Socrul meu a decedat recent şi masa succesorală a inclus şi un autoturism. Soţia mea a făcut succesiunea, inclusiv pentru autoturism.
Întrucât soţia mea nu are permis, asigurarea RCA a fost realizată cu an dobândire permis egal cu anul încheierii poliţei şi categoria de B-M B0. Drept urmare, poliţa a costat mult mai mult decât dacă ar fi fost încheiată pe numele meu (permis dobândit acum 20 de ani, clasă B8).
În această situaţie ne putem problema de a optimiza costurile cu RCAul (bani daţi complet aiurea în situaţia noastră). Am discutat cu mai multe persoane şi am adunat următoarele variante:
- contract înstrăinare-dobândire între soţia mea şi mine, însă am înţeles că pot fi probleme la direcţia de Taxe care nu privesc cu ochi buni astfel de tranzacţii, deşi înţeleg că mai nou există Independenţa patrimonială a soţilor (
[ link extern ] ă.
- donaţie. Aici singura problema ar fi costurile notariale, însă acestea se amortizează în timp
- două contracte de înstrăinare-dobândire: soţia mea către terţ şi acel terţ către mine pentru a evita problemele menţionate la primul punct. Aici ar fi doar problema că sunt mai mulţi paşi şi trebuie să găsesc pe cineva de încredere.
Există şi alte variante? Ştiu că se discuta de RCA pe şofer (care ar avea mult mai mult sens în cazul nostru, cel puţin, că nu maşina face dauna, ci şoferul).
Mulţumesc.