avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Activitate DANIELA MARIN

Activitate DANIELA MARIN

nu se aplica si in acest caz principiul"nimeni nu se poate prevala de necunoasterea legii"? Eu zic ca acest principiu este aplicabil si in speta de fata. Daca aveti o alta opinie, puteti argumenta.
Multumesc pentru reperele date!
Multumesc mult pentru raspuns. Nu cunosc inca daca a participat la cheltuielile de inmormantare.
Buna ziua. Ma puteti ajuta in urmatoarea speta?
am un caz in care un descendent- cetatean strain doreste sa deschida succesiunea dupa tatal sau, cetatean roman, in conditiile in care insa mai exista un descendent minor. termenul de 6 luni de accpetare a succesiunii a fost depasit cu 15 zile.
Cetateanul strain a venit la funerallile tatalui sau insa nu a putut face acte de acceptare a succesiunii tatalui sau.

In cazul in care ar fi existat bunuri in strainatate si si le-a insusit pe acelea se poate considera ca a facut un act de acceptare?

Dansul sustine ca nu a cunoscut legea romana, care prevede un termen de 6 luni privind dreptul de optiune succesorala. nu detine niciun act care sa-l priveasca pe tatal sau sau averea tatalui sau.

Ma puteti ajuta in aceasta ipoteza? multumesc

PS: Ar fi o solutie o cerere de repunere in termen privind termenul de optiune succesorala, insa ma gandesc ca poate exista si alte variante.

Răspuns la discuția lipsa certificat fiscal vanzator
Sunt de acord ca actele ar fi nule de drept, in cazul in care autoturismul ar fi fost inregistrat in evidenta DITL de la domiciliul vanzatorului.
Masina a fost adusa din Germania si imediat mi-a fost vanduta mine.
Eu interpretez ca legea sanctioneaza numai daca masina este inregistrata in Romania si nu se prezinta acest certificat care sa ateste faptul ca s-au platit toate creantele fiscale.

Ori in acest caz nu a fost vorba de o inregistrare in Romania.
Multumesc oricum pentru raspuns.




Buna ziua.

Am achizitionat la data de 02.09.2009 o masina second de la un roman cu domiciliul in Romania care la randul sau a achizitionat-o din Germania la data de 25.08.2009.
am facut contractul de vanzare-cumprare si am obtinut numerele provizorii pentru Romania, dupa care m-am adresat DIRECTIEI TAXE SI IMPOZITE LOCALE SECTOR 5 pentru luarea in evidenta a acesteia.
aici a aparut o problema pentru ca mi s-a cerut un certificat fiscal pe numele vanzatorului roman.
Aici a fost marea mea scapare, intrucat nestiind care este procedura si dat fiind intervalul foarte mic intre data cumpararii din Germania si data vanzarii catre mine nu am realizat ca imi trebuie si asta.

am citit codul fiscal, si eu consider ca daca autoturismul nu a fost inregistrat in Romania de catre fostul proprietar, nu este obligatorie prezentarea acestuia.

Art. 264. - (1) În cazul unui mijloc de transport dobândit de o persoană în cursul unui an, impozitul pe mijloacele de transport se datorează de persoană de la data de întâi a lunii următoare celei în care mijlocul de transport a fost dobândit.
(2) În cazul unui mijloc de transport care este înstrăinat de o persoană în cursul unui an sau este radiat din evidenţa fiscală a compartimentului de specialitate al autorităţii de administraţie publică locală, impozitul pe mijloacele de transport încetează să se mai datoreze de acea persoană începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care mijlocul de transport a fost înstrăinat sau radiat din evidenţa fiscală.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) sau (2), impozitul pe mijloacele de transport se recalculează pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică acelei persoane.
(4) Orice persoană care dobândeşte/înstrăinează un mijloc de transport sau îşi schimbă domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenită.
(5) Înstrăinarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează mijloace de transport cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

considerati ca voi reusi sa inregistrez atat la DITL cat si la politie cu o declaratie notariala din partea vanzatorului prin care sa declare ca nu a inregistrat niciodata mijlocul de transport pe teritoriul Romaniei.
Mai mult, eu am facut demersuri si pentru achitarea taxei de plouare (am decizie, nu am achitat-o inca).
Ce ma sfatuiti?