Am o mare problema. Acum doua luni am aflat ca mama are mielom multiplu mai pe romaneste cancer. Ca sa fie socul si mai placut la o luna de zile dupa ce ma obisnuisem cu ideea alt soc si anume am aflat ca desi locuiesc in aceiasi casa cu ea aceasta are imprumuturi la 4BANCI, 1 CAR SI 3 COOPERATIVE DE CREDIT. Mentionez ca ea se afla de 3 luni in strainatate unde a fost si diagnosticata dupa o luna de internare. Pensia ei nu acopera decat 70% din datoriile lunare. Am aflat ca in afara de cooperativele de credit la toate bancile are asigurare de viata. Problema este ca eu nu am posibilitate sa-i platesc diferenta de bani mai ales ca imprumuturile se intind cam toate pina in 2018-2019. Se pot indrepta bancile si asupra mea datorita faptului ca stam in aceiasi casa desi nici un imprumut nu este girat decit cu pensia? Daca platesc ratele pot recupera suma dupa moartea mamei si dezbaterea succesiunii?
Bancile nu se pot indrepta impotriva dvs., dar ar putea executa si alte bunuri ale mamei in caz de neplata, nu numai pensia.
A doua intrebare nu am prea inteles-o. De unde sa va recuperati banii - de la banci? de la mama care ar fi decedata in scenariul dvs.?
domnul se refera la faptul ca , in caz de deces al mamei dansului , sa plateasca in continuare ratele , apoi , presupun ca la succesiune , sa ramana de la sine inteles mostenitorul de drept , deoarece a platit ratele restante , si in sensul acesta , sa-si recupereze dauna ....provocata involuntar de mama dansului .
daca mai aveti frati , care urmeaza sa participe la succesiune , fiti sigur ca nu or sa accepte...stiti cum este , frate , frate , dar branza e pe bani !
referitor la acele asigurari de viata, din cate cunosc eu , doar institutiile bancare ofera olita de asigurare de viatza , nu CAR-urile si nici celelalte srl-uri de tip Pro...nt , cete...em , etc...etc...
Nu inteleg la ce se refera titlul..
Daca vreti, platiti ratele avand grija sa puteti proba si veti avea un drept de creanta.
Chiar si daca nu ati plati nimic de bunavoie, dvs nu veti da bani din buzunarul propriu dupa moartea ei, nu va poate obliga nimeni sa faceti asta, raspundeti pt datoriile decedatului numai cu bunurile mostenite. Sa zicem ca intr-un fel, mama isi achita datoriile singura cu bunurile ei, nu e nimeni obligat sa lase mostenire.
Referitor la titlu mama are 61 de ani si nu mi se pare normal ce a facut mai ales ca nu m-a interesat ce pensie avea ca sa nu mai spun ca nu am vazut un ac , cumparat de ea. Referitor la recuperare asa este mai am o sora si ma gandeam ca din masa succesorala sa se scada toate aceste plati si apoi sa se faca imparteala. In alta ordine de idei faptul ca eu locuiesc de 43 de ani la aceasta adresa impreuna cu parintii, de 15 ani sunt singurul care suport cheltuielile aferente chiar si imbunatatiri de 80-90% ale apartamentului in eventualitatea decesului mamei la dezbaterea mostenirii vom avea cote egale? Si intreb acest lucru deoarece daca nu eram eu sa locuiesc cu mama nu mai exista nimic de impartit. Suna ciudat ca ma gandesc la mostenire dar exact cum am spus mama mai are de trait maxim un an si nu stiu ce sa fac.
Desi este o treaba foarte delicata ar trebui sa sugerati mamei dvs sa va faca cat mai repede un act de vanzare-cumparare pe apartament daca nu s-a girat cu acesta vreun imprumut. Solutia este mai "economica" si din punctul de vedere al taxelor: un contract costa mai putin decat o succesiune. Daca doar dvs (nu si sora) ati contribuit la sustinerea si intretinerea acelui imobil de atatia ani in cazul unei succesiuni ar trebui sa aveti dovezi solide pentru a va recupera toate investitiile. Vorbele nu fac 2 bani. In fata legii toti copii au drepturi egale indiferent daca au contribuit sau nu cu ceva la bunastarea bunurilor sau defunctului.
Si, chiar daca suna urat, sa stiti ca investitia intr-un bun care nu-ti apartine este o prostie! O spune cu durere un om patit! Eu am cumparat cu banii mei apartamentul mamei de la ICRAL (evident pe numele ei), l-am renovat si amenajat complet iar acum totul se imparte intre 3 frati...