Am facut 2 sesizari online celor de la ITM dar nu am primit nr. de inregistrare si nu stiu daca se vor deranja sa vina in control.
Firmele de Adm. si Cenzorat sunt cred in conflict de interese in sensul ca au fost deschise in aceeasi zi, iar administratorii sunt socru si ginere.
Dupa cererea facuta la Presedinte de a-mi arata actele si pana le-a aratat au mai apucat sa cosmetizeze putin prin semnarea unor documente pentru a fi mai legali putin, asta cu concursul firmelor.
Acum tot caut pe net si nu gasesc ceva palpabil, daca unui Presedinte poate sa i se deconteze ch. cu combustibilul. Am gasit ceva in codul fiscal ca se poate dar doar daca esti salariat. Are un contract de mandat cu plata unei retributii de 300 lei net care probabil nu il mai are valabil ca ii taia pensia. Pe deasupra nu are nici un document care sa justifice aceasta cheltuiala, are doar o aprobare a comitetului.
In sfarsit au aratat documentele. Asa cum banuiam este o increngatura greu de descris.
Presedintele blocului este pensionat grad 2 (fara drept de munca) si implicit nu are voie sa incaseze venituri de natura salariala pentru ca i s-ar taia pensia. Acesta este platit cu decontarea unei cheltuieli cu benzina cu fix 300 lei. Comitetul a incalcat decizia AG Asoc. care decisesera sa fie platit cu o indemnizatie de 300 lei net si nu cu decontarea unei cheltuieli. Pentru aceasta cheltuiala nu are aprobarea AGA, doar a inventat una comitetul, dupa ce am facut cerere sa imi prezinte documentele si nu are nici justificare a chesluielii. In urma unui calcul a rezultat ca trebuie sa faca in fiecare zi din luna 5 drumuri pana la sediul firmei (asa spune intr-un document ca trebuie sa se deplaseze la firma sa duca documente). Prin aceasta "manevra" nu s-au platit impozitele la stat si incalca legea.
Are si un contract de mandat dar in prima luna a delegat un vice sa preia indatoririle si salariul ca sa nu sa i se taie pensia. De la luna urmatoare este platit cu bonuri de benzina.
Poate sa fie platit fara apobarea AGA prin aceasta decontare cu cheltuiala cu benzina desi nu misca masina din parcare?
Multumesc de raspuns.
Vecini sunt destui.
Daca pun mana pe acte voi reusi sa dovedesc si nu mai trebuie sa fac expertize. Aici nu este vorba de a ma lega de toate elementele, este vorba cum este legal si punct.
Asta vreau sa verific o luna in speta luna acurenta. Eu va cred ca aveti cunostinte dar ma intereseaza speta juridica si nu o cum interpretez eu.
La art 10 de mai jos eu zic ca este clar ca trebuie sa primesc in scris documentele cerute.
"Articol 10 "(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor"
Cred ca deja sarim de la subiect. Nu pot sa dau mai multe detalii. Documentele cerute imi sunt necesare la confirmarea a ceea ce banuiesc ca se intampla. Nu pot sa merg pe o banuiala in Adunarea Generala si doresc sa prezint date concrete. Daca se confirma ce cred eu, ce ati spus mai sus este o realitate. In teorie aveti dreptate.
Deci intrebarea mea era daca pot sa primesc documentele care au stat la baza platilor in luna x de exemplu ( chitante, facturi ,contracte, etc) pe baza imputernicirii scrise deoarece nu sunt proprietarul (am inregistrat deja cererea pe numele proprietarului).
As dori niste date avizate daca se poate si nu niste pareri (cel putin asa mi-a lasat impresia).
Multumesc.
Doresc documente justificative care au stat la baza platilor. Chitante, facturi dar si contractele de administrare, cenzor, presedinte, femeie de serviciu, alte contracte pentru care s-au facut plati.
Exemplu: a fost afisata suma x ch..... si doresc toate documentele care au stat la baza platii sumei prezentate. Adica daca ch. x reprezinta plata administrare cu numar factura.... afisata la avizier doresc copia dupa contract si copia dupa factura pentru care s-a facut plata, daca ch. y reprezinta plata salarii doresc copia dupa contractele care stau la baza platii salariilor, documentele prin care s-a facut plata salariilor catre angajati (la avizier este afisat document plata nr. zzz, doresc copia dupa documentul de plata nr. zzz) dar si documentele pentru care s-a platit la stat impozitele.
Articolul 10 nu obliga la eliberarea in scris a documentelor care stau la baza cheltuielilor?
Daca adeverinta eliberata in scris la solicitarea proprietarului va contine niste cifre fara justificarea din spate a platilor, ce rost ar mai avea aceasta adeverinta deoarece cifrele sunt afisate la avizier?
Articol 10 "(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor"
1. Deci cu o imputernicire scrisa pot sa cer si sa obtin informatiile cerute fie puse doar la dispozitie unde pot sa le fac copii foto cu telefonul.
Tot la acel articol 10 "(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor" mai zice ca trebuie sa elibereze in scris o adeverinta .... de aici nu se poate deduce ca trebuie sa imi rapunda in scris cu copii ale documentelor pentru defalcarea cheltuielilor?
2. De acel articol stiam dar nu vreau sa complic deloc lucrurile si nu doresc sa merg sa fac procura, de aceea intreb care ar fi calea legala.
3. Cenzorul si Administratorul sunt firme puse de presedinte. Am incercat in prima faza sa lamuresc problemele cu firmele dar nu au dorit sa comunice si m-au indreptat catre Presedinte.
4. Referotor la acest punct pot sa particip pe deplin la toate Adunarile Generale ale asociatiei doar in baza unei imputerniciri scrise conform legii 230/2007 Art. 25 litera c:
ART. 25
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;
c) proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează;
Tocmai pentru ca are ceva de ascuns si de aceea nu doreste sa le puna la dispozitie.
Ma intereseaza legal cum pot sa le primesc fara a pune proprietarul pe drumuri.
Si normal ca as dori copiiile sa fie semnate conform cu originalul de presedinte.
As dori si o parere avizata.
Multumesc.
Buna ziua,
Locatarul unui bloc in speta copilul proprietarului poate primi documentele justificative la intretinere in baza unei imputerniciri scrise sau a unei procuri?
Am facut cerere pe numele proprietarului cu semnatura acestuia dar presedintele imi cere procura la ridicarea documentelor. In lege nu am gasit modalitatea de a cere sau primi documentele care sunt cerute de un locatar.
In lege scrie doar doar in baza unei imputerniciri scrise sa reprezinti proprietarul in Adunarea Generala.
Se poate primi aceste documente in baza unei imputerniciri scrise?
Care ar fi legea care imi da voie sau nu?
Presedintele este obligat sa imi dea copii conform cu originalul dupa documente sau doar sa le puna la dispozitie adica doar sa le arate?
Cu stima,
George