Un termen legal nu face obiectul unei "traduceri". El trebuie citit asa cum este definit de catre legislatia in vigoare.
Revin cu text de lege care stabileste ce destinatii pot avea constructiile, tot din sfera OCPI, care este in stransa legatura cu legislatia care reglementeaza fix acest lucru, Legea 50/1991:
(3) Destinațiile construcțiilor care se înregistrează în sistemul integrat de cadastru și carte funciară și codurile acestora sunt următoarele:
a) locuințe - CL . Pot fi : case unifamiliale, duplexuri, unități individuale, condominii, locuințe de serviciu sau de intervenție și altele asemenea.
b) construcții administrative, comerciale și social-culturale - CAS. Pot fi: școli, grădinițe, creșe, instituții de învățământ superior, biblioteci, biserici, cinematografe, muzee, săli de teatru, săli de sport, tribune, muzee, opere, dispensare, policlinici, spitale, birouri, magazine, centre comerciale, hale de desfacere, gări, oficii poștale și altele asemenea.
desfacere, gări, oficii poștale și altele asemenea.
c) construcții industriale și edilitare - CIE. Pot fi: construcții care asigură desfășurarea unui anumit proces de fabricație: fabrici, uzine, ateliere, hale de producție industrială, centrale termice și electrice, sisteme de panouri fotovoltaice, remize, posturi de transformare, rezervoare, depozite de materiale, turnuri de răcire, turnuri de extracție la exploatările miniere, coșuri de fum, castele de apă, construcții aferente rețelelor pentru transportul energiei electrice, rețelelor de alimentare cu apă, canalizării, rețelelor de transport și alimentare cu energie electrică, rețelelor de termoficare, rețelelor de transport și distribuție gaze naturale, baraje, diguri, ecluze, și altele asemenea.
d) construcții-anexă - CA. Pot fi: grajduri, magazii, pătule, sere, solarii, bucătării de vară, adăposturi de animale, depozite, garaje, piscine, silozuri, boxe, șoproane, șuri, hambare și altele asemenea.
O schimbare de destinatie presupune ca schimb din a) in b) sau in c) sau in d).
Cartea funciara este cea care asigura OPOZABILITATEA fata de terti. Iar in partea I a cartii funciare se mentioneaza inclusiv destinatia pe care o are imobilul.
Un alt exemplu:
Art. 11 din HCL 236/2024:
Art.ll (1) La cererea de eliberare a acordului de desfășurare a activității se vor anexa:
A. dovada deținerii spațiului (contract închiriere/comodat/folosință/vânzare-cumpărare, alt act care dovedește deținerea legală a spațiului);
B. Certificatul Constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerțului pentru declararea punctului de lucru și a obiectului de activitate;
C. contract încheiat cu operatorii licențiați în efectuarea serviciilor de salubrizare și dezinsectie;
D. releveu (schița spațiului) întocmită de arhitect (inginer);
E. acordul tuturor proprietarilor direct afectați cu care spațiul se învecinează, în plan orizontal și plan vertical, printr-o latura comună a proprietății, în cazul în care se solicită orar de funcționare între orele 22:00 - 08:00. Acest acord este necesar doar în cazul în care imobilul în care se desfășoară activitatea comercială se învecinează cu imobile având destinația de locuință și în care își au domiciliul și locuiesc efectiv și cu forme legale proprietarii afectați. Prin vecini direct afectați se înțeleg proprietarii persoane fizice care își au domiciliul și locuiesc efectiv în imobilele învecinate. în cazul activităților care se desfășoară doar în spații interioare, prin latură comună a proprietății se înțelege perete comun, tavan/podea; forma acestui acord este disponibilă și pe site-ul Primăriei Sectorului 1, în secțiunea special dedicată “Reglementărilor Activităților Comerciale pe teritoriul administrativ al Sectorului 1 al Municipiului București”.
Din interpretarea per a contrario a lit. E, daca activitatrea comerciala nu se desfasoara in intervalul 22:00 - 08:00, NU ESTE NECESAR ACEL ACORD.
Autorizarea desfasurarii unei activitati intr-un spatiu este reglementata de alte texte de lege decat cel indicat de Dvs.
Schimbarea de destinatie este cu totul altceva si cred ca am argumentat destul ce anume presupune, cu trimitere la texte de lege in care este mentionat in mod expres ce inseamna, ce presupune.
Va invit sa-mi comunicati un text de lege care mentioneaza ca schimbarea de destinatie reprezinta schimbarea activitatii comerciale. Dar cu subiect si predicat, din care sa reiasa clar acest lucru.
Cat priveste partea cu meditatia transcedentala sau disco-bar, si aici sunt texte de lege care reglementeaza inclusiv ce tip de activitati sunt permise in spatiile comerciale de la parterul unui bloc, va invit sa le cautati.
Interpretarea gramaticala a frazei "Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului" presupune ca schimb ceea ce era initial in proiectul imobilului, cu altceva. Or nicaieri, in niciun proiect, nu se vorbeste de tipul de activitate comerciala.
Ordinul 600/2023 ANCPI mentioneaza ca destinatia este preluata din documentatia cadastrala, care are la baza actul administrativ specific, in cazul primei intabulari fiind autorizatia de construire si Certificatul de atestare a edificarii constructiei..
Articolul 102, mai jos redat, mentioneaza la alin (4) ce trebuie depus in cazul actualizarii datelor urmare a schimbarii destinatiei, fie ca e vb de o constructie, fie ca e vb de o parte din constructie.
Articolul 102
(1) Actualizarea datelor referitoare la categoria de folosință/destinația terenului, pentru o parte din imobil, se realizează în baza unei documentații de actualizare informații tehnice.
(4) Actualizarea datelor referitoare la destinația construcției, se realizează în baza unei documentații de actualizare informații tehnice, având la bază actul administrativ specific, respectiv certificat de atestare a edificării construcției, adeverință emise de primărie, autorizația de construire sau autorizație de funcționare emise de autoritatea locală.
Coroborarea art. 40 din Legea 196/2018 cu art. 120, teza (4) din Ordinul 600 ar presupune ca la fiecare modificare a tipului de activitate desfasurata, care, conform traducerii Dvs, inseamna schimbare de destinatie, conduce la obligativitatea actualizarii datelor din CF, cu tot ceea ce presupune si este mentionat la art. 102, alin (4) de mai sus,
Ceea ce, cu scuzele de rigoare, este lipsit de logica.
Merg mai departe si invoc inclusiv principiul "unde legea (norma juridică) nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă".
Or Dvs dati propria interpretare schimbarii de destinatie, o "traduceti" fara a avea si un text de lege care sa va sustina.
Inteleg necesitatea ca locatarii sa stie ce tip de activitate se desfasoara, sunt de acord ca e normal sa stie.
Reiterez ca am invocat lipsa de logica juridica, de interpretare a textului.
Zi buna sa aveti.
E lipsit de logica ceea ce afirmati. Cand s-a autorizat edificarea unui imobil cu destinatie mixta, locuinte si spatiu comercial parter, dezvoltatorul nu a autorizat o activitate, ci destinatia acelui spatiu.
Ar fi ridicol sa ma ma duc sa cer AC pentru cladire cu destinatie mixta si sa mi se ceara sa declar activitatea pe care o voi desfasura in spatiul care are alta destinatie decat cea de locuinta, respectiv in spatiul comercial.
Legea 196, pe care o invocati, face trimitere la destinatie, nu la activitate. Daca doresc sa schimb destinatia in birouri, da, trebuie sa cer acordul vecinilor. Dar daca spatiu este utilizat conform destinatie, respectiv activitati comerciale, atentie, nu activitatea X sau y, de ce trebuie sa merg sa cer acordul? Ar fi lipsit de sens si de logica juridica.
KlausV
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua,
1. Daca e vb de parintii Dvs, nu puteti ceda in favoarea sotiei si/sau a copiilor Dvs. Doar Dvs si fratii aveti calitatea de a-i mosteni.
2. Puteti renunta la succesiunea parintilor Dvs, caz in care masa succesorala se va impati intre fratii Dvs.
3. Donatie, fie catre frati, fie catre sotie si/sau copii, puteti face DOAR dupa dezbaterea succesiunilor, eliberare certificat mostenitor, intabularea bunului/bunurilor mostenire la cartea funciara si inscrierea lor pe rolul fiscal pe numele Dvs.
Simultan cu succesiunea ati putea face doar partaj succesoral, in sensul in care doar unul din frati ar detine in intregime bunul/bunurile pe care le doriti partajat(e), in schimbul unei sulte (unei sume de bani).
Atentie la donatii intre soti, deoarece pot crea probleme, acestea sunt revocabile in timpul vietii,
Si donatia catre frati ar putea ridica probleme, daca se incalca rezerva succesorala a sotiei, respectiv a copiilor. Discutati cu notarul pentru a va clarifica si pentru a vedea ce optiuni aveti.
Un minor poate dobandi o locuinta cu TVA de 5% in conditiile in care parintii au beneficiat deja de aceasta facilitate?
Art. 291 face referire la familie, fara insa a o defini:
"Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%, respectiv:
(i) în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%;
(ii) în cazul familiilor, soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cota de 5%;"
Conform unor opinii, prin familie se intelege:
i) sotul, sotia si copiii minori, caz in care, daca parintii au beneficiat de cota de 5%, copilul/copiii minor(i) nu mai poate/pot beneficia de aceasta facilitate;
ii) sotul si sotia, care, beneficiind de aceasta facilitate, nu afecteaza copilul/copiii minor(i) in a beneficia de o achizitie de imobil cu 5% TVA.
Buna,
Am urmatoarea situatie. Se achita un avans la un antecontract avand ca obiect un apartament, cu termen de semnare peste 6 luni. Pretul este exprimat in EURO, si nu am garantia ca la momentul semnarii va fi sub 450.000 lei...
Mai pot incasa, in aceste conditii, TVA de 5% la suma achitata cu titlu de avans? Cum vedeti, in cazul asta, normele de aplicare a art. 291, alin (3), lit c, pct. 3?
(6) Persoanele impozabile care livrează locuințe vor aplica cota de 5%, inclusiv pentru avansurile aferente acestor livrări, dacă din contractele încheiate rezultă că la momentul livrării vor fi îndeplinite toate condițiile impuse de art. 291 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal și sunt în posesia declarației prevăzute la alin. (5).