avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Credit neplătit contractat în 2008. Poate fi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Credit neplătit contractat în 2008. Poate fi executat silit un imobil deținut în indiviziune cu încă doi coproprietari?

Bună ziua,

sora mea a cumpărat niște electrocasnice în 2008, în rate. Pe atunci locuia împreună cu mine și cu părinții mei, în apartamentul părinților. Nu și-a plătit ratele. Între timp, tatăl meu a decedat. De la decesul lui au trecut câțiva ani, iar noi nu am făcut niciun act de succesiune. De asemenea, înainte de decesul tatălui meu, apartamentul a fost pus ca garanție pentru mine în momentul angajării mele la o firmă care cerea o astfel de garanție. Nu știu exact formula tehnică, ideea era ca dacă eu produc pagube serioase, firma să și le poată recupera din acest apartament. Acum circa 2 ani am plecat de la acea firmă, dar încă nu am primit (și nici nu am solicitat) ridicarea acelei garanții pe imobil.

Anul trecut creditorul sorei mele a cesionat creanța unei firme de recuperări. La judecătoria din orașul nostru a avut loc o ședință cu ușile închise, de care noi n-am știut, iar instanța a încuviințat executarea silită. Zilele trecute am primit un plic de la executor, în care ne informa că a declanșat executarea silită, că a proptit cele 3 conturi bancare ale sorei mele și că o invită la biroul lui pentru a-și declara bunurile și valorile, inclusiv cele aflate în coproprietate.

Sora mea este plecată din țară, de vreo 2 ani. Cele trei conturi bancare (care au fost proptite) sunt goale. Nu are bunuri de valoare în România. Suma totală de plată este de circa 10.000 de lei.

Întrebarea mea este: poate executorul, în această situație, să execute silit imobilul? Dacă da, cum și în cât timp? Și cum s-ar putea împiedica asta, având în vedere că sora mea nu are, acolo unde se află acum, posibilitatea să restituie rapid acești bani? Adică, pentru 10.000 de lei datorați de sora mea, ne putem trezi obligați să vindem apartamentul, eu și cu mama mea, care am rămas aici?

Mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 24 Septembrie 2017
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristibuf , utilizator 17:58, 25 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A infiintat poprirea pe conturi, nu au fost " proptite ", nici macat in gard :)
Ce se poate face urgent e sa faca constestatie la executare, sa invoce prescriptia. Pt asta trebuie sa luati legatura cu un avocat pe care sora sa il imputerniceasca pt aceasta contestatie.
Pt a va scuti de plata celor 10 mii, merita.
Altfel, pt suma asta si dat fiind faptul ca nu are venituri aici si nici bani in conturi, se ajunge la executarea cotei parti din imobil. Pt asta, creditorul poate cere dezbaterea succesiunii in numele surorii dvs , bineinteles pe cheltuiala ei.
Nu e in avantajul nici al dvs sa se execute aceasta cota.
Puteti dezbate succesiunea cu sora, iar pt cota ei sa ii dati banii cu care sa isi plateasca datoria.
dar vedeti intai ce faceti cu contestatie, aveti termen 15 zile pt a o depune, curg de cand ati aflat de executare.
Mulțumesc pentru răspuns.

Unde trebuie contestată executarea, la judecătorie? Sentința a fost prununțată acolo de vreo 2-3 luni. Noi abia acum am aflat de executare, datorită plicului primit de la executor prin poștă. Iar la finalul sentinței scrie "fără cale de atac". Cu drept de contestație sunt cheltuielile de executare, de circa 1200 de lei, conform informațiilor din hârtiile primite în plic.

Presupunând că putem contesta, ce rezolvăm? Datoria sorei mele provine în urma achiziționării unor electrocasnice. Prin 2011 se ridica la 4800 de lei, și atunci a semnat un contract de reeșalonare pe mai mulți ani, pentru circa 9000 de lei. Pe care nu i-a plătit. I-am văzut în plic copie după contract, cu semnătura ei.

De asemenea, având în vedere că după moartea tatălui noi nu am făcut o succesiune, iar de atunci au trecut câțiva ani, e posibil să facem acum succesiunea și sora mea să renunțe la cota ei, astfel încât apartamentul să treacă pe mine și pe mama mea? Și dacă se poate, ne-ar scăpa asta de o eventuală executare silită imobiliară?

În sfârșit, cam cât timp avem până la eventuala executare?

Mulțumesc.

Și încă o întrebare: dacă sora mea se angajează să-i plătească executorului o sumă lunar (ea lucrează acolo), ar rezolva asta problema?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
fara cale de atac e incheierea de incuviintare de la judecatorie, nu are legatura cu contestatia. iar termenul de contestatie curge de cand ati aflat de executare, data postei pe pe plic de la executor.
trebuie vazut ce e cu intelegerea aia de esalonare.. oricum , si asa s-ar incadra daca a semnat esalonare in 2011 si nu a platit nimic, suntem in 2017.
Ce puteti revolva daca aveti castig de cauza si e intr-adevar termenul de prescriptie implinit? sa nu mai poata fi sora obligata sa dea niciun ban, e ok ?
nu poate renunta la partea ei, puteti face partaj si sa ii "dati" o suma , partajul poate fi atacat de creditor.

Da, ea zice că n-a mai plătit de 5 ani.

Mulțumesc de sfaturi.
Ultima modificare: Duminică, 24 Septembrie 2017
Cristibuf, utilizator

Alte discuții în legătură

Executare silita, plata in rate maria197024 maria197024 am un apartament trei camere,din care 75%este al meu si cellalalt procent de 25%sora...am o sulta dupa succesiunea tatalui de 10000 euro...am primit de la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. ma aflu în următoarea situație. am un credit neplătit ... TutucaVasile TutucaVasile Bună ziua. Ma aflu în următoarea situație. Am un credit neplătit la bancă iar acum 2 zile mi-a venit un plic cu executare silită în care specifica ca ... (vezi toată discuția)
Ajutor - riscuri girant credit ipotecar zimbet zimbet buna ma numesc claudia si am girat ap pt sora mea cu mama mea care a decedat ,eu detin 75la suta din ap iar sora cu tata vitreg detin 25 la suta impreuna ,de ... (vezi toată discuția)