Buna seara! Va rog frumos, am si eu o nelamurire, daca ma puteti ajuta:
Primesc o pensie militara de urmas, iar de curand am terminat facultatea.Problema este ca vreau sa ma inscriu la a doua facultate, dar numai cu conditia de sa primesc pensie de urmas, deoarece nu am bani sa ma intretin.Din ce am citit , primesc pensie de urmas pana la 26 de ani (am 23) atat timp cat urmez o forma de invatamant legala.Dar, am auzit ca , scrie in nu stiu ce norme metodologice faptul ca am voie doar la 1 facultate plus 1 master.Ma puteti ajuta va rog?
Stati linistita, puteti sa urmati mai multe facultati, Legea nr. 263/2010 nu distinge. Singurele conditii pentru a beneficia de pensie de urmas sunt sa aveti varsta sub 26 de ani si sa va continuati studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.
Prevederea cu o facultate si un master a fost candva, pana la aparitia Legii nr. 263/2010 si pana la aparitia Legii nr. 1/2011. Dar asta este o alta discutie.
Conform Art. 84. din Legea nr. 263/2010
– Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
Da, puteti beneficia in continuare de pensie de urmas daca faceti a doua facultate sau orice alte cursuri postuniversitare pana la implinirea varstei de 26 ani.