avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Scoaterea de pe rolul fiscal al unui bun mobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Scoaterea de pe rolul fiscal al unui bun mobil înstrăinat, însă nedeclarat la Direcţia de Taxe şi impozite de către vânzător

În urma decesului socrului meu şi a începerii încheierii succesiunii, am aflat că acesta a vândut o maşină chiar înainte de a muri, iar aceasta încă figurează pe rolul fiscal al acestuia. Redau mai jos cronologia evenimentelor:

- socrul meu se înţelege cu un vânzător de maşini pentru vânzarea unei maşini pe care o deţinea
- socrul meu primeşte în cont banii aferenţi maşinii
- un reprezentant legal al cumpărătorului încheie un act de înstrăinare-dobândire cu socrul meu şi preia maşina. Socrul meu avea domiciliul în Bucureşti şi maşina o predă în provincie, neînştiinând Direcţia de taxe şi împozite despre această înstrăinare
- a doua zi socrul meu moare
- la deschiderea succesiunii dna notar ne spune că rolul fiscal al socrului include şi această maşină şi să verificăm cu cumpărătorul. Cumpărătorul ne spune că a declarat maşina la primăria de pe raza firmei (undeva în provincie)
- succesiunea se încheie fără această maşină vândută, deci nu apare pe certificatul de moştenitor (CM)
- mergând în Bucureşti la Direcţia de Taxe şi Impozite ni se spune de această maşină şi că trebuie să clarificăm cu cumpărătorul, eventual să refacem actual de înstrăinare-dobândire pentru că nu este legal (!), chiar dacă maşina nu apare în CM. Mai rău este că au refuzat să proceseze trecerea celorlalte bunuri trecute în CM (apartament şi maşină deja luată în evidenţă unde locuim), spunând că vor să le rezolve pe toate deodată.
- discut din nou cu cumpărătorul care îmi spune că maşina a fost deja radiată în România şi că este deja înregistrată în Italia (îmi trimite o poză cu cartea de identitate a maşinii din Italia, având seria de şasiu a acesteia). Tot cumpărătorul îmi spune că radierea va fi procesată în câteva luni de către Poliţie.

Întrebarea este ce ne recomandaţi să facem?

Eu văd următoarele variante. însă nu am cunoştinţe juridice şi poate în scapă ceva şi nu dorim să trezim cu vreun cont poprit peste câţiva ani,

- fac cerere online de pe platforma Direcţiei de Taxe şi Impozite (am fost personal pentru autentificarea soţiei mele pe baza CI) în care ataşez actul de înstrăinare-dobândire şi eventual dovada înregistării din Italia.
- ignor maşina veche (în fond este pe rolul unei persoane decedate)
- pentru bunurile moştenite (trecute în CM) fac cereri online pentru a evita să mai discutăm cu persoana de la ghişeu

Notă: soţia mea este unică moştenitoare.

Vă mulţumesc.
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2024
Alexei000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexei000 , utilizator 22:14, 31 Octombrie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
După înmatriculare în Italia ,veți primi de la Poliția Rutieră o hârtie în care se specifica că mașina a fost înmatriculată în Italia.Cu acea hârtie veți merge la taxe și impozite și o veți radia
Eu când am vândut o mașină către cineva din Cehia ,am și radiato de la taxe
După 2 luni mi-a trimis poliția rutieră o hârtie din care se specifica că a fost înmatriculată în altă țară
Da, cumpărătorul mi-a spus că a declarat maşina la primărie şi se aştepta să afle şi primăria vânzătorului despre acest fapt. După aceea a radiat-o şi mi-a trimis o poză cu certificatul de înmatriculare din Italia şi mi-a spus că de obicei durează câteva luni până când Poliţia Română procesează această radiere.
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2024
Manuela Rășină, administrator
Am mai trecut încă o dată pe la Taxe şi mi-au spus că figurează în continuare în baza de date a poliţiei maşina. De asemenea, refuză să transfere/radieze orice bun (atât mobil, cât şi imobil) din certificatul de moştenitor invocând că trebuie să se ocupe de toate bunurile defunctului în acelaşi timp.

Eram curios dacă există vreun temei legal pentru blocarea radierii sau transferului pe rolul noului proprietar pentru nişte bunuri din cauză că nu este clarificată situaţia unui alt bun.


Doamna de la taxe mi-a recomandat să discut la DRPCIV în încercarea de a obţine o dovadă că maşina nu mai este în circulaţie în România, În acest moment singura dovadă a faptului că maşina este înregistrată în România este o poză cu cartea de identitate a maşinii din Italia datată pe 22.08. Citind infiormaţiile despre radieri, singurura variantă realistă acum pare să fie:


Prin excepție, radierea acestor vehiculele poate fi efectuată și din oficiu, numai în baza notificării primite de la autoritățile competente, care atesta faptul că vehiculul a fost înmatriculat permanent în alt stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radierea masinii de la primarie eu_craciun eu_craciun Buna ziua, am vandut masina unei persoane prin contract de vanzare-cumparare, am achitat datoriile la primarie si i-am dat certificatul fiscal ca sa o ... (vezi toată discuția)
Impozit auto tudu_dora tudu_dora buna ziua.am o problema f mare.acum 5 ani am adus in Romania masina pe care o detineam in Italia dupa ce acolo am radiat o.aici am incercat sa o inmatriculez ... (vezi toată discuția)
Radiere masina cu, contract de comodat? cedrrew cedrrew Am dat o masina unei persoane in baza unui contract de comodat care a expirat in luna ianuarie a.c.,iar dupa expirarea contractului persoana respectiva nu a ... (vezi toată discuția)