avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Activitate iliescu.m

Activitate iliescu.m

@ynocentta

Singurul contract de locatiune incheiat este intre chiriasii initiali care au parasit imobilul (A si B). Persoanele cu probleme sunt ultimele ajunse in apartament (D si E). La intretinere sunt trecute doar numarul de persoane nu si identitatea acestora
Buna ziua!

Problema sta in felul urmator:
In anul 2013 am inchiriat apartamentul in speta unor doi baieti (sa le zicem A si B) in baza unui contract pe o perioada nedeterminata in care doar unul din ei figureaza. La un an de la inchiriere, cel care figureaza in contract (A) pleaca din apartament urmand ca la cateva luni si celalalt ramas (B) sa plece, in locul lor venind alte doua persoane, prietene cu acestia (C si D). Cu cei noi veniti nu am facut un contract distinct ci doar am facut cate o copie a cartilor de identitate a fiecaruia pentru ca in realitate apartamentul nu a stat gol nicio clipa. Ulterior, unul din ei (C) pleaca din apartament, ramanand celalalt (D) care gaseste un alt coleg sa il suplineasca pe primul (E) caruia, la fel, i-am facut doar o copie la actul de identitate. Pana in momentul acesta nu au fost nereguli in ceea ce priveste plata chiriei sau a intretinerii, deci totul OK.

De aproximativ doi ani chiriasii nu s-au schimbat (D si E) si au inceput in ultimul timp sa genereze datorii mari la intretinere (apa + gaz + intretinerea blocului), alte utilitati gen cablu sau curent achitandu-le separat de asociatie. De cand am inceput sa ii sesizez cu privire la suma care se tot aduna, ei, alternativ, au platit in numele lor sume diverse la asociatie insa nu suficiente incat sa acopere datoriile. De fiecare data cand au platit, le spuneam sa imi transmita prin Internet o poza cu dovada (chitanta). Curentul a mai fost platit de 2 sau 3 ori de unul din ei prin aplicatie bancara (scanare cod de bare), dar niciodata nu a ajuns restanta vreo factura.

Intrebarea mea este:
Daca acesti ultimi doi chiriasi (D si E) se hotarasc ca pana la urmatoarea chirie sa "imi dea teapa" pe romaneste si sa plece din apartament, fara sa ma anunte bineinteles, pot face vreun demers legal impotriva lor prin care sa ii oblig la plata datoriilor ramase la intretinere?

Tinand cont de toate "dovezile" distincte de un contract (copii carti de identitate, chitante de la asociatii, tranzactii bancare catre curent), declaratii a unor vecini de etaj cel putin se pot considera probe? Mai mult de atat, toate acestea pot constitui in instanta dovezi ca persoanele respective (D si E) au locuit in apartament sunt obligate sa plateasca datoriile?

Mentionez ca valoarea garantiei pe care o am de la ei nu acopera datoria.

Multumesc!