avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1675 soluții astăzi
Forum Activitate Cristibuf

Activitate Cristibuf

Revin cu două întrebări.

1. De unde va afla executorul că sora mea deține pate cotă din apartament, câtă vreme ea nu figurează nicăieri ca coproprietară a vreunui imobil? După moartea tatălui noi nu am făcut niciun act de succesiune, deci presupun că apartamentul a rămas în continuare pe numele părinților, nu și-o modificat în chip magic proprietarii.

2. Dacă câștigăm contestația, există șanse să nu ne primim cheltuielile de judecată de la debitor?

Mulțumesc.
Da, ea zice că n-a mai plătit de 5 ani.

Mulțumesc de sfaturi.
Și încă o întrebare: dacă sora mea se angajează să-i plătească executorului o sumă lunar (ea lucrează acolo), ar rezolva asta problema?
Mulțumesc pentru răspuns.

Unde trebuie contestată executarea, la judecătorie? Sentința a fost prununțată acolo de vreo 2-3 luni. Noi abia acum am aflat de executare, datorită plicului primit de la executor prin poștă. Iar la finalul sentinței scrie "fără cale de atac". Cu drept de contestație sunt cheltuielile de executare, de circa 1200 de lei, conform informațiilor din hârtiile primite în plic.

Presupunând că putem contesta, ce rezolvăm? Datoria sorei mele provine în urma achiziționării unor electrocasnice. Prin 2011 se ridica la 4800 de lei, și atunci a semnat un contract de reeșalonare pe mai mulți ani, pentru circa 9000 de lei. Pe care nu i-a plătit. I-am văzut în plic copie după contract, cu semnătura ei.

De asemenea, având în vedere că după moartea tatălui noi nu am făcut o succesiune, iar de atunci au trecut câțiva ani, e posibil să facem acum succesiunea și sora mea să renunțe la cota ei, astfel încât apartamentul să treacă pe mine și pe mama mea? Și dacă se poate, ne-ar scăpa asta de o eventuală executare silită imobiliară?

În sfârșit, cam cât timp avem până la eventuala executare?

Mulțumesc.

Bună ziua,

sora mea a cumpărat niște electrocasnice în 2008, în rate. Pe atunci locuia împreună cu mine și cu părinții mei, în apartamentul părinților. Nu și-a plătit ratele. Între timp, tatăl meu a decedat. De la decesul lui au trecut câțiva ani, iar noi nu am făcut niciun act de succesiune. De asemenea, înainte de decesul tatălui meu, apartamentul a fost pus ca garanție pentru mine în momentul angajării mele la o firmă care cerea o astfel de garanție. Nu știu exact formula tehnică, ideea era ca dacă eu produc pagube serioase, firma să și le poată recupera din acest apartament. Acum circa 2 ani am plecat de la acea firmă, dar încă nu am primit (și nici nu am solicitat) ridicarea acelei garanții pe imobil.

Anul trecut creditorul sorei mele a cesionat creanța unei firme de recuperări. La judecătoria din orașul nostru a avut loc o ședință cu ușile închise, de care noi n-am știut, iar instanța a încuviințat executarea silită. Zilele trecute am primit un plic de la executor, în care ne informa că a declanșat executarea silită, că a proptit cele 3 conturi bancare ale sorei mele și că o invită la biroul lui pentru a-și declara bunurile și valorile, inclusiv cele aflate în coproprietate.

Sora mea este plecată din țară, de vreo 2 ani. Cele trei conturi bancare (care au fost proptite) sunt goale. Nu are bunuri de valoare în România. Suma totală de plată este de circa 10.000 de lei.

Întrebarea mea este: poate executorul, în această situație, să execute silit imobilul? Dacă da, cum și în cât timp? Și cum s-ar putea împiedica asta, având în vedere că sora mea nu are, acolo unde se află acum, posibilitatea să restituie rapid acești bani? Adică, pentru 10.000 de lei datorați de sora mea, ne putem trezi obligați să vindem apartamentul, eu și cu mama mea, care am rămas aici?

Mulțumesc.