avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pensie de urmas si indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pensie de urmas si indemnizatie de somaj?

Buna ziua. Daca am o pensie de urmas in valoare de 350 RON mai pot beneficia si de somaj? Mentionez ca am absolvit in 30 iunie facultatea. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mviorica , utilizator 16:08, 29 August 2011
1. Eu stiu ca nu exista interdictia ca pensia de urmas sa nu se cumuleze cu indemnizatia de somaj.
2. Dar, mai bine intrebati la Agentia de Somaj.
Buna seara. Mai revin cu o intrebare in legatura cu pensia de urmas. Daca ma angajez la stat ca profesor mai pot beneficia de pensia de urmas? Mentionez ca sunt si studenta la master anul I. Va multumesc!
Potrivit art.118 alin.1 din Legea nr.263/2010 , in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
1. Asa cum v-a aratat colegul meu mai sus, din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, puteti cumula pensia de urmas cu orice alt venit profesional.

2. Dar aceasta este posibil daca urmati o forma de invatamant asa cum spune tot Legea 263/2010:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Mviorica a scris:

Buna seara. Mai revin cu o intrebare in legatura cu pensia de urmas. Daca ma angajez la stat ca profesor mai pot beneficia de pensia de urmas? Mentionez ca sunt si studenta la master anul I. Va multumesc!


Puteti beneficia de pensia de urmas in conditiile precizate doar pana la implinirea varstei de 26 de ani.
Cumularea pensiei de urmas cu un venit profesional-salariu in acest caz,este permisa pt. copiii,pensionari de urmas,daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii,-master in cazul dvs. pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de anI,in cf. cu prevederile Legii 263/2010-Legea pensiilor.

Alte discuții în legătură

Cumul salariu cu pensie de urmas Adela_Tucureanu Adela_Tucureanu buna ziua . Am 23 de ani, sunt masteranda si in acelasi timp primesc pensie de urmas. Vreau sa ma angajez, doar ca as vrea sa stiu daca mai primesc pensia de ... (vezi toată discuția)
Legislația muncii anette03 anette03 Studentă 24 ani, bursieră în anul IV la Cadastru , pensie de urmaș, doresc să urmez un master în ce condiții pot aplica pentru un job fără a pierde ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas ContSters256885 ContSters256885 Buna ziua, in ce conditii se poate primi pensie de urmas ? (vezi toată discuția)