avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna ziua, in ce conditii se poate primi pensie de urmas ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:48, 26 Ianuarie 2014
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Gasiti informatii aici

[ link extern ]
intrebarea este, daca am pana in 26 de ani, sunt la master, dar ma si angajez, mai primesc aceasta pensie ?
Legea 263/2010 -Legea pensiilor

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

In concluzie, puteti cumula pensia de urmas cu salariul dar numai pana la implinirea varstei de 26 de ani.
iar daca termin studiile si nu implinesc 26 de ani,o mai primesc? in conditiile in caz lucrez
Beneficiați de pensie de urmaș până la terminarea studiilor.

La art. 84, lit. b) din Legea nr. 263/2010 sunt două condiții: să vă aflați în continuarea studiilor și să aveți până în 26 de ani. Dacă nu mai îndepliniți una dintre aceste două condiții, nu mai beneficiați de pensie de urmaș. De altfel, în textul de lege este prevăzut clar că dreptul de a beneficia de pensie de urmaș durează până la terminarea studiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas hirtan-ana-madalina hirtan-ana-madalina buna ziua!am varsta de 22 de ani, urmez o scoala postliceala si primesc pensie de urmas de 350lei.Din 14 iulie 2012 am inceput sa lucrez cu contract de munca, ... (vezi toată discuția)
Cumul salariu cu pensie de urmas Adela_Tucureanu Adela_Tucureanu buna ziua . Am 23 de ani, sunt masteranda si in acelasi timp primesc pensie de urmas. Vreau sa ma angajez, doar ca as vrea sa stiu daca mai primesc pensia de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si indemnizatie de somaj? Mviorica Mviorica Buna ziua. Daca am o pensie de urmas in valoare de 350 RON mai pot beneficia si de somaj? Mentionez ca am absolvit in 30 iunie facultatea. Va multumesc! (vezi toată discuția)