avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii

Am si eu o intrebare legata de pensia de urmas.O vecina i-a murit sotu in accident de munca si a ramas cu 2 copii minori.Sotu avea un salariu de 1100 ron.I s-a calculat pensia de urams in valoare de 350 ron pentru fiecare copil.Un copil a depasit 18 ani si nu mai primeste pensie.Intreabrea este : i se mareste pensia celuilat copil?
Cel mai recent răspuns: timodemi , utilizator 14:43, 5 Iunie 2013
1. Cand erau doi copii pensia de urmas era (pentru amadoi copiii, cumulat) de 75% din pensia calculata pentru tatal decedat.

2. Acum pentru un singur copil va fi de 50% din pensia calculata pentru tatal decedat.

3. Sa mearga la Casa de Pensii sa ceara modificarea pensiei deoarece s-a modificat numarul de urmasi.
Ultima modificare: Marți, 4 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
As dori sa completez urmatorul aspect: daca acel copil care a implinit 18 ani urmeaza o scoala, atunci are dreptul in continuare la pensia de urmas.

Legea nr. 263/2010:
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).

HG nr. 257/2011:

ART. 78
(1) Plata pensiei se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care copilul beneficiar al pensiei de urmaş a împlinit vârsta de 16 ani, în cazul în care acesta nu face dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(2) În situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendã începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacã nu fac dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(3) Dovada continuãrii studiilor, în situaţiile menţionate la alin. (2), se prezintã casei teritoriale/sectoriale de pensii în termen de 10 zile de la data începerii anului şcolar/universitar. (4) Reluarea în platã a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescripţie, iar în cazurile prevãzute la alin. (1), drepturile se achitã de la data suspendãrii.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Deedee_deedee Deedee_deedee Buna seara..recent a decedat tatal meu si vreau sa imi depun dosarul pentru pensia de urmas...eu anul acesta trebuia sa termin facultatea,dar nu am luat toate ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas elenademian elenademian Buna ziua, As dori sa stiu daca mai sunt in drept de a lua pensie de urmas daca sunt in an complementar la master ,sunt studi la zi si sunt la taxa si am ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas foxi foxi In cazul in care repeta anul la facultate, un adolescent poate pierde pensia de urmas ( tatal copilului a fost maistru militar) sau i se poate imputa/ cere ... (vezi toată discuția)