avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... lipsa certificat fiscal vanzator
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

lipsa certificat fiscal vanzator

Buna ziua.

Am achizitionat la data de 02.09.2009 o masina second de la un roman cu domiciliul in Romania care la randul sau a achizitionat-o din Germania la data de 25.08.2009.
am facut contractul de vanzare-cumprare si am obtinut numerele provizorii pentru Romania, dupa care m-am adresat DIRECTIEI TAXE SI IMPOZITE LOCALE SECTOR 5 pentru luarea in evidenta a acesteia.
aici a aparut o problema pentru ca mi s-a cerut un certificat fiscal pe numele vanzatorului roman.
Aici a fost marea mea scapare, intrucat nestiind care este procedura si dat fiind intervalul foarte mic intre data cumpararii din Germania si data vanzarii catre mine nu am realizat ca imi trebuie si asta.

am citit codul fiscal, si eu consider ca daca autoturismul nu a fost inregistrat in Romania de catre fostul proprietar, nu este obligatorie prezentarea acestuia.

Art. 264. - (1) În cazul unui mijloc de transport dobândit de o persoană în cursul unui an, impozitul pe mijloacele de transport se datorează de persoană de la data de întâi a lunii următoare celei în care mijlocul de transport a fost dobândit.
(2) În cazul unui mijloc de transport care este înstrăinat de o persoană în cursul unui an sau este radiat din evidenţa fiscală a compartimentului de specialitate al autorităţii de administraţie publică locală, impozitul pe mijloacele de transport încetează să se mai datoreze de acea persoană începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care mijlocul de transport a fost înstrăinat sau radiat din evidenţa fiscală.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) sau (2), impozitul pe mijloacele de transport se recalculează pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică acelei persoane.
(4) Orice persoană care dobândeşte/înstrăinează un mijloc de transport sau îşi schimbă domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenită.
(5) Înstrăinarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează mijloace de transport cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

considerati ca voi reusi sa inregistrez atat la DITL cat si la politie cu o declaratie notariala din partea vanzatorului prin care sa declare ca nu a inregistrat niciodata mijlocul de transport pe teritoriul Romaniei.
Mai mult, eu am facut demersuri si pentru achitarea taxei de plouare (am decizie, nu am achitat-o inca).
Ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: DANIELA MARIN , Avocat 09:03, 1 Noiembrie 2009
Actele prin care se instraineaza mijloace de transport cu incalcarea prevederilor prezentului aliniat sunt nule de drept

Dispozitia legala este edificatoare ,iar eventualitatile mentionate de catre dvs nu sunt viabile
Sunt de acord ca actele ar fi nule de drept, in cazul in care autoturismul ar fi fost inregistrat in evidenta DITL de la domiciliul vanzatorului.
Masina a fost adusa din Germania si imediat mi-a fost vanduta mine.
Eu interpretez ca legea sanctioneaza numai daca masina este inregistrata in Romania si nu se prezinta acest certificat care sa ateste faptul ca s-au platit toate creantele fiscale.

Ori in acest caz nu a fost vorba de o inregistrare in Romania.
Multumesc oricum pentru raspuns.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere auto de la impozit alina240 alina240 Bunaziua, Am o nelamurire legata de impozitul auto si as dori daca poate cineva sa ma ajute. In anul 2002 am vandut un autoturism cu acte in regula si am ... (vezi toată discuția)
Intarziere inregistrare fiscala cumparare auto C_Catalin C_Catalin Buna ziua, Doresc sa achizitionez o masina inmatriculata deja in Romania si la care impozitul este de cca. 900 RON/an. Doresc ca inmatricularea pe numele ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unei masini cu numere de germania din romania de la un samsar kap kap -Ce acte trebuie sa imi predea cel care imi vinde masina si la ce trebuie sa fiu atent sa nu am vreo surpriza dupa. -Ce pasi ar trebui urmati ? (vezi toată discuția)