avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Activitate Alexei000

Activitate Alexei000

Socrul meu a decedat recent şi masa succesorală a inclus şi un autoturism. Soţia mea a făcut succesiunea, inclusiv pentru autoturism.

Întrucât soţia mea nu are permis, asigurarea RCA a fost realizată cu an dobândire permis egal cu anul încheierii poliţei şi categoria de B-M B0. Drept urmare, poliţa a costat mult mai mult decât dacă ar fi fost încheiată pe numele meu (permis dobândit acum 20 de ani, clasă B8).

În această situaţie ne putem problema de a optimiza costurile cu RCAul (bani daţi complet aiurea în situaţia noastră). Am discutat cu mai multe persoane şi am adunat următoarele variante:

- contract înstrăinare-dobândire între soţia mea şi mine, însă am înţeles că pot fi probleme la direcţia de Taxe care nu privesc cu ochi buni astfel de tranzacţii, deşi înţeleg că mai nou există Independenţa patrimonială a soţilor ([ link extern ] ă.
- donaţie. Aici singura problema ar fi costurile notariale, însă acestea se amortizează în timp
- două contracte de înstrăinare-dobândire: soţia mea către terţ şi acel terţ către mine pentru a evita problemele menţionate la primul punct. Aici ar fi doar problema că sunt mai mulţi paşi şi trebuie să găsesc pe cineva de încredere.

Există şi alte variante? Ştiu că se discuta de RCA pe şofer (care ar avea mult mai mult sens în cazul nostru, cel puţin, că nu maşina face dauna, ci şoferul).

Mulţumesc.
Am mai trecut încă o dată pe la Taxe şi mi-au spus că figurează în continuare în baza de date a poliţiei maşina. De asemenea, refuză să transfere/radieze orice bun (atât mobil, cât şi imobil) din certificatul de moştenitor invocând că trebuie să se ocupe de toate bunurile defunctului în acelaşi timp.

Eram curios dacă există vreun temei legal pentru blocarea radierii sau transferului pe rolul noului proprietar pentru nişte bunuri din cauză că nu este clarificată situaţia unui alt bun.


Doamna de la taxe mi-a recomandat să discut la DRPCIV în încercarea de a obţine o dovadă că maşina nu mai este în circulaţie în România, În acest moment singura dovadă a faptului că maşina este înregistrată în România este o poză cu cartea de identitate a maşinii din Italia datată pe 22.08. Citind infiormaţiile despre radieri, singurura variantă realistă acum pare să fie:


Prin excepție, radierea acestor vehiculele poate fi efectuată și din oficiu, numai în baza notificării primite de la autoritățile competente, care atesta faptul că vehiculul a fost înmatriculat permanent în alt stat.
Da, cumpărătorul mi-a spus că a declarat maşina la primărie şi se aştepta să afle şi primăria vânzătorului despre acest fapt. După aceea a radiat-o şi mi-a trimis o poză cu certificatul de înmatriculare din Italia şi mi-a spus că de obicei durează câteva luni până când Poliţia Română procesează această radiere.
Da, nu pot comenta legalitatea a ceea ce s-a întâmplat, însă eram curios ce ar fi de făcut în această situaţie.

Cel mai comod ar fi să nu facem nimic, caz în care mă aştept ca cei de la Taxe să rămână cu maşina pe numele defunctului care nu va plăti taxele în anii care urmează, însă nu ştiu dacă e o variantă bună (de ex. să nu se trezească soţia peste vreo 5 ani cu un cont poprit pentru impozitele datorare pentru această maşină).
Ok, însă ce poate face soţia mea în această situaţie, ţinând cont că nu este proprietară pe acea maşină (nu apare în CM, maşina este deja radiată din România, înregistrată şi fizic în Italia )?

Nulitatea nu e constatată doar de o instanţă judecătorească?

De asemenea, cumpărătorul mi-a spus că a declarat maşina şi mă întreb dacă nu se aplică prevedere menţionată în acest articol de pe avocatnet.ro: www.avocatnet.ro/articol_567... :


Concret, această lege stabilește că firmele (comercianți auto sau societăți de leasing) “care înregistrează ca stoc de marfă mijloace de transport, cumpărate de la persoane fizice din România și înmatriculate pe numele acestora, au obligația să radieze din evidența Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (...) mijloacele de transport de pe numele foștilor proprietari”.


De asemenea, cei de la Direcţia de taxe mi-au spus că ei au date sincronizate din baza poliţiei. Dacă aceasta înregistrează radierea din România a maşinii, mă aştept să dispară şi de la ei din sistem.

Şi cei de la taxe au dreptul legal de a condiţiona înregistrarea pe rolul fiscal de înregistrarea unui altuia?
În urma decesului socrului meu şi a începerii încheierii succesiunii, am aflat că acesta a vândut o maşină chiar înainte de a muri, iar aceasta încă figurează pe rolul fiscal al acestuia. Redau mai jos cronologia evenimentelor:

- socrul meu se înţelege cu un vânzător de maşini pentru vânzarea unei maşini pe care o deţinea
- socrul meu primeşte în cont banii aferenţi maşinii
- un reprezentant legal al cumpărătorului încheie un act de înstrăinare-dobândire cu socrul meu şi preia maşina. Socrul meu avea domiciliul în Bucureşti şi maşina o predă în provincie, neînştiinând Direcţia de taxe şi împozite despre această înstrăinare
- a doua zi socrul meu moare
- la deschiderea succesiunii dna notar ne spune că rolul fiscal al socrului include şi această maşină şi să verificăm cu cumpărătorul. Cumpărătorul ne spune că a declarat maşina la primăria de pe raza firmei (undeva în provincie)
- succesiunea se încheie fără această maşină vândută, deci nu apare pe certificatul de moştenitor (CM)
- mergând în Bucureşti la Direcţia de Taxe şi Impozite ni se spune de această maşină şi că trebuie să clarificăm cu cumpărătorul, eventual să refacem actual de înstrăinare-dobândire pentru că nu este legal (!), chiar dacă maşina nu apare în CM. Mai rău este că au refuzat să proceseze trecerea celorlalte bunuri trecute în CM (apartament şi maşină deja luată în evidenţă unde locuim), spunând că vor să le rezolve pe toate deodată.
- discut din nou cu cumpărătorul care îmi spune că maşina a fost deja radiată în România şi că este deja înregistrată în Italia (îmi trimite o poză cu cartea de identitate a maşinii din Italia, având seria de şasiu a acesteia). Tot cumpărătorul îmi spune că radierea va fi procesată în câteva luni de către Poliţie.

Întrebarea este ce ne recomandaţi să facem?

Eu văd următoarele variante. însă nu am cunoştinţe juridice şi poate în scapă ceva şi nu dorim să trezim cu vreun cont poprit peste câţiva ani,

- fac cerere online de pe platforma Direcţiei de Taxe şi Impozite (am fost personal pentru autentificarea soţiei mele pe baza CI) în care ataşez actul de înstrăinare-dobândire şi eventual dovada înregistării din Italia.
- ignor maşina veche (în fond este pe rolul unei persoane decedate)
- pentru bunurile moştenite (trecute în CM) fac cereri online pentru a evita să mai discutăm cu persoana de la ghişeu

Notă: soţia mea este unică moştenitoare.

Vă mulţumesc.
Adam Grecu a scris:

Referitor la senzori si utilitate lor: senzorii sunt foarte utili, dar din cate stiu eu au un termen de valabilitate. Daca acest termen este depasit, dispozitivul nu-si mai face treaba, adica sa inchida valva electromagnetica,daca o aveti. Senzorul montat la mine in bucatarie are 14 ani. Din timp in timp il "testez" si am observat ca actioneaza, adica inchide valva, pe care apoi trebuie sa o armez. Acelasi lucru i-am sfatuit si pe vecinii mei


Întrucât blocul din care fac parte are montați senzori de gaz, pot confirma că sunt utili (cei care opresc gazul la nivel individual, exact la intrarea țevii în bucătărie). Costul nu este mare (raportat la perioada de funcționare), iar pentru un senzorul pe care îl am, timpul de bună funcționare este de 7 ani.

Într-adevăr au o rată de fals-pozitivitate destul de mare (acționează și la alte substanțe decât metan), însă nu ceva de speriat. Eu le-aș recomanda în special în blocurile în care locuiesc persoane în vârstă, pentru că acestea pot să nu observe problemele de la aragaz (unde locuiesc o bătrână a murit într-un incediu pornit de la aragaz, înainte de montarea detectoarelor).
Voi învia acest thread cu o întrebare legată de montarea de detectoare suplimentare. Recent, comitetul asociației de proprietari a decis montarea unui al doilea rând de detectoare de gaz (pentru "părțile comune"). În acest moment există detectoare de gaz care închid instalația la nivel de apartament,

Acest lucru s-a realizat fără înștiințarea prealabilă a proprietarilor, verificarea făcându-se doar jos (nu s-a intrat în apartamente, nu s-a anunțat nimic). Verificarea a concluzionat că ar fi probleme pe părțile comune, însă nu s-a verificat și în apartament, astfel că concluzia este discutabilă, oamenii neștiind să închidă consumatorii.

Întrucât costul detectorului mai nou este de cca 100E, cel vechi încă este bun (au 5 ani din 7 ani timp mediu de bună funcționare), am refuzat montarea acestuia. Un alt inconvenient este că orice detecție a acestui nou detector oprește gazul pe întregul bloc.

Întrebare: sunt obligat să montez acest al doilea detector? Legea este neclară în acest sens. Nu s-au efectuat modificări la instalația proprie de gaz, în afară de înlocuirea racordurilor cu unele noi, mai bune calitativ.

Întreb acest lucru și pentru că președintele și un membru din comitet fac presiuni mari în acest sens (sunat la ușă, SMSuri, amenințări cu plângeri la ISU etc.).

Vă mulțumesc.