avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Activitate petre_vasu@yahoo.com

Activitate petre_vasu@yahoo.com

Ce presupune contractul de întreținere? Trebuie evaluat imobilul? Aveți un draft pe care am putea să-l folosim?

Ares-3 a scris:

Faceți acum contractul de întreținere, acel testament îl poate revoca și mâine. Plus că poate face contractul cu altcineva dacă dvs. nu o mai susțineți.

Eu nu văd altă soluție... dacă tot o întrețineți măcar să știți pentru ce.

Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri.
Se pare ca situația noastra este mult mai dezavantajoasa pentru noi decât credeam. Aveam impresia ca soția a încheiat un contract de întreținere care asa cum spuneți transfera dreptul de proprietate în condițiile în care debitorul își îndeplinește obligația de a întreține creditorul în condiții de lux (în cazul nostru) pe care Viorica nu și le-ar fi permis vreodată.
Așadar am găsit documentul și este de fapt un testament în care Viorica semnează ca <<Las întreaga avere mobila si imobila fiicei mele SotiaMea in semn de recunoștința fata de grija si afectiunea pe care fiica mea mi le-a acordat pe tot parcursul vieții. cu rugămintea ca în continuare sa-mi acorde grija si afectiune si sa ma inmormanteze si sa-mi faca toate cele crestinesti dupa decesul meu.>>
Nu că este hilar? E foarte clar ca la cum se comporta nu lasa nimic in urma. Avem doi copii si nu a empatizat vreodata cu ei. Astepta ca ei sa-i faca cadou de ziua ei.
Am intretinut-o peste 10 ani si i-am platit creditele dupa care ea a furat efectiv banii din contul pe care fiica ei (sotia mea) il pregatea pentru situatii neprevazute tot pentru ea.
Cred ca legal nu avem nici o optiune sa recuperam ceva din bani platiti pe creditele ei, si moral nu pot sa scriu aici ce simt.
Sotia mea nu vrea sa mai auda de Viorica. Ii respinge toate apelurile... Viorica inca sta in casa noastra de la munte unde creste vreo 40 de gaini si o capra fara acordul meu dar cu indulgenta nevesti-mi, bineinteles cu papa platita de noi - eu sunt constient ca daca o dam afara de acolo in maxim 1 an totul se va intoarce la noi dupa ce va pierde apartamentul probabil cu cheltuieli de spitalizare deci fun fun fun.

Mulțumesc mult de răspuns. Da are un apartament in București și ar fi trist dacă ar fi executat din cauza unor noi credite după cate gauri am acoperit pana acum. Din cate îmi amintesc are și un contract de întreținere cu soția mea în care se obliga sa transfere dreptul de proprietate asupra apartamentului dar nu știu exact detalii pentru ca nu m-am implicat. Nota bene.. ea locuiește de peste 10 ani pe cheltuiala noastră la casa noastră de la munte.

Nu știu exact ce înseamnă masa succesorala - cu atat mai putin activ si pasiv, dar îmi imaginez ca dacă are un bun imobil pe care îl lasă moștenire fiicei (soției mele) asta ar fi masa succesorala? Are un apartament în București și din cate îmi amintesc un contract de întreținere cu soția mea. Sincer ar fi trist dacă apartamentul ar ajunge sa fie executat din cauza creditelor după cate gauri am acoperit în creditele ei.

Povestea pe lung – scuze dar trebuie sa aveti toate detaliile ca sa intelegeti problema si sa imi dati un sfat, sper eu bun:
Am 45 ani si sunt casatorit fericit - sotia 41 ani 2 copii 10 +14 ani.
Acum vreo 10 ani printr-o intamplare am aflat ca soacră-mea pe care aici o să o numim Viorica avea datorii foarte mari la prieteni ai nostri, cumnati, frati etc.
La o mai atenta analiza am aflat ca dna Viorica avea și credite foarte multe la majoritatea bancilor care acordau credite cu buletin si chiar si la Provident.

Banii au fost cheltuiti pe prostii de la Top Shop sau jucarii pentru copiii care erau inca mici si explicatia era ca o prietena a ei s-a intors din Grecia putred de bogata si ii da jucarii si alte chestii pentru ca erau foarte bune prietene in tinerete.
Ca si imagine din satelit la o pensie de 600 RON la vremea aceea Viorica avea de platit cam 2000 RON (sincer cred ca era pana in 2500) pe luna datorii la banci si imprumuturi neoficiale.

Acela a fost momentul ZERO cand am fost de acord cu sotia mea ca trebuie sa o salvăm de la faliment.
Pentru a elimina tentația – pentru ca era evident ca Viorica avea o problema cu gestionarea banilor într-o aglomerație urbană am hotărat toți de comun acord să se mute la casa noastră de la munte la care bineințeles ca noi plăteam rate la banca si in acelasi timp sa incercam sa plătim si ratele Vioricăi. Viorica este fost inginer agronom asa ca a fost încântata de idee. S-a convenit atunci tot de comun acord că toata pensia avea sa fie administrată de soția mea iar noi vom face toate eforturile să plătim datoriile ca să nu ajungă Viorica în situații de care nici nu vreau sa ma gandesc acum.

In sumar cam astea erau ratele pe care trebuia sa le platim lunar.
BANCA Rata(RON)
BCR 164
Romextera 160
Finansbank (Credit Europe) 100
OTP 160
Banca romaneasca 145
Intesa / Firenze / Daewoo 145
Alpha Bank 200
CEC Bank 120
Card credit Flanco 150
Card credit Apha Bank 80
Card credit Banca Romaneasca 28
Provident 80
Rata casa Viorica 110
Chiria teren 100
Citi Financial 158
Total rate RON 1900

Unele erau in stare avansata gen 12 luni rămase de plată, altele chiar si 3 – 4 – 5 ani. Nu am tinut socoteala neapărat.
Într-un final glorios am reușit să lichidam toate ratele sa ajungem pe zero deci Viorica era de acum incolo un bun platnic.

Totul a evoluat liniștit in sensul că noi eram conștienți ca Viorica are o problema cu gestionarea banilor si am încercat să o ținem ocupată la casa de la țară, în timpul ăsta alimentând-o cu tot ce este necesar să ai o viață mai mult decat îndestulată. Totusi am remarcat în multe situații certuri între soția mea si Viorica pe tema banilor in sensul ca Viorica nu era multumită de suma de bani pe care o primea de la soția mea când mergeam aproape săptamanal la casa de la țară. Eu nu mă implicam in aceste discuții. Nici părintii mei nu sunt perfecți și sunt de acord că cel mai bine este să rezolvi problemele în familia restrânsă (cum zice frate-miu).
Ideea e ca soția mea a pompat o gramădă de bani din banii familiei noastre în întreținerea Vioricăi, fără să se atingă de pensie, în ideea că e bine să strânga banii din pensie pe cardul aferent pentru situații neprevăzute cum ar fi o internare in spital – lemne pentru centrala termica pentru iarnă – o săptamănă sau mai mult de tratamente la băi termale în fiecare an, pentru Viorica și nimeni altcinevea.
Deci azi soția mea a verificat soldul cardului si a constatat ca Viorica a extras toti banii de pensie de pe cont cu buletinul de la ghișeul bancii din Câmpulung pe când doar acum o săptamană mă intreba dacă nu-i lăsăm și noi niște bani când am vizitat-o la casa de la munte. Ca sa fie clar, aprovizionarea cu orice are un om nevoie se facea aproape saptamanal, are apa curenta, canalizare (microcentrala de epuarere a apelor – nu fosa septica clasica – gaz curent cu butelie de rezerva cablu cu 3 televizoare in fiecare camera top fiind LCD Samsung in sufragerie). Bineinteles ca de fiecare data cand mergeam acolo sotia mea lasa intre 250 si 300 ron bani de buzunar se daca nu ajungeeam cateodata trimitrea prin curier ca sa evite ce s-a intamplat mai sus.

Deci e clar. Viorica ne fură la greu si soția mea spune acum ca nu vrea sa mai vorbeasca cu ea. Viorica nu mai există pentru ea. O să o lase să se descurce singură.
Intrebarea mea este. Cum putem sa ne protejăm de Viorica. Dacă o lăsăm sa se descurce singură ce garantii avem că nu va face din nou credite la diverse bănci sau alte instituții financiare nebancare ca Provident? Nu am nici un dubiu ca în maxim 2 luni de când o vom lasa liberă va face asta și este foarte abilă în obținerea unui credit – vezi câte credite a fost in stare sa obțina fără acoperire financiară. Am citit că sunt multe cazuri când copii s-au sinucis pentru că nu au putut plăti ratele creditelor făcute de părinții lor. Pentru mine este clar că dacă Viorica este lasată singură, așa cum spune soția mea că vrea să facă (deși caut argumente să o conving să se rezgândească), va avea credite de peste 2000 RON / lună în scurt timp.
Deci cum facem sa îi interzicem să ia credit în orice formă?

Apreciez orice sfat.
Multumesdc anticipat.
@oanam21
Nu este un grup de facebook ci doar o conversatie in care am fost adaugat si eu de Bianca: [ link extern ]
Multumesc mult de raspuns.
Cup procedez pentru depunerea cererii? Unde trebuie depusa?
Teapa de la un furnizor cunoscut si apreciat de mobilier

Pe 21 Mai 2017 am contractat un mobilier de bucatarie la pretul de 13000 RON de la firma X - pe forum discutăm speța, nu persoanele fizice sau juridice implicate-

Termenul de livrare era 6 August prelungit apoi de comun accord pentru 10 August 2017. Dar desi intelegerea era sa se faca livrarea si montajul in aceeasi zi nu ap primit decat bucati din mobilierul comandat cu o intarziere foarte mare decat data stabilita. Prima transa cred ca a venit la 2 saptamani dupa 10 august dupa care din cauza ca piesele nu au fost masurate correct au fost ridicate de echipa de montaj pentru a fi ajustate dar rezultatul a fost ca nici acum nu am mobila livrata si montata lipsind piese importante si scumpe cum ar fi sticla termoizolanta ce inlocuieste faianta, sertare si fete usi, cuptor nemontat, bar suspendat nelivrat de loc, iar asta dup ace am obtinut promisiuni ferme ca se va accelera productia si livrarea.

In ultimele 3 saptamani am aflat ca firma este cercetata de ANAF si ca n se va putea progresa cu comanda mea, asta pan ape 4 octombrie cand toti reprezentantii firmei cu care aveam contact au inchis telefoanele si nu mai pot sa-i contactez.
Apoi am aflat ca s-a deschis o procedura de insolventa / faliment cu numarul.

M-am uitat putin peste legea mentionata in actul de la tribunal.
Din cate inteleg firma X este autorizata doar pentru vanzare mobilier si firma Y
Care apartine acelorasi patroni este creditor pentru X.

Nu ma pricep dar din ce inteleg eu e asa:

O firma creditoare (probabil Y) a cerut insolventa firmei X pentru recuperarea creditului pe care X nu are de unde sa-l plateasca pentru ca are conturile goale in urma platii cash cu care noi am fost de acord. (Art 65 de mai jos.)

Art 66 de mai jos mentionat in actul de la judecatorie, ne spune: In cazul in care la data depunerii cererii debitorului se gasesc inregistrate pe rol cereri ale creditorilor, se va proceda potrivit prevederilor alin. (6) teza a II-a unde ni se spune ca daca se respinge cererea debitorului, se solutioneaza potrivit art. 72

Art 72 vorbeste despre cautiune si modalitati de declarare sau nu a insolventei

Dar insolventa / falimentul ca si porcedura sunt descrisa in articolele 43 - 47
Legea nr. 85/2014 - procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa
www.avocatnet.ro/articol_377...

Nu sunt singurul pacalit de aceasta firma si acum exista un grup pe facebook cu cei pagubiti. Unul din pagubiti a platit 15000 (cincisprezecemii) EURO pentru mobila care nu i-a fost livrata si acum nu are nici o posibilitate sa ia legatura cu responsabilii din aceasta firma.

Concluzia mea este ca daca nu ne inregistram ca si creditori in termen de 10 zile de la inregistrarea cererii de insolventa (adica 21-Oct-2017) nu mai avem sanse sa recuperam nimic dupa ce falimentul va fi declarat.

Este corect sau ce altceva putem face ca sa recuperam din bani?

Cu respect Petre Vasu