posibil sa se depaseasca acel prag de 450.000 lei, vanzatorii au mentionat ca daca va fi cazul sa se depaseasca "ne intelegem noi". As putea sa ma trezesc ca vor majora pretul meu final, pentru a se acoperi TVA-ul mai mare? Eu deduc ca nu, din moment ce in antecontract este mentionat ca pretul include TVA si ca daca ne vom afla in aceasta situatie, ar scadea incasarile dezvoltatorului (dupa plata TVA). Ma puteti lamuri, va rog?

Va multumesc mult,
Roxana