avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna ziua! O cunostinta s-a inscris la scoala si beneficiaza de pensie de urmas. Acum se afla in imposibilitatea de a-si continua studiile; daca renunta la scoala si nu anunta la Casa de pensii si va Primi bani in continuare si se afla ca nu a terminat anul scolar, risca sa restituie toti banii? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ana Nichita , utilizator 16:52, 27 Octombrie 2019
Plata pensiei de urmas se va suspenda doar incepnad cu 01/10 daca nu va face dovada continuarii studiilor.
Nu risca nimic.
Asta reiese din prevederile
Legea 263/2010
Art.114
(2) În situația copilului, beneficiar al unei pensii de urmaș, în condițiile prevăzute la art. 84 lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.

H.G.257/2011
Art.76
(1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care copilul beneficiar al pensiei de urmaș a împlinit vârsta de 16 ani, în cazul în care acesta nu face dovada continuării studiilor într-o formă de învățământ organizată potrivit legii.
(2) În situația copiilor urmași aflați în continuare de studii între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaș se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacă nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învățământ organizată potrivit legii.

(3) Dovada continuării studiilor, în situațiile menționate la alin. (2), se prezintă casei teritoriale/sectoriale de pensii în termen de 10 zile de la data începerii anului școlar/universitar. (4) Reluarea în plată a pensiei de urmaș suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescripție, iar în cazurile prevăzute la alin. (1), drepturile se achită de la data suspendării.

Va multumesc!
O alta intrebare as mai avea...mama e in concubinaj cu un domn si au un copil. El se afla pe pragul mortii, este angajat, copilul va putea primi pensie de urmas? Mentionez ca are numele mamei de familie, desi in certificat concubinul e trecut la tata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept pensie urmas IonMihalcea IonMihalcea Buna ziua, Sunt student in anul 2 de masterat. In urma decesului unuia dintre parinti primesc pensie de urmas. Va rog sa-mi spuneti daca voi primi aceasta ... (vezi toată discuția)
Trebuie sã anunþ casa de pensii cã termin studiile ºi cã nu mai pot beneficia de pensie de urmaº? Irina C Irina C Buna ziua In cazul in care anul acesta termin studiile trebuie sa anunt la CASA DE PENSII sau sa completez o cerere in care sa mentionez ca nu mai studiez ... (vezi toată discuția)
Pensii timodemi timodemi Am si eu o intrebare legata de pensia de urmas.O vecina i-a murit sotu in accident de munca si a ramas cu 2 copii minori.Sotu avea un salariu de 1100 ron.I s-a ... (vezi toată discuția)