avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Activitate Do_Elisabeta

Activitate Do_Elisabeta

Parintii mamei mele (nascuta in Romania 1946) au fost refugiati din Cadrilater in 1940. Bunica a fost de nationalitate bulgara si bunicul roman. S_au refugiati pentru ca altfel trebuia rupta familia. Bunicii nu au beneficial de nici un fel de indemnizatiei dupa 1990, pentru refugiati si au decedat in 1996 bunica si in 1994 bunicul. Mama mea poate beneficia de vreo indemnizatiei dupa legea 130/2020 sau dupa alta lege? Cum trebuie sa procedeze pentru obtinerea ei?
Multumesc frumos
daca am realizat un stagiu de cotizare minim de 15 ani, dupa care nu am mai muncit, pot sa ma pensionez anticipat sau numai la limita de varsta?
daca din cei 15 ani, 6 au fost grupa 1/ conditii speciale, pot sa valorific cumva perioadele suplimentare ( la stagiu de cotizare sau la reducerea varstei de pensie)?

M-am reangajat in 2015 si as vrea sa stiu daca as plati din urma 5 ani de contributii, la ce ajuta aceste plati in afara de marirea punctajului de pensie, avand in vedere ca nu pot sa realizez stagiul complet ?

Va multumesc
Buna ziua,
sunt nascuta in 17.09.1971, din noiembrie 1995 lucrez in grupa 1 si apoi conditii speciale, in total 22 de ani.
cei 11 ani perioada suplimentara care se scad din limita de varsta se adauga si la cresterea stagiului de cotizare adica 22 ani +11 ani = 33 ani stagiu?
presupunand ca in 2 ani fac stagiul complet, pot sa utilizez si scaderea varstei de pensie (63-11=52 de ani) si sa cer pensie anticipata la 50 ani, sau pensia anticipata se poate cere cu 5 ani inainte de varsta de 63, fara nici o deducere utilizand perioadele suplimentare ( art 66, 63, legea pensiilor)?
va multumesc