avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Studenta cumul salariu cu pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Studenta cumul salariu cu pensie de urmas

Buna seara.
Va rog sa ma ajutati cu o informatie. In 21 iulie am depus actele in vederea acordarii pensiei de urmas, de care beneficiez fiind inca studenta, dar incepand de luni, 1 august 2016, am semnat un contract de munca pe o perioada nedeterminata, asadar o sa incasez un salariu incepand cu luna urmatoare.
Ce se va intampla cu pensia de urmas? O s-o mai primesc? Trebuie sa anunt undeva faptul ca am semnat un contract de munca? Si daca da, unde anume?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 5 August 2016
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii puiblice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
....
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

2. Asadar, daca sunteti studenta si aveti varsta sub 26 de ani puteti cumula pensia de urmas cu orice alt venit profesional, fara a exista vreo limita de venit.

In speta, angajarea dvs cu c.i.m. nu va afecteaza dreptul la pensia de urmas (nu pierdeti pensia de urmas).

3. Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice :

Art. 78
(1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care copilul beneficiar al pensiei de urmas a implinit varsta de 16 ani, in cazul in care acesta nu face dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(2) In situatia copiilor urmasi aflati in continuare de studii intre 16 - 26 de ani, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs, daca nu fac dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.

(3) Dovada continuarii studiilor, in situatiile mentionate la alin. (2), se prezinta casei teritoriale/sectoriale de pensii in termen de 10 zile de la data inceperii anului scolar/universitar.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul salariu cu pensie de urmas Adela_Tucureanu Adela_Tucureanu buna ziua . Am 23 de ani, sunt masteranda si in acelasi timp primesc pensie de urmas. Vreau sa ma angajez, doar ca as vrea sa stiu daca mai primesc pensia de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas soricanicoleta soricanicoleta o persoana care este la scoala postliceala si are pensie de urmas poate sa lucreze cu contract de munca cu norma intreaga ? (vezi toată discuția)
Pensie urmas nealocata pentru student masterand zi gugurita01 gugurita01 Buna ziua! Fiica mea,in varsta de 24 de ani este licentiata in drept si inscrisa la master in drept penal.Este si angajata cu norma intreaga,cu salariul minim ... (vezi toată discuția)