avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie militara de urmas suspendata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie militara de urmas suspendata

In situatia in care pensia de urmas militara a fost suspendata in perioada liceului, dar intre timp am terminat si facultatea dar nu am depus adeverintele necesare reluarii pensiei, mai pot recupera pensiile din urma? sau mi s-a prescris dreptul acesta? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dav88 , utilizator 18:24, 5 Decembrie 2012
Puteti relua plata pensiei de urmas de la data cererii daca va incadrati in cerintele legii.
nu am facut nicio cerere in acest sens, legea nu distinge, enumera doar cateva cazuri in care se poate relua, art 115 L 263/2010. Ce fel de cerinte va referiti? Va multumesc
1. Pensia de urmas inceteaza numai la data la care dvs. veti implini 26 de ani.

2. Pensia de urmas a dvs. a fost suspendata deoarece nu ati mai prezentat adeverinta ca frecventati cursurile unei forme de invatamant.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a implinit varsta de 26 de ani, cu exceptia situatiei prevazute la art. 84 lit. c);
...

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
g) pensionarul urmas, prevazut la art. 84 lit. a), a implinit varsta de 16 ani si nu face dovada continuarii studiilor;
...
(2) In situatia copilului, beneficiar al unei pensii de urmas, in conditiile prevazute la art. 84 lit.b), care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs.
...

Art. 115
In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;
b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);
c) de la data inceperii anului scolar, in situatia in care suspendarea platii pensiei s-a facut in temeiul prevederilor art. 114 alin. (1) lit. g).

Art. 116
Incetarea, suspendarea sau reluarea platii pensiei, precum si orice modificare a drepturilor de pensie se fac prin decizie emisa de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, in conditiile respectarii regimului juridic al deciziei de inscriere la pensie.


4. Asadar trebuie sa faceti cerere de repunere in plata a pensiei de urmas si sa depuneti o adeverinta de la institutia de invatamant ca urmati cursurile respective.

5. "Cerintele" la care ma refeream inseamna sa dovediti ca puteti beneficia din nou de pensia de urmas (adica adeverinta de la facultate).
Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de pensii tqinnn tqinnn Salutari, sunt nou in forum, asa ca scuzati novicitatea... pana acum un an beneficiam de pensia de urmas pentru continuarea studiilor. anult trecut a trebuit ... (vezi toată discuția)
Suspendarea pensiei și reluarea ei MirelaCt MirelaCt Buna ziua, am terminat liceul iar pe perioada lui am beneficiat de pensie de urmas, din pacate nu am intrat direct la facultate si mi s-a suspendat pensia. ... (vezi toată discuția)
Drept pensie urmas IonMihalcea IonMihalcea Buna ziua, Sunt student in anul 2 de masterat. In urma decesului unuia dintre parinti primesc pensie de urmas. Va rog sa-mi spuneti daca voi primi aceasta ... (vezi toată discuția)