avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas dupa prima facultate | continuare la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas dupa prima facultate | continuare la postuniversitara

Buna ziua,

Am 22 de ani, beneficiez de pensie de urmas de 3 ani de pe urma tatalui meu pensionar, si tocmai am terminat o facultate (nivel licenta) si m-am inscris la o postuniversitara in informatica (care este acreditata si organizata conform legii) la Universitatea Babes Bolyai din Cluj.

Citind pe forumuri si pe internet, am vazut ca au existat cazuri in care pensiile de urmas au fost sistate pe motiv ca se acorda doar pe perioada primei facultati.

Raspunsurile celor din domeniu au fost ca legea este clara, atat timp cat ai sub 26 de ani si esti inscris la o forma de invatamant organizata legal, ai dreptul la pensie de urmas, fara a fi limitat de numarul, secventa, sau tipul lor. In plus, am vazut si hotarari judecatoresti care sustin acest fapt.

In situatia mea, doresc sa adresez doua intrebari:

a) acest tip de studii postuniversitare, dat fiind ca sunt acreditate si organizate conform legii, ar trebuii sa imi ofere dreptul sa beneficiez de pensia de urmas in continuare, nu?

(precizez ca am discutat la secretariat si imi va fi eliberata o adeverinta conform careia urmez acest program, pe care o voi depune la casa de pensii)

b) in cazul in care ma lovesc de un refuz sau de o sistare din partea celor de la pensii, urmatorul pas este sa intentez proces, sau mai exista o alta cale de solutionare?

Urmeaza sa ma duc si in audienta la directorul casei de pensii din Brasov, unde voi adresa aceleasi intrebari.

Va multumesc,
Andreas

Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:42, 14 August 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea este clara si nu lasa loic de interpretare.

Articolul 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:

b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

Daca dovediti ca va continuati studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii si nu ati implinit varsta de 26 ani, atunci veti beneficia de pensie de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie militara de urmas vioalex8 vioalex8 Buna seara! Va rog frumos, am si eu o nelamurire, daca ma puteti ajuta: Primesc o pensie militara de urmas, iar de curand am terminat facultatea.Problema este ... (vezi toată discuția)
Studii pensie urmas adi46 adi46 STUDII PENSIE URMAS Pentru pensia de urma in conformitate cu Legea 263/2010 art.84 \"Copiii au ... (vezi toată discuția)
Pensie urmaș:angajare bogdaNNN25 bogdaNNN25 Buna ziua, am 22de ani. Sunt in anul terminal la o facultate și beneficiez de pensie de urmaș după mama. Intenționez sa continui studiile alta facultate ... (vezi toată discuția)