avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1996 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru copilul urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru copilul urmas

buna,am si eu o intrebare!sunt in anul 3 de studii la o facultate din mures,anul acesta termin facultatea,as vrea sa va intreb daca continui studile masterale si ma casatoresc in octombrie anul acesta voi mai primi pensie de urmas?multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:08, 13 Februarie 2012
Prevederi legale din Legea nr. 263/2010:

ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) pânã la vârsta de 16 ani;
b) dacã îşi continuã studiile într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toatã durata invaliditãţii de orice grad, dacã aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a) sau b).


HG nr. 257.2011 cu normele de aplicare a legii pensiilor:

ART. 65
(1) Beneficiazã de pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, în condiţiile legii.
(2) În cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmaş se acordã dacã aceştia urmeazã studiile într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani.


1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu pomeneste nimic despre cazul in care se casatoreste un beneficiar al pensiei de urmas.
2. Asadar casatoria nu va impiedica sa mai primiti pensia de urmas.
Si totusi Legea nr.263/2010 reglementeaza o situatiecare specfivica ce se intampla cu pensia de urmas in care care un beneficiar al aceste se casatoreste .

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
i) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, s-a recasatorit;
.......

In cazul copilului care beneficiaza de pensie de urmas avem :
Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
....
g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a implinit varsta de 26 de ani, cu exceptia situatiei prevazute la art. 84 lit. c);
....
@freeelis

Art. 114, alin. (1), lit. i) din Legea nr. 263/2010 se refera la sotul supravietuitor, insa prezenta discutie este despre copilul urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas foxi foxi In cazul in care repeta anul la facultate, un adolescent poate pierde pensia de urmas ( tatal copilului a fost maistru militar) sau i se poate imputa/ cere ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas dupa decesul tatalui TinkerbellAlex TinkerbellAlex I'm back again,kindly asking your help,so: Va rog,dati-mi si mie cateva informatii in ceea ce priveste pensia de urmas primita de fiu dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Casa de pensii tqinnn tqinnn Salutari, sunt nou in forum, asa ca scuzati novicitatea... pana acum un an beneficiam de pensia de urmas pentru continuarea studiilor. anult trecut a trebuit ... (vezi toată discuția)