Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca un consilier juridic aflat in activitate de 19 ani este obligat sa se inscrie in Colegiul Consilierilor Juridici.
Avand in vedere L514/2003,CAPITOLUL II: Dobândirea şi încetarea calităţii de consilier juridic
Art. 8
Poate fi consilier juridic acela care îndeplineşte următoarele condiţii:
a)este cetăţean român şi are domiciliul în România;
b)are exerciţiul drepturilor civile şi politice;
c)este licenţiat al unei facultăţi de drept;
d)este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiţie se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii;
e)nu se află în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de prezenta lege.
Art. 14
Poate fi consilier juridic persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este cetăţean român şi are domiciliul în România;
b) are exerciţiul drepturilor civile şi politice;
c) este licenţiată a unei facultăţi de drept;
d) este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiţie se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii;
e) nu se află în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de Legea nr. 514/2003., nicaieri nu se precizeaza ca este obligatorie inscrie in Colegiu sus amintit.
Conform art. 9 , nu este nedemn a fi consilier juridic cel care nu este inscris in Colegiu, ,, Art. 9
Este nedemn de a fi consilier juridic:
a)cel care a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură a aduce atingere profesiei de consilier juridic;
b)cel care, în exercitarea profesiei de consilier juridic, a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească irevocabilă;
c)cel care este declarat nedemn pentru alte cauze de lege.
SUBSECŢIUNEA B: Demnitatea profesională
Art. 18
Este nedemn de a fi consilier juridic acela care:
a) a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură a aduce atingere profesiei de consilier juridic;
b) în exercitarea profesiei de consilier juridic a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească irevocabilă;
c) este declarat nedemn, pentru alte cauze, de lege."
Drept urmare, va rog respectuos, sa-mi spuneti daca un consilier juridic poate fi obligat sa se inscrie in Colegiu, conform legislatiei in vigoare. De asemenea va rog sa-mi spuneti daca consilierului juridic angajat si neinscris in Asociatie, respectiv Colegiul Consilierilor Juridici, ii este opozabil Statutul Consilierului Juridic. Eu consider ca nu .... .
Va multumesc anticipat !
Cu stima.