Ca urmare a Deciziei ICCJ nr. 3/2017, în interpretarea Legii nr. 112/1995, proprietarul construcţiei are dreptul să dobândească proprietatea şi asupra terenului aferent acesteia şi să solicite, în caz de refuz, pe calea acţiunii în justiţie, obligarea la perfectarea contractului de vânzare-cumpărare.
Ridic în acest sens următoarele întrebări:
1) Care este prețul de vânzare al terenului aferent construcției?
Există numeroase Primării care au instituit o procedură de vânzare la prețul de piață al terenului. Cu toate acestea, în cadrul Deciziei(pct. 55, 56), ICCJ reține că terenul aferent trebuia vândut odată cu înstrăinarea construcției. Implicit, reiese că prețul de vânzare al terenul aferent ar trebui să fie prețul de la momentul înstrăinării construcției indexat corespunzător. Desigur, Primăriile nu acceptă acest raționament.
2) Cum se determină valoarea „terenului aferent” la momentul înstrăinării construcției? Cunoaștem că în privința locuințelor există evaluări raportat la care se determină valoarea din 1990 și în privința căreia se aplica indicele de actualizare. Există asemenea evaluări/metode de evaluare pentru terenuri?
3) Cum se determină care este suprafața ce semnifică teren aferent construcției?