avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trebuie sã anunþ casa de pensii cã termin studiile ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trebuie sã anunþ casa de pensii cã termin studiile ºi cã nu mai pot beneficia de pensie de urmaº?

Buna ziua

In cazul in care anul acesta termin studiile trebuie sa anunt la CASA DE PENSII sau sa completez o cerere in care sa mentionez ca nu mai studiez drept urmare nu mai pot primi pensia de urmas? Sau se opreste de la sine in octombrie cand nu voi mai duce adeverinta de studiu?
Pun aceasta intrebare deoarece nu vreau sa ma trezesc in octombrie cu vreo cerere sa platesc din urma vreo 3 luni (in iulie termin facultatea).

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
Irina C, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina C , utilizator 18:43, 19 Aprilie 2013
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
...
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
...

Art. 114
...
(2) In situatia copilului, beneficiar al unei pensii de urmas, in conditiile prevazute la art. 84 lit.b), care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 78
(1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care copilul beneficiar al pensiei de urmas a implinit varsta de 16 ani, in cazul in care acesta nu face dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(2) In situatia copiilor urmasi aflati in continuare de studii intre 16 - 26 de ani, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs, daca nu fac dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(3) Dovada continuarii studiilor, in situatiile mentionate la alin. (2), se prezinta casei teritoriale/sectoriale de pensii in termen de 10 zile de la data inceperii anului scolar/universitar.

(4) Reluarea in plata a pensiei de urmas suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescriptie, iar in cazurile prevazute la alin.(1), drepturile se achita de la data suspendarii.


3. - Asadar daca pana pe 10 octombrie nu duceti o dovada ca urmati o forma de invatamant se suspenda pensia de urmas incepand cu data de 1 octombrie.
- Daca nu ati implinit inca varsta de 26 de ani va mai puteti inscrie la o facultate macar pentru a primi in continuare pensia de urmas.
- Daca sunteti studenta pensia de urmas o primiti pana la varsta de 26 de ani chiar daca in acelasi timp veti incheia si un contract individual de munca si veti avea salariu.

4. Pensia de urmas inceteaza la varsta de 26 de ani indiferent daca atunci mai sunteti studenta sau nu.


Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc mult pentru raspuns!

Cele bune,
Irina C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas foxi foxi In cazul in care repeta anul la facultate, un adolescent poate pierde pensia de urmas ( tatal copilului a fost maistru militar) sau i se poate imputa/ cere ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas elenademian elenademian Buna ziua, As dori sa stiu daca mai sunt in drept de a lua pensie de urmas daca sunt in an complementar la master ,sunt studi la zi si sunt la taxa si am ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Deedee_deedee Deedee_deedee Buna seara..recent a decedat tatal meu si vreau sa imi depun dosarul pentru pensia de urmas...eu anul acesta trebuia sa termin facultatea,dar nu am luat toate ... (vezi toată discuția)