avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Activitate alexandrasmih

Activitate alexandrasmih

Buna ziua,

Baietelul meu va merge la o cresa de stat la 1 an si 6 luni. Atunci cand va implini 1 an si 10 luni, ma voi intoarce si eu la serviciu. In aceste patru luni de zile voi sta acasa, deoarece ma astept ca acomodarea lui sa fie treptata, plus ca mai mult ca sigur vom avea episode de raceli si alte afectiuni diverse, asa cum se intampla de obicei atunci cand duci copilul la cresa/gradinita. Am ales aceasta varianta ca sa ne fie mai usor, daca as incepe munca in acelasi timp cu cresa lui, ar inseamna sa imi iau medical foarte des. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa imi incep si eu activitatea in maxim doua luni de zile de la inceperea cresei, pentru ca aud din ce in ce mai des asta, insa nu stiu ce spune legea. Stiu ca daca vreau sa primesc stimulentul de insertie, trebuie sa ma intorc cu minim doua luni inainte de implinirea varstei de doi ani, dar asta e altceva. Imi poate explica cineva clar? Multumesc anticipat!
Buna ziua,

Sunt insarcinata in trei luni si sufar de migrene. Este adevarat ca, de cand am ramas insarcinata, ele s-au rarit mult, dar tot ma mai loveste din cand in cand cate una. Aceste migrene sunt insotite de stari de voma, de greata, iar durerea de cap este aproape continua si cedeaza foarte greu. De obicei, imi trec cam in doua, trei zile. Iar in aceasta perioada nu pot sa iau niciun medicament, in afara de paracetamol, care nu ma ajuta cu nimic. De altfel, medicul neurolog la care am fost peste vara ar fi avut tratament pentru mine, dar mi-a spus ca trebuie sa astept pana termin cu alaptatul. Si acum intru in subiect: astazi am fost la medicul de familie pe care l-am rugat sa imi dea doua zile de concediu medical, pentru ca am iarasi o migrena. A refuzat, pe motiv ca nu-i permite legislatia sa dea concediu medical pentru migrene. I-am zis ca dimpotriva, cu atat mai mult cu cat sunt insarcinata, ar trebui sa imi dea concediu medical, pentru ca singurul "tratament" pe care il pot face, in conditiile date, este odihna. Nu pot da randament la munca, nu ma pot concentra. Mi-a spus ca nu este vina ei ca legislatia este proasta, a dat din umeri si a spus ca spera ca maine sa ma simt mai bine. Mentionez ca nu am mai avut zile de concediu medical luate pe anul acesta. Nu cunosc legislatia, dar mi se pare inadmisibil sa se permita efectuarea activitatilor fizice unei femei insarcinate care vomita si pe care o doare capul incontinuu. Ce pot face daca situatia se mai repeta?

Multumesc!
Buna ziua,

Am o intrebare legata de punctualitatea la locul de munca. Personal, incep munca la ora 09.00 si se intra in cladire pe baza unor badge-uri. In mod normal, angajatorul poate sa vada ca mi-am folosit badge-ul la ora 9 fara 5 minute sau 9 fix, sa zicem, ceea ce inseamna, din punctul meu de vedere, ca am ajuns la timp. Pana sa ajung efectiv la birou, sa imi deschid calculatorul si sa dau drumul unei aplicatii pe care sefa mea o foloseste pentru a vedea cine vine la timp si cine intarzie, se face 9 si 5 minute. In acest caz, cum se stabileste in mod corect si legal punctualitatea?

De asemenea, daca intr-o zi ajung la serviciu la 9.15, este legal sa ma puna sa stau peste program o ora intreaga pentru a recupera cele 15 minute de intarziere? Mentionez ca acest aspect nu este scris in regulamentul intern si nici in contractul de munca pe care l-am semnat.

Multumesc