avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Activitate Guguluff

Activitate Guguluff

Da, multumesc de raspunsuri. Ambii nu pot ramane cu bunica, are o situatie psihologica precara, ia antidepresive, nu iese din casa. Suntem multi prinsi in relatii imposibil de incheiat...
Nu stiam ca se poate desface juridic o casnicie valiata de o alta tara. Un divort in State e mult mai scump, din cate am inteles. Sotul nu va incepe actiunea (lui ii convine situatia financiar, e scutit de niste taxe daca e casatorit, cu copii), deci probabil costurile de divort ar trebui sa le suport eu si nu-mi permit. Daca plec si las copiii, nu s-ar numi parasire de domiciliu? Oricum nu pot sa-mi abandonez copiii, daca stiu ca nu s-ar ocupa nimeni de ei, cum trebuie.
Sunt casatorita in Romania ( suntem romani), ambii copii au cetatenie romana, dar momentan locuim in SUA, sotul lucrand aici. Casatoria nu mai are viitor, el inseala, are niste planuri majore care nu implica familia si pleaca des de acasa, lipseste noptile. In schimb este un tata bun atunci cand e prezent, copiii il iubesc. Fata are 12 ani si vrea sa ramana in America, alaturi de tatal ei, desi stie ca nu se va ocupa de ea si va fi plecat des. Aici locuiesc si socrii, soacra se mai ocupa de copii, dar cateva ore, maxim peste noapte, nu i-a tinut mai mult de 24 de ore.
Eu stau aici doar pentru copii, ca sa nu-i fac sa sufere, insa vreau sa ma intorc in tara unde am parinti si prieteni. Fata alege America pentru ca merge la scoala si are prieteni. Relatia cu ea e destul de delicata, ma acuza pe mine pentru escapadele tatalui ei si pentru ca nu-l las sa faca ce vrea. Certuri in familie nu prea au fost, greseala mea a fost tocmai ca l-am lasat sa faca ce-a vrut...
Ce optiuni legale am pentru a pastra ambii copii impreuna si pentru a-i putea lua cu mine in tara? Situatia materiala este buna, nu le-ar lipsi nimic de baza. In cel mai rau caz as putea renunta la pesie alimentara, desi el ar putea plati, dar mi-a sugerat ca prefera custodie comuna, ca sa nu plateasca. Fata de 12 ani poate alege unde sa stea, indiferent de circumstante?
Cum se poate stabili custodia comuna, daca cei doi copii trebuie sa mearga la scoala intr-o tara si eventual vacantele sa le petreaca dincolo? Partaj ar fi pentru ce are el in State, dar as fi dispusa sa renunt la orice, doar pentru a iesi din situatia asta mai repede. E nevoie de un avocat 'special' pentru acest divort?
Multumesc anticipat.
Intampin probleme la transcrierea unui certificat de nastere al fiului meu, nascut in SUA, din parinti romani. Am incercat sa depunem dosarul, dar ne-a fost refuzat pe motiv ca sunt numele tatalui diferite.
Cand ne-am casatorit a luat si numele meu, dupa numele lui, fiind un nume combinat. Naturalizarea americana (el fiind si cetatean american) a primit-o doi ani mai tarziu, dar dosarul era deja facut cu numele de dinainte de casatorie (numele de botez romanesc). Deci pe certificatul copilului nascut in Sua, tatal are numele de botez si pe certificatul de casatorie (romanesc) apare numele combinat.
Ne cer sa-si schimbe numele tatal, sa revina la numele dinainte de casatorie si sa schimbe toate actele romanesti... inclusiv certificatul lui de nastere... care e chiar cu numele simplu.:O
Alta metoda de a declara copilul (are 3 ani) ca fiind si cetatean roman, exista? Pot ocoli cumva aceasta birocratie, eventual sa declar doar eu copilul fara sa se tina cont de actul de casatorie?
Orice sugestie e binevenita! Multumesc.