avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas

In cazul in care repeta anul la facultate, un adolescent poate pierde pensia de urmas ( tatal copilului a fost maistru militar) sau i se poate imputa/ cere mamei sa dea banii inapoi pentru acea perioada? Va multumesc sincer! O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:33, 5 Septembrie 2012
Nu pierde pensia de urmas.

Legea 263/2010

Articolul 84

Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a)până la vârsta de 16 ani;
b)dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;

-In lege nu se precizeaza nimic,despre repetarea anului.Se specifica doar sa nu se depaseasca varsta de 26 de ani.
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a implinit varsta de 26 de ani, cu exceptia situatiei prevazute la art. 84 lit. c);
...
Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
g) pensionarul urmas, prevazut la art. 84 lit. a), a implinit varsta de 16 ani si nu face dovada continuarii studiilor;
...
(2) In situatia copilului, beneficiar al unei pensii de urmas, in conditiile prevazute la art. 84 lit.b), care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 65
(1) Beneficiaza de pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, in conditiile legii.

(2) In cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmas se acorda daca acestia urmeaza studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fara a depasi varsta de 26 de ani.

Art. 78
(1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care copilul beneficiar al pensiei de urmas a implinit varsta de 16 ani, in cazul in care acesta nu face dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(2) In situatia copiilor urmasi aflati in continuare de studii intre 16 - 26 de ani, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs, daca nu fac dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(3) Dovada continuarii studiilor, in situatiile mentionate la alin. (2), se prezinta casei teritoriale/sectoriale de pensii in termen de 10 zile de la data inceperii anului scolar/universitar.
...

3. Nicaieri acordarea pensiei de urmas nu este conditionata de frecventarea neintrerupta a unei forme de invatamant.
Multumesc sincer pentru raspunsuri. Citisem legea 263/2010 si Normele de aplicare ale acesteia impreuna cu mama baiatului in cauza, dar voiam o parere oficiala, deoarece cei de la Casa de pensii tot sustin ca e vb de cu totul alta Casa......adica "legea probabil este cu totul alta pentru cei care au lucrat in cadrul armatei"/ Casa de Pensii a Armatei....tipic vremurilor actuale..
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
foxi, utilizator
1. Legea 263/2010 se numeste Legea privind sistemul unitar de pensii publice.

2. - Adica este valabila si se aplica tuturor pensionabililor din Romania, indiferent de sistemul din care provin.
- Are aceleasi reguli pentru toti pensionarii si pensionabilii din Romania.

3. - Singura deosebire este ca pentru pensionarii proveniti din sectoarele de aparare, siguranta nationala, interne, servicii speciale etc. exista cate o casa sectoriala de pensii.
- Fiind vorba de un pensionar din MApN trebuie sa se adreseze casei sectoriale de pensii a MApN.
- Intrati pe
[ link extern ]
si gasiti adresele de contact.

4. Poate ne mai tineti si pe noi la curent cu rezultatele interventiilor facute.
Chiar daca se casatoreste, primeste pensie de urmas, atata timp cat face dovada ca urmeaza o forma de invatamant,pana la varsta de 26 de ani .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas nealocata pentru student masterand zi gugurita01 gugurita01 Buna ziua! Fiica mea,in varsta de 24 de ani este licentiata in drept si inscrisa la master in drept penal.Este si angajata cu norma intreaga,cu salariul minim ... (vezi toată discuția)
Studenta cumul salariu cu pensie de urmas Moca Moca Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. In 21 iulie am depus actele in vederea acordarii pensiei de urmas, de care beneficiez fiind inca studenta, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas elenademian elenademian Buna ziua, As dori sa stiu daca mai sunt in drept de a lua pensie de urmas daca sunt in an complementar la master ,sunt studi la zi si sunt la taxa si am ... (vezi toată discuția)