avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locatarul unui bloc poate cere documente justificative ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locatarul unui bloc poate cere documente justificative la intretinere in baza unei imputericiri?

Buna ziua,
Locatarul unui bloc in speta copilul proprietarului poate primi documentele justificative la intretinere in baza unei imputerniciri scrise sau a unei procuri?
Am facut cerere pe numele proprietarului cu semnatura acestuia dar presedintele imi cere procura la ridicarea documentelor. In lege nu am gasit modalitatea de a cere sau primi documentele care sunt cerute de un locatar.
In lege scrie doar doar in baza unei imputerniciri scrise sa reprezinti proprietarul in Adunarea Generala.
Se poate primi aceste documente in baza unei imputerniciri scrise?
Care ar fi legea care imi da voie sau nu?
Presedintele este obligat sa imi dea copii conform cu originalul dupa documente sau doar sa le puna la dispozitie adica doar sa le arate?
Cu stima,
George
Ultima modificare: Luni, 6 Noiembrie 2017
jackal77, utilizator
Cel mai recent răspuns: jackal77 , utilizator 14:53, 23 Noiembrie 2017
Spuneti-i sa vi le trimita pe mail...este mai simplu...si nu vad de ce il deranjeaza,daca nu are nimic de ascuns.Eu,de exemplu, trimit tot pe mail...orice mi se cere...nu vad la ce-mi trebuie imputerniciri si alte prostii...
Tocmai pentru ca are ceva de ascuns si de aceea nu doreste sa le puna la dispozitie.
Ma intereseaza legal cum pot sa le primesc fara a pune proprietarul pe drumuri.
Si normal ca as dori copiiile sa fie semnate conform cu originalul de presedinte.
As dori si o parere avizata.
Multumesc.
jackal77, utilizator
Pe acest forum sunt puse foarte multe intrebari si, dupa mine, este bine asa, dar incercati sa cititi cate ceva din legislatia specifica - Legea 230/2007, care zice asa:
Cap. 3. Drepturile si obligatiile proprietarilor
........................
art. 10. ART. 10
Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Acum, sa le luam pe rand:
1. Dvs. ati procedat f. bine ca impreuna cu proprietarul locuintei ati intocmit o imputernicre pentru ca dvs. sa-l reprezentati in absolut toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia. Aici as vrea sa va informez ca aceasta presupune doar accesul la orice document si nu asa cum afirmati sa va prezinte copii si in plus semnata conform cu originalul... Puteti sa va faceti cate copii doriti, foto cu telefonul, etc. - intelegeti?
2. Presedintele este obligat, conform art. de mai sus, sa va puna la dispozitie tot ceea ce va intereseaza, sa va lamuriti ca activitatea as. prop. se desfasoara conform legii. Daca cetateanul nu pricepe ca asa este mai simplu, atunci haideti sa o complicam un pic - ca asai la romani: puteti merge la un birou notarial cu proprietarul si cereti-le sa va intocmeasca o procura de administrare a apartamentului, pe termen indelungat. Nu costa mare lucru, dar puteti rezolva mult mai bine necazul cu presedintele;
3. Incercati sa stati de vorba si cu cenzorul as. prop. - daca tot ziceti ca aveti dubii asupra unor "activitati dubioase" din partea conducerii.
4. In baza acelei procuri, puteti participa cu drepturi depline la toate Adunarile generale ale as. prop. unde puteti chiar sa propunneti inlocuirea cetateanului, daca chiar o face pe nebunu'

Va doresc mult succes si mai tineti-ne la curent cu rezolvarea cazului.

1. Deci cu o imputernicire scrisa pot sa cer si sa obtin informatiile cerute fie puse doar la dispozitie unde pot sa le fac copii foto cu telefonul.
Tot la acel articol 10 "(2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul asociaţiei de proprietari au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor" mai zice ca trebuie sa elibereze in scris o adeverinta .... de aici nu se poate deduce ca trebuie sa imi rapunda in scris cu copii ale documentelor pentru defalcarea cheltuielilor?

2. De acel articol stiam dar nu vreau sa complic deloc lucrurile si nu doresc sa merg sa fac procura, de aceea intreb care ar fi calea legala.

3. Cenzorul si Administratorul sunt firme puse de presedinte. Am incercat in prima faza sa lamuresc problemele cu firmele dar nu au dorit sa comunice si m-au indreptat catre Presedinte.
4. Referotor la acest punct pot sa particip pe deplin la toate Adunarile Generale ale asociatiei doar in baza unei imputerniciri scrise conform legii 230/2007 Art. 25 litera c:

ART. 25
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;
c) proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează;

Multumesc.
jackal77, utilizator
Concret despre ce documente justificatibe la intretinere faceti vorbire ?
Asociatia de proprietari are obligatia in temeiul disp art 10 L nr 230/2007 sa prezinte documentele asociatiei fara a exista obligatia eliberarii de copii ale documentelor
Presedintele este obligat sa imi dea copii conform cu originalul dupa documente sau doar sa le puna la dispozitie adica doar sa le arate?

Nu exista dispozitie in vigoare care sa oblige presedintele de asociatie sa elibereze copii ale documentelor asociatiei de proprietari

Alte discuții în legătură

Am probleme cu administratora de bloc unde ma indrumati sa merg, la primarie nu am primit nici un fel de ajutor! Gabriel Toth Gabriel Toth De foarte multa vreme, ma confrunt cu probleme uriase privind plata intretinerii la bloc din culpa administratorei, cui sa ma adresez, am 7000 de lei ... (vezi toată discuția)
Abuz administrator si presedinte de asociatie Viorela Nita Viorela Nita sunt o proprietara de apartament, cele doua doamne presedinta si administratora asociatie de proprietari unde locuiesc nu doresc sa imi incaseze ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa verific daca exista contract legal intre asociatia ... Atacant Atacant Cum pot sa verific daca exista contract legal intre asociatia de proprietari si o firma de, administrare imobile.? Presedintele nu vrea sa prezinte acte, ... (vezi toată discuția)