Buna ziua,
Am 22 de ani, beneficiez de pensie de urmas de 3 ani de pe urma tatalui meu pensionar, si tocmai am terminat o facultate (nivel licenta) si m-am inscris la o postuniversitara in informatica (care este acreditata si organizata conform legii) la Universitatea Babes Bolyai din Cluj.
Citind pe forumuri si pe internet, am vazut ca au existat cazuri in care pensiile de urmas au fost sistate pe motiv ca se acorda doar pe perioada primei facultati.
Raspunsurile celor din domeniu au fost ca legea este clara, atat timp cat ai sub 26 de ani si esti inscris la o forma de invatamant organizata legal, ai dreptul la pensie de urmas, fara a fi limitat de numarul, secventa, sau tipul lor. In plus, am vazut si hotarari judecatoresti care sustin acest fapt.
In situatia mea, doresc sa adresez doua intrebari:
a) acest tip de studii postuniversitare, dat fiind ca sunt acreditate si organizate conform legii, ar trebuii sa imi ofere dreptul sa beneficiez de pensia de urmas in continuare, nu?
(precizez ca am discutat la secretariat si imi va fi eliberata o adeverinta conform careia urmez acest program, pe care o voi depune la casa de pensii)
b) in cazul in care ma lovesc de un refuz sau de o sistare din partea celor de la pensii, urmatorul pas este sa intentez proces, sau mai exista o alta cale de solutionare?
Urmeaza sa ma duc si in audienta la directorul casei de pensii din Brasov, unde voi adresa aceleasi intrebari.
Va multumesc,
Andreas