avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... casa de pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

casa de pensii

Salutari,
sunt nou in forum, asa ca scuzati novicitatea... pana acum un an beneficiam de pensia de urmas pentru continuarea studiilor. anult trecut a trebuit sa inghet anul de studiu, pe care l-am reluat anul acesta. este posibil sa mi se dea iar pensia de urmas, pentru ca desi sunt in prelungire de studii, teoretic sunt inca student nu?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 18:40, 2 Octombrie 2012
Va prezentati la casa de pensii cu adeverinta de student si solicitati reluarea in plata a pensiei de urmas. Este necesar sa aveti pana la 26 de ani.

HG nr.257/2011:
ART. 65
(1) Beneficiazã de pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, în condiţiile legii.
(2) În cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmaş se acordã dacã aceştia urmeazã studiile într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani.

ART. 78
(1) Plata pensiei se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care copilul beneficiar al pensiei de urmaş a împlinit vârsta de 16 ani, în cazul în care acesta nu face dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(2) În situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendã începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacã nu fac dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(3) Dovada continuãrii studiilor, în situaţiile menţionate la alin. (2), se prezintã casei teritoriale/sectoriale de pensii în termen de 10 zile de la data începerii anului şcolar/universitar.
(4) Reluarea în platã a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescripţie, iar în cazurile prevãzute la alin. (1), drepturile se achitã de la data suspendãrii.



Legea nr.263/2010:

ART. 115
În sistemul public de pensii, reluarea plãţii pensiei se face, la cerere, dupã cum urmeazã:
a) începând cu luna urmãtoare celei în care a fost înlãturatã cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plãţii pensiei, dacã cererea a fost depusã în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendãrii a fost înlãturatã;
b) începând cu luna urmãtoare celei în care a fost depusã cererea, dacã depunerea acesteia s-a fãcut dupã expirarea termenului prevãzut la lit. a);
c) de la data începerii anului şcolar, în situaţia în care suspendarea plãţii pensiei s-a fãcut în temeiul prevederilor art. 114 alin. (1) lit. g).

ART. 114
(1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care a intervenit una dintre urmãtoarele cauze:
...............
g) pensionarul urmaş, prevãzut la art. 84 lit. a), a împlinit vârsta de 16 ani şi nu face dovada continuãrii studiilor; .......................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept pensie urmas IonMihalcea IonMihalcea Buna ziua, Sunt student in anul 2 de masterat. In urma decesului unuia dintre parinti primesc pensie de urmas. Va rog sa-mi spuneti daca voi primi aceasta ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas Ana Nichita Ana Nichita Buna ziua! O cunostinta s-a inscris la scoala si beneficiaza de pensie de urmas. Acum se afla in imposibilitatea de a-si continua studiile; daca renunta la ... (vezi toată discuția)
Pensie militara de urmas suspendata dav88 dav88 In situatia in care pensia de urmas militara a fost suspendata in perioada liceului, dar intre timp am terminat si facultatea dar nu am depus adeverintele ... (vezi toată discuția)