avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inscriere Colegiul Juristilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inscriere Colegiul Juristilor

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca un consilier juridic aflat in activitate de 19 ani este obligat sa se inscrie in Colegiul Consilierilor Juridici.
Avand in vedere L514/2003,CAPITOLUL II: Dobândirea şi încetarea calităţii de consilier juridic
Art. 8
Poate fi consilier juridic acela care îndeplineşte următoarele condiţii:
a)este cetăţean român şi are domiciliul în România;
b)are exerciţiul drepturilor civile şi politice;
c)este licenţiat al unei facultăţi de drept;
d)este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiţie se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii;
e)nu se află în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de prezenta lege.

Art. 14
Poate fi consilier juridic persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este cetăţean român şi are domiciliul în România;
b) are exerciţiul drepturilor civile şi politice;
c) este licenţiată a unei facultăţi de drept;
d) este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiţie se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii;
e) nu se află în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de Legea nr. 514/2003., nicaieri nu se precizeaza ca este obligatorie inscrie in Colegiu sus amintit.
Conform art. 9 , nu este nedemn a fi consilier juridic cel care nu este inscris in Colegiu, ,, Art. 9
Este nedemn de a fi consilier juridic:
a)cel care a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură a aduce atingere profesiei de consilier juridic;
b)cel care, în exercitarea profesiei de consilier juridic, a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească irevocabilă;
c)cel care este declarat nedemn pentru alte cauze de lege.

SUBSECŢIUNEA B: Demnitatea profesională
Art. 18
Este nedemn de a fi consilier juridic acela care:
a) a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură a aduce atingere profesiei de consilier juridic;
b) în exercitarea profesiei de consilier juridic a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească irevocabilă;
c) este declarat nedemn, pentru alte cauze, de lege."

Drept urmare, va rog respectuos, sa-mi spuneti daca un consilier juridic poate fi obligat sa se inscrie in Colegiu, conform legislatiei in vigoare. De asemenea va rog sa-mi spuneti daca consilierului juridic angajat si neinscris in Asociatie, respectiv Colegiul Consilierilor Juridici, ii este opozabil Statutul Consilierului Juridic. Eu consider ca nu .... .

Va multumesc anticipat !
Cu stima.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:32, 20 Decembrie 2020
Colegiile consilierilor juridici sunt simple asociatii profesionale ce-si desfasoara activitatea potrivit OG 26/2000. A clarificat de mult asta Curtea Constitutionala.
In plus exista alte zeci, poate chiar sute, de astfel de asociatii profesionale ale consilierilor juridici cu diferite denumiri. Dreptul de asociere nu este o obligatie ! Este bineinteles un drept astfel ca nimeni nu poate fi obligat sa se asocieze.
Potrivit legii institutia care are drept de initiativa in privinta profesiei de avocat si organizeaza aceasta profesie, este Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. Pentru profesia de consilier juridic institutia prevazuta de lege este Ministerul Justitiei.
Sesizati comparatia ?
Pentru orice nelamuriri in legatura cu profesia de consilier juridic va recomand sa va adresati Ministerului Justitiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este nedemn pt exercitarea profesiei de cons juridic cel reabilitat si cu cazierul curat? mantu mantu Va rog raspundeti cat de repede se poate!Intrebarea mea e continuta in titlu.....!Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Consilier juridic Phantom79 Phantom79 salutare, poate fi consilier un om care a fost inchis?? sau care are tot felul de litigi civile si penale ?? un om care este implicat in tot felul de dosare??:O (vezi toată discuția)
Vreau la absolvire sa devin consilier juridic, pot daca am fost condamnat 1 an cu suspendare? petricacarbunari petricacarbunari Buna Ziua , Sunt in anul III la Drept, mai am un an si termin. La absolvire vreau sa devin consilier juridic. Dar am o problema. Inainte de facultate am ... (vezi toată discuția)