avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de proprietari

Buna seara!
Administratorul a trecut suma ce reprezinta
Cheltuielile de Executare Silita in totalul lunar
al cheltuielilor de intretinere cu titlul de RESTANTA
pentru care percepe penalizari.
Este corect cum procedeaza?
Cui a trecut aceste cheltuieli de executare? Cer fel de executare? A fost executata asociatia de proprietari?
Asociatia de Proprietari a fost EXECUTATA SILIT pentru datorii catre furnizorul
ce asigura agentul termic asociatiei, Asociatia de Proprietari la randul ei
a impartit la unii locatari intr-un mod nerealist Cheltuielile de Executare Silita
trecandu-le ca RESTANTE in Calculul Cheltuielilor de Intretinere
pentru care percepe panalizari, din cate stiu penalizarile se aplica doar
restantelor la intretinere, nu si penalizarilor sau altor cheltuieli de alta natura
Este corect cum a procedat administratorul?
Va multumesc!

Ultima modificare: Miercuri, 30 Decembrie 2015
Adriantot, moderator
Cheltuielile de executare trebuie repartizate numai proprietarilor care nu si-au achitat cheltuielile din lista de intretinere si proportional cu datoriile.

Art. 49.-L230/2007
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Doamna,
Daca proprietarul actionat in justitie nu-si achita debitul nici in situatia in care o instanta il obliga, atunci as. prop. este nevoita sa apeleze la un executor judecatoresc. Ei, in aceasta situatie, ex. jr. se ocupa si face toate demersurile privind recuperarea debitului stabilit de instanta + cheltuielile de executare.
Din experienta noastra, va pot spune ca tot debitul despre care am scris mai sus este achitat de debitor direct la ex. jr. care la randul acestuia va proceda la trimiterea banilor (numai debitul stabilit in instanta) in contul as. prop. Deci as. prop. nu mai are nicio legatura cu cheltuielile de executare, acestea fiind trase de ex. jr. la primele incasari, iar asociatia nu mai are treaba cu acea suma.
Aceasta este procedura "standard", insa, este posibil, mai ales in cazul as. prop. fara cont sau ex. jr. sa nu se complice cu incasari si alte daravele, astfel ca acesta comunica asociatiei intreaga suma , iar asociatia sa treaca suma despre care vorbiti (cheltuieli cu executarea silita) in cheltuielile asociatiei.
Daca aceste cheltuieli nu sunt achitate la timp - conform uzantelor proprii as. prop., sigur suma respectiva poate fi penalizata.
Si va mai spun ceva: in conditiile artate mai sus, ex. jr. pretinde ca as. prop. sa-i achite imediat prestatia, astfel incat atunci cand suma respectiva apare in lista de plata, sa fi trecut deja 20-30 de zile de la efectuarea platii de catre asociatie, astfel ca si asociatia facand o cheltuiala ar vrea sa o recupereze cat mai repede.
Ce trebuie sa faceti dvs.?
Sa va interesati la as. prop., sa va faca sa intelegeti intreaga procedura, eventual sa va informati la ex. jr. daca suma respectiva nu a fost deja incasata sau daca as. i-a platit prestatia si cand - deci sa va informati cum au decurs lucrurile.

Nu stiu daca am fost explicit, dar lucrurile cam asa stau...
Multumesc la fel!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita din cauza datoriilor la intretinere opreaalina12 opreaalina12 Buna ziua. Am avut o datorie de 13500 la intretinere. Am fost dat in judecata pt suma de 67000 lei, insemnand datoria pana in ianuarie 2010. Ne-a venit ordinul ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Asociatii care nu vor sa plateasca facturi la furnizori karrmen772004 karrmen772004 Am si eu o problema daca se poate spune: - asociatii pentru care am titlu executor refuza sa plateasca debitul sau suma care a mai ramas de plata din debit pe ... (vezi toată discuția)