avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... abuz administrator si presedinte de asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

abuz administrator si presedinte de asociatie

sunt o proprietara de apartament, cele doua doamne presedinta si administratora
asociatie de proprietari unde locuiesc nu doresc sa imi incaseze intretinerea, pe motiv ca eu refuz sa platesc penalitatile pe care ele mi le-au perceput, adica: ex.am intretinerea de acum 3 luni pe care eu nu am achitat-o, dupa prima intretinere im percepe penalitate, dupa a doua intretinere imi aduna prima intretinere + penalitatea + intretinere, calculeaza penalitatea si insumeaza. eu am refuzat sa platesc aceea penalitate la penalitate , iar ele sustin ca este corect asa cum au calculat. nu doresc sa imi incaseze partial intretinere. va rog un raspuns. multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 18:19, 10 Mai 2017
Ati contestat lista de plata si ati cerut explicatii in scris?

Art. 10-L230/2007
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
(2) La solicitarea scrisa a proprietarului, presedintele si administratorul asociatiei de proprietari au obligatia sa elibereze in scris o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul al penalitatilor.

Art. 12-HG1588
Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
(A)Drepturi:
d)sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile;
daca blocul are cont bancar, platiti acolo si precizati ce anume platiti.
Aveti dreptul,in temeiul disp art 10 L nr 230/2007 art 12 A al c si d HG nr 1588/2007 sa solicitati oficial presedintelui de asociatie sa prezinte documentele justificative pentru sumele impuse
Pentru a face dovada respectului ,a interesului si a bunei credinte pentru achitarea obligatiilor lunare de intretinere comunicati prin mandat postal cu valoare declarata si confirmare de primire c/v intretinere pe adresa asociatiei de proprietari sau a presedintelui de asociatie
Daca se returneaza mandatul aveti posibilitatea sa dovediti oricarei autoritati inclusiv in instanta ca ati desfasurat demersuri pentru achitare c/v intretinere lunara si asociatia de proprietari nu poate invoca reaua dv credinta pentru plata obligatii fata de asociatia de proprietari

Eu nu cred ca sunteti sigura pe ce spuneti.

1. Daca dvs. nu v-ati achitat o luna intretinerea, sigur ca dupa depasirea termenului de plata, as. prop. va calculeaza penalizari - cred ca sunteti de acord cu mine;
2. Nu achitati nici a doua luna. Ce face asociatia - calculeaza din nou penalizari, dar acum penalizarea se calculeaza si la prima luna - numarul de zile fiind mai mare pentru prima luna neachitata si in plus penalizarea lunii curente;
3. Daca persistati in a nu achita intretinerea, penalizarile vor creste, da?
4. Unde faceti confuzie? Aveti impresia ca vi se calculeaza penalizari la penalizari, dar dupa cum am mai spus, nu sunteti sigura de aceasta afirmatie: ca doamna de-acolo insumeaza cele doua debite, asa este, pai cum vreti sa procedeze pentru a rezulta in final un total?
5. Pentru a va convinge, puteti cere in scris de la asociatie un "defasurator" al cheltuielilor de intretinere, care trebuie sa cuprinda debitul la intretinere si debitul la penalizari; daca este intocmit corect, o sa reiasa clar ca as. prop. nu calculeaz penalizari la penalizari, sau poate ca da si atunci nu este in regula...

Pe de alta parte, asociatia incearca sa va incaseze c/val intretinere si sume partiale din penalizari - pentru ca asa este legea - debitele se incaseaza in ordinea in care au fost create - si acesta ar fi un al doi-lea punct pe care dvs. nu puteti sa-l intelegeti.

Opinia mea este sa incercati sa "rupeti pisica", achitati tot ce aveti de achitat, apoi incercati sa achitati la timp intretinerea si nimeni nu o sa va mai calculeze penalizari. Acum ce sa va zic, tre' sa fiti si dvs. atenta...
As avea rugamintea sa cititi cu atentie cele de mai sus si daca aveti neclaritati, va rog sa le exprimati in continuarea topic-ului. Daca am presupus gresit, cer scuze - anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Penalizarile din 2007 afisate in 2010 spooky_bobo spooky_bobo asociatia de proprietari a blocului unde locuim nu a afisat niciodata faptul ca se percep penalizari la intretinere ceea ce ne a facut pe noi locatarii sa nu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de proprietari ContSters362803 ContSters362803 Buna seara! Administratorul a trecut suma ce reprezinta Cheltuielile de Executare Silita in totalul lunar al cheltuielilor de intretinere cu titlul de ... (vezi toată discuția)