1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 113
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmas, a implinit varsta de 26 de ani, cu exceptia situatiei prevazute la art. 84 lit. c);
...
Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
g) pensionarul urmas, prevazut la art. 84 lit. a), a implinit varsta de 16 ani si nu face dovada continuarii studiilor;
...
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010(aprobate prin HG 257/2011):
Art. 65
(1) Beneficiaza de pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, in conditiile legii.
(2) In cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmas se acorda daca acestia urmeaza studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fara a depasi varsta de 26 de ani.
Art. 78
(1) Plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care copilul beneficiar al pensiei de urmas a implinit varsta de 16 ani, in cazul in care acesta nu face dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.
(2) In situatia copiilor urmasi aflati in continuare de studii intre 16 - 26 de ani, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs, daca nu fac dovada continuarii studiilor intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii.
(3) Dovada continuarii studiilor, in situatiile mentionate la alin. (2), se prezinta casei teritoriale/sectoriale de pensii in termen de 10 zile de la data inceperii anului scolar/universitar.
(4) Reluarea in plata a pensiei de urmas suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescriptie, iar in cazurile prevazute la alin.(1), drepturile se achita de la data suspendarii.
(2) In situatia copilului, beneficiar al unei pensii de urmas, in conditiile prevazute la art. 84 lit.b), care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs.
...
3. Asadar:
- pensia de urmas a copilului se primeste pana la varsta de 16 ani si daca urmeaza o forma de invatamant o primeste pana la varsta de 26 de ani;
- pensia de urmas a copilului poate fi cumulata cu orice alt venit, indiferent de cuantumul acesteia (indiferent ca urmeaza sau nu o forma de invatamant).
Multumesc frumos pentru raspunsuri!
1.Domnului Tudor Valeriu:-Am citit cu atentie reply-ul dumneavoastra. In mare am inteles cam cum sta treaba,insa am o nelamurire si va rog sa ma corectati daca nu am inteles eu bine.
Astfel ca,in finalul post-ului,ati spus ca :"-pensia de urmas a copilului poate fi cumulata cu orice alt venit,indiferent de cuantumul acesteia( indiferent ca urmeaza sau nu o forma de invatamant).
De aici ,sa inteleg ca: in cazul in care copilul ce primeste o pensie de urmas, iar la un moment dat, pe langa aceasta va semna un contract de colaborare,sau contract de munca(prestand anumite servicii pentru un angajator,si evident fiind remunerat), copilul (urmasul) in cauza va putea merge cu ambele,(fara sa existe vreo problema din punct de vedere legal)?
2. In cazul in care urmasul in cauza, inca urmeaza o forma de invatamant (este student-20 ani) ,semneaza un contract de munca/contract de colaborare cu o societate comerciala, mai poate primi aceasta pensie de urmas ?
Daca va merge in paralel cu cursurile universitare (in luna octombrie va duce din nou la Casa De Pensii o adeverinta de student) si de asemenea cu un job, nu exista sansa ca urmasul in cauza sa nu mai primeasca aceasta pensie,cu toate ca inca urmeaza o forma de invatamant,doar pentru ca a semnat un contract de colaborare ori un contract de munca cu o SC?
Va multumesc mult! O vara frumoasa!
1. Puneti aceleasi intrebari pe care le-ati pus si in topicul initial, inseamna ca ori dvs. nu ati inteles ori eu nu m-am exprimat destul de clar.
2. Sa incerc sa fiu mai explicit: un copil care primeste pensie de urmas poate cumula aceasta pensie cu orice venit provenit din munca (conventie civila, contract individual de munca etc.).
3. - In vechea lege a pensiilor (Legea 19/2000), abogata de Legea 263/2010 (valabila de la 01.01.2011) exista o conditie si anume ca un copil pensionart de urmas putea cumula pensia cu un venit profesional cu conditia ca acest venit sa nu fie mai mare de 1/4 din salariu mediu brut prognozat pe economie.
- In Legea 263/2010 nu mai exista acesta conditie.