avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cum facem să îi interzicem soacrei mele să ia ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cum facem să îi interzicem soacrei mele să ia credit în orice formă?

Povestea pe lung – scuze dar trebuie sa aveti toate detaliile ca sa intelegeti problema si sa imi dati un sfat, sper eu bun:
Am 45 ani si sunt casatorit fericit - sotia 41 ani 2 copii 10 +14 ani.
Acum vreo 10 ani printr-o intamplare am aflat ca soacră-mea pe care aici o să o numim Viorica avea datorii foarte mari la prieteni ai nostri, cumnati, frati etc.
La o mai atenta analiza am aflat ca dna Viorica avea și credite foarte multe la majoritatea bancilor care acordau credite cu buletin si chiar si la Provident.

Banii au fost cheltuiti pe prostii de la Top Shop sau jucarii pentru copiii care erau inca mici si explicatia era ca o prietena a ei s-a intors din Grecia putred de bogata si ii da jucarii si alte chestii pentru ca erau foarte bune prietene in tinerete.
Ca si imagine din satelit la o pensie de 600 RON la vremea aceea Viorica avea de platit cam 2000 RON (sincer cred ca era pana in 2500) pe luna datorii la banci si imprumuturi neoficiale.

Acela a fost momentul ZERO cand am fost de acord cu sotia mea ca trebuie sa o salvăm de la faliment.
Pentru a elimina tentația – pentru ca era evident ca Viorica avea o problema cu gestionarea banilor într-o aglomerație urbană am hotărat toți de comun acord să se mute la casa noastră de la munte la care bineințeles ca noi plăteam rate la banca si in acelasi timp sa incercam sa plătim si ratele Vioricăi. Viorica este fost inginer agronom asa ca a fost încântata de idee. S-a convenit atunci tot de comun acord că toata pensia avea sa fie administrată de soția mea iar noi vom face toate eforturile să plătim datoriile ca să nu ajungă Viorica în situații de care nici nu vreau sa ma gandesc acum.

In sumar cam astea erau ratele pe care trebuia sa le platim lunar.
BANCA Rata(RON)
BCR 164
Romextera 160
Finansbank (Credit Europe) 100
OTP 160
Banca romaneasca 145
Intesa / Firenze / Daewoo 145
Alpha Bank 200
CEC Bank 120
Card credit Flanco 150
Card credit Apha Bank 80
Card credit Banca Romaneasca 28
Provident 80
Rata casa Viorica 110
Chiria teren 100
Citi Financial 158
Total rate RON 1900

Unele erau in stare avansata gen 12 luni rămase de plată, altele chiar si 3 – 4 – 5 ani. Nu am tinut socoteala neapărat.
Într-un final glorios am reușit să lichidam toate ratele sa ajungem pe zero deci Viorica era de acum incolo un bun platnic.

Totul a evoluat liniștit in sensul că noi eram conștienți ca Viorica are o problema cu gestionarea banilor si am încercat să o ținem ocupată la casa de la țară, în timpul ăsta alimentând-o cu tot ce este necesar să ai o viață mai mult decat îndestulată. Totusi am remarcat în multe situații certuri între soția mea si Viorica pe tema banilor in sensul ca Viorica nu era multumită de suma de bani pe care o primea de la soția mea când mergeam aproape săptamanal la casa de la țară. Eu nu mă implicam in aceste discuții. Nici părintii mei nu sunt perfecți și sunt de acord că cel mai bine este să rezolvi problemele în familia restrânsă (cum zice frate-miu).
Ideea e ca soția mea a pompat o gramădă de bani din banii familiei noastre în întreținerea Vioricăi, fără să se atingă de pensie, în ideea că e bine să strânga banii din pensie pe cardul aferent pentru situații neprevăzute cum ar fi o internare in spital – lemne pentru centrala termica pentru iarnă – o săptamănă sau mai mult de tratamente la băi termale în fiecare an, pentru Viorica și nimeni altcinevea.
Deci azi soția mea a verificat soldul cardului si a constatat ca Viorica a extras toti banii de pensie de pe cont cu buletinul de la ghișeul bancii din Câmpulung pe când doar acum o săptamană mă intreba dacă nu-i lăsăm și noi niște bani când am vizitat-o la casa de la munte. Ca sa fie clar, aprovizionarea cu orice are un om nevoie se facea aproape saptamanal, are apa curenta, canalizare (microcentrala de epuarere a apelor – nu fosa septica clasica – gaz curent cu butelie de rezerva cablu cu 3 televizoare in fiecare camera top fiind LCD Samsung in sufragerie). Bineinteles ca de fiecare data cand mergeam acolo sotia mea lasa intre 250 si 300 ron bani de buzunar se daca nu ajungeeam cateodata trimitrea prin curier ca sa evite ce s-a intamplat mai sus.

Deci e clar. Viorica ne fură la greu si soția mea spune acum ca nu vrea sa mai vorbeasca cu ea. Viorica nu mai există pentru ea. O să o lase să se descurce singură.
Intrebarea mea este. Cum putem sa ne protejăm de Viorica. Dacă o lăsăm sa se descurce singură ce garantii avem că nu va face din nou credite la diverse bănci sau alte instituții financiare nebancare ca Provident? Nu am nici un dubiu ca în maxim 2 luni de când o vom lasa liberă va face asta și este foarte abilă în obținerea unui credit – vezi câte credite a fost in stare sa obțina fără acoperire financiară. Am citit că sunt multe cazuri când copii s-au sinucis pentru că nu au putut plăti ratele creditelor făcute de părinții lor. Pentru mine este clar că dacă Viorica este lasată singură, așa cum spune soția mea că vrea să facă (deși caut argumente să o conving să se rezgândească), va avea credite de peste 2000 RON / lună în scurt timp.
Deci cum facem sa îi interzicem să ia credit în orice formă?

Apreciez orice sfat.
Multumesdc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:41, 24 Septembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu creditele bancare se va rezolva relativ rapid. După ce va face credite și nu va reuși să achite ratele va fi raportată la biroul de credite și nu va mai primi vreun credit.

Problema este cu cele tip Provident și neoficiale. Ar putea apela la cămătari, prieteni, etc.

Situație este complicată. Are cumva multe bunuri proprii, în special imobiliare, pe care le-ar putea pierde în aceste condiții?

Țineți în mod special la vreunul dintre ele și doriți să rămână în familie?

Dacă nu, atunci puteți să o lăsați să ajungă la sapă de lemn. Cu mențiunea că probabil tot voi veți avea grijă, într-un final, de ea.

Problema este una de natură medicală, din păcate, dar câtă vreme are discernământ nu prea puteți face mare lucru într-un sens sau în altul, iar tăierea bruscă a legăturilor nu va duce decât la accelerarea problemelor și la noi împrumuturi.

Trebuie să vă puneți de acord toți în familie / grupul de prieteni ca să nu-i mai dați vreun ban.

De acum încolo singurele ajutoare vor fi exclusiv în natură.

Ai grijă și la bunurile din casă, pot să dispară...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mostenitorii raspund in limita masei succesorale, asta in cazul in care exista o masa succesorala, nimeni nu este obligat sa accepte o mostenire cu activ si pasiv.
Nu știu exact ce înseamnă masa succesorala - cu atat mai putin activ si pasiv, dar îmi imaginez ca dacă are un bun imobil pe care îl lasă moștenire fiicei (soției mele) asta ar fi masa succesorala? Are un apartament în București și din cate îmi amintesc un contract de întreținere cu soția mea. Sincer ar fi trist dacă apartamentul ar ajunge sa fie executat din cauza creditelor după cate gauri am acoperit în creditele ei.

Mulțumesc mult de răspuns. Da are un apartament in București și ar fi trist dacă ar fi executat din cauza unor noi credite după cate gauri am acoperit pana acum. Din cate îmi amintesc are și un contract de întreținere cu soția mea în care se obliga sa transfere dreptul de proprietate asupra apartamentului dar nu știu exact detalii pentru ca nu m-am implicat. Nota bene.. ea locuiește de peste 10 ani pe cheltuiala noastră la casa noastră de la munte.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
petre_vasu@yahoo.com a scris:
. Da are un apartament in București și ar fi trist dacă ar fi executat din cauza unor noi credite după cate gauri am acoperit pana acum. Din cate îmi amintesc are și un contract de întreținere cu soția mea

Din ce spuneți pare că nu mai are acel apartament, ci l-a cedat în schimbul întreținerii. Uitați-vă în contract și reveniți cu detalii, veți ajuta colegii să înțeleagă mai bine speța. Cred că e important să spuneți și cum de apare doar soția dvs. în contract.

petre_vasu@yahoo.com a scris:

ea locuiește de peste 10 ani pe cheltuiala noastră la casa noastră de la munte.

Dacă e contract de întreținere sigur că pe cheltuiala dumneavoastră.
Cu alte cuvinte, prin contractul de întreţinere – de regulă – una dintre părţi (creditorul obligaţiei) înstrăinează un bun sau plăteşte o sumă de bani (capital), iar cealaltă parte (debitorul obligaţiei) se obligă să-i asigure (sau să asigure unui terţ) întreţinerea în natură (de regulă hrană, îmbrăcăminte, îngrijiri medicale etc.) pe timpul cât creditorul va trăi, iar după moartea acestuia să îl înmormânteze.

Mă repet, dar citiți-l pe îndelete.

Alte discuții în legătură

Faliment personal (?!) ContSters163409 ContSters163409 Bună ziua, Fratele meu are între 3-5 credite bancare + provident + prieteni(camatar bani luati fara acte). Sunt curious dacă se poate face ceva în ... (vezi toată discuția)
Card de cumparaturi tata decedat Serban D Serban D Buna seara, tatal meu, care avea 56 de ani si a murit acum 10 zile, avea un card de cumparaturi standard de la BRD. Pe telefon are doua mesaje sub forma: * ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu probleme terezbarbu terezbarbu Buna ziua, Mama mea a decedat dupa 5 luni ce a fost diagnosticata cu cancer ultimul stadiu. In aceste luni noi am intretinu-o ( pensia ei abia acoperea ... (vezi toată discuția)