avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Scoaterea de pe rolul fiscal al unui bun mobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Scoaterea de pe rolul fiscal al unui bun mobil înstrăinat, însă nedeclarat la Direcţia de Taxe şi impozite de către vânzător

În urma decesului socrului meu şi a începerii încheierii succesiunii, am aflat că acesta a vândut o maşină chiar înainte de a muri, iar aceasta încă figurează pe rolul fiscal al acestuia. Redau mai jos cronologia evenimentelor:

- socrul meu se înţelege cu un vânzător de maşini pentru vânzarea unei maşini pe care o deţinea
- socrul meu primeşte în cont banii aferenţi maşinii
- un reprezentant legal al cumpărătorului încheie un act de înstrăinare-dobândire cu socrul meu şi preia maşina. Socrul meu avea domiciliul în Bucureşti şi maşina o predă în provincie, neînştiinând Direcţia de taxe şi împozite despre această înstrăinare
- a doua zi socrul meu moare
- la deschiderea succesiunii dna notar ne spune că rolul fiscal al socrului include şi această maşină şi să verificăm cu cumpărătorul. Cumpărătorul ne spune că a declarat maşina la primăria de pe raza firmei (undeva în provincie)
- succesiunea se încheie fără această maşină vândută, deci nu apare pe certificatul de moştenitor (CM)
- mergând în Bucureşti la Direcţia de Taxe şi Impozite ni se spune de această maşină şi că trebuie să clarificăm cu cumpărătorul, eventual să refacem actual de înstrăinare-dobândire pentru că nu este legal (!), chiar dacă maşina nu apare în CM. Mai rău este că au refuzat să proceseze trecerea celorlalte bunuri trecute în CM (apartament şi maşină deja luată în evidenţă unde locuim), spunând că vor să le rezolve pe toate deodată.
- discut din nou cu cumpărătorul care îmi spune că maşina a fost deja radiată în România şi că este deja înregistrată în Italia (îmi trimite o poză cu cartea de identitate a maşinii din Italia, având seria de şasiu a acesteia). Tot cumpărătorul îmi spune că radierea va fi procesată în câteva luni de către Poliţie.

Întrebarea este ce ne recomandaţi să facem?

Eu văd următoarele variante. însă nu am cunoştinţe juridice şi poate în scapă ceva şi nu dorim să trezim cu vreun cont poprit peste câţiva ani,

- fac cerere online de pe platforma Direcţiei de Taxe şi Impozite (am fost personal pentru autentificarea soţiei mele pe baza CI) în care ataşez actul de înstrăinare-dobândire şi eventual dovada înregistării din Italia.
- ignor maşina veche (în fond este pe rolul unei persoane decedate)
- pentru bunurile moştenite (trecute în CM) fac cereri online pentru a evita să mai discutăm cu persoana de la ghişeu

Notă: soţia mea este unică moştenitoare.

Vă mulţumesc.
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2024
Alexei000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexei000 , utilizator 22:14, 31 Octombrie 2024
Directia de taxe are dreptate, contractul este nul: nu a fost folosita metodologia legala. Nulitatea e specificată în Codul Fiscal, în cazul că cineva întreabă.
Ok, însă ce poate face soţia mea în această situaţie, ţinând cont că nu este proprietară pe acea maşină (nu apare în CM, maşina este deja radiată din România, înregistrată şi fizic în Italia )?

Nulitatea nu e constatată doar de o instanţă judecătorească?

De asemenea, cumpărătorul mi-a spus că a declarat maşina şi mă întreb dacă nu se aplică prevedere menţionată în acest articol de pe avocatnet.ro: www.avocatnet.ro/articol_567... :


Concret, această lege stabilește că firmele (comercianți auto sau societăți de leasing) “care înregistrează ca stoc de marfă mijloace de transport, cumpărate de la persoane fizice din România și înmatriculate pe numele acestora, au obligația să radieze din evidența Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (...) mijloacele de transport de pe numele foștilor proprietari”.


De asemenea, cei de la Direcţia de taxe mi-au spus că ei au date sincronizate din baza poliţiei. Dacă aceasta înregistrează radierea din România a maşinii, mă aştept să dispară şi de la ei din sistem.

Şi cei de la taxe au dreptul legal de a condiţiona înregistrarea pe rolul fiscal de înregistrarea unui altuia?
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2024
Alexei000, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Câteva observații:
1 articolul e corect, fiindcă formularul legal de contract include rubrici de completat de DTIL la vânzător și cumpărător. Adică fiscalul e inclus
2 faptul că bazele de date sunt sincronizate e una, automatizarea e altceva. Nu vă așteptați decât la ce scrie efectiv în reglementari
Părerea mea este că mașina a fost înregistrată forțând legea: de exemplu, cumpărătorul i-a scos numere roșii și a scos-o din țară. După aia, Dumnezeu cu mila
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2024
adriandimitriu, utilizator
Da, nu pot comenta legalitatea a ceea ce s-a întâmplat, însă eram curios ce ar fi de făcut în această situaţie.

Cel mai comod ar fi să nu facem nimic, caz în care mă aştept ca cei de la Taxe să rămână cu maşina pe numele defunctului care nu va plăti taxele în anii care urmează, însă nu ştiu dacă e o variantă bună (de ex. să nu se trezească soţia peste vreo 5 ani cu un cont poprit pentru impozitele datorare pentru această maşină).
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul acesta , avand in vedere incheierea unui act in baza caruia cumparatorul si-a inregistrat masina, normal era ca si la Primaria de domiciliu a tatalui sa se faca acest lucru, se trimite din oficiu contractul incheiat, dar probabil nu a mai apucat tatal sa se duca cu el . Sunt curioasa , daca masina a fost inregistrata la Primaria cumparatorului si daca a fost radiata de acolo, in baza faptului ca a fost scoasa din tara. In acest caz trebuia sa se obtina o hartie de la Serviciul Inmatriculari pentru radiere si radiata si din evidentele lor si atunci masina ar putea fi radiata de pe tatal dumneavoastra avand in vedere actul de instrainare si o adeverinta de la Primaria de domiciliu a cumparatorului. Dar ma indoiesc ca s-a obtinut o adeverinta de la Serviciul inmatriculari si ma indoiesc ca masina a trecut pe la Primaria de domiciliu a cumparatorului deoarece nu se putea inscrie daca nu avea stampila de la domiciliul vanzatorului, merita incercat, poate a fost o scapare a functionarului.
Sau luat legatura cu cumparatorul sa va trimita un act care sa ateste faptul ca masina a fost transferata in Italia. Am avut aceeasi speta, doar ca cel care a dus masina in strainatate era proprietarul. Nu inteleg cum de nu se transmite informatia intre state. In acest caz masina s-ar putea radia doar fiscal. Exista o prevedere mai noua prin care se radiaza din circulatie masina daca nu se face ITP si asigurare 3 ani.

Alte discuții în legătură

Radierea masinii de la primarie eu_craciun eu_craciun Buna ziua, am vandut masina unei persoane prin contract de vanzare-cumparare, am achitat datoriile la primarie si i-am dat certificatul fiscal ca sa o ... (vezi toată discuția)
Impozit auto tudu_dora tudu_dora buna ziua.am o problema f mare.acum 5 ani am adus in Romania masina pe care o detineam in Italia dupa ce acolo am radiat o.aici am incercat sa o inmatriculez ... (vezi toată discuția)
Radiere masina cu, contract de comodat? cedrrew cedrrew Am dat o masina unei persoane in baza unui contract de comodat care a expirat in luna ianuarie a.c.,iar dupa expirarea contractului persoana respectiva nu a ... (vezi toată discuția)