buna dimineata .
in primul rand va trebui sa dezbateti succesiunea dupa mama dvs.
in masa succesorala vor fi incluse atat activele cat si pasivele mostenirii. cu alte cuvinte, se va include si creditul contractat de mama dvs .
intrucat , in speta, din cate am inteles sunt doar doi succesori , dvs si sora dvs., mostenirea se va imparti in mod egal .
1/2 din imobil dvs, cealalta jumatate sora dvs.
de asemenea , creditul va trebui sa fie achitat in mod egal de erezi .
avand in vedere valoarea creditului, parerea mea este ca nu se merita sa se ajunga la executarea silita a imobilului . daca sora dvs. doreste sa preluati dvs creditul , atunci dansa poate renunta la mostenire . ;)
adresati-va unui notar in a carui raza teritoriala mama dvs a avut ultimul domiciliu, in vederea dezbaterii succesiunii.
daca nu exista intelegere intre parti, va puteti adresa instantei de judecata cu o actiune avand ca obiect partajul succesoral si iesirea din indiviziune.
Ati omis sa spuneti daca tatal dvs mai este in viata si daca aveti doar aceasta sora ca si ruda de gradul II!B-)
In cazul in care tatal a decedat si sora este singura ruda de gradul II atunci apartamentul se imparte 50-50% iar creditul acela este preluat de ambele surori in cote egale. Solutia pe care o vad eu este vanzarea apartamentului si plata creditului iar restul de bani impartiti intre dvs si sora! Fiindca este evident ca veti fi executate silit deoarece sora nu isi va plati partea aferenta de datorie din credit!
Referitor la cheltuielile avute cu intretinerea mamei dvs , nu va ramane decat sa va ganditi ca ati facut o fapta buna si totodata v-ati indeplinit datoria morala pe care orice copil o are fata de mama sa! caci de recuperat acei bani nu aveti de la cine sa-i recuperati. Puteti eventual sa ridicati acel ajutor de inmormantare care se acorda de catre stat!B-)
Succes!
În legătură cu succesiunea mamei, dacă aceasta nu a întocmit vreun testament în favoarea dvs. prin care să vă lase o cotă mai mare asupra apartamentului, atunci aveti drepturi egale cu sora dvs. la mostenirea mamei. Cu privire la cheltuielile pe care le-ati făcut pe parcursul celor 5 luni aveti posibilitatea să faceți dovada acestora în instanță, dobândind cel mult un drept de creanță asupra mostenirii.
În ceea ce priveste creditul la bancă, în primul rând ar trebui să vă interesati dacă mama dvs în momentul contractării creditului nu a încheiat o asigurare de deces, de obiecei băncile adoptă această măsură de siguranță în cele mai multe cazuri, astfel asigurătorul ar trebui să achite despăgubirea în contul ratelor.
In caz contrar mă tem că banca poate urmări toate bunurile mobile si imobile ce au apartinut defunctei. Dacă sora nu vrea să achite ratele atunci o puteti face dvs iar valoarea acestora v-o puteti recupera din activul succesoral.
Multumesc pentru raspunsurile promte! Tatal meu nu mai traieste. Sora mea nu are bani( de aceea nici nu a contribuit la intretinerea mamei mele). Banii cheltuiti au fost pentru mama, asa ca asta a fost.. Mama a avut o asigurare doar pentru deces in caz de accident ( mai mult ca sigur ca cei de la banca nu i-au atras atentia de aceasta clauza adica daca are peste 62 de ani nu se va despagubi in caz de deces de imbolnavire , asta a fost gresala ei nu am ce sa fac) astfel cererea de despagubire nu a fost aprobata. Astfel intrebarea mea este : are dreptul banca care a acordat creditul sa puna sechestru pe apartament ( mama a girat doar cu veniturile din pensie nu cu apartamentul, conform contractului de credit aprobat) ? Daca eu imi platesc jumatatea mea iar sora mea nu, banca are drepult sa puna sechestru pe tot apartamentul sau doar pe partea mostenita de sora mea ? Va mulrumesc inca odata!
in cazul dvs . doar instanta poate rezolva aceasta situatie, intrucat nu exista intelegere intre succesori !!
ca atare, investiti instanta cu actiunea avand ca obiect partajul succesoral si iesirea din indiviziune .
solicitati dvs . atribuirea imobilului, cu obligatia platii sultei .
astfel, dvs . dupa ce va intabulati dreptul de proprietate , achitati restul ratelor bancare.
in caz contrar, imobilul va fi vandut prin licitatie publica, in vederea recuperarii creantei .
daca nu doriti nici dvs. sa va fie atribuit imobilul, il puteti vinde de comun acord . insa doar dupa ce veti dezbate succesiunea veti putea proceda in acest mod.