avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executare silita din cauza datoriilor la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executare silita din cauza datoriilor la intretinere

Buna ziua. Am avut o datorie de 13500 la intretinere. Am fost dat in judecata pt suma de 67000 lei, insemnand datoria pana in ianuarie 2010. Ne-a venit ordinul de executare silita. Acum cateva zile am platit suma integrala, la executor si restul ce mai aveam la intretinere. Am fost uimita pt faptul ca doamna de la asociatie nea calculat penalitati la toata suma, adica si cea de la executor si restul de la intretinere, desi la un birou notarial unde am intrebat, mi-au spus ca nu ar mai fii tb sami calculeze penalizarile si la suma care o datoram le executor. Va rog lamuriti-ma cum este. Multumesc
Cel mai recent răspuns: adi1404 , utilizator 13:58, 1 Aprilie 2013
In niciun caz nu se pot calcula penalitati la cheltuielile de executare. faceti-i plangere penala doamnei de la asociatie. Poate asa invata sa-si faca meseria.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
ContSters214341, utilizator
Domnu' Consilier, poate mai cititi si dvs. prevederile L 230/2007 cu privire la cheltuielile as. prop. care se penalizeaza.
Cred ca stiti prea bine, daca nu, va reamintesc ca din momentul in care un proprietar este actionat in instanta si pana se ajunge in faza de executare silita, perioada de timp este destul de mare, adica poate sa insemne ani buni. Adica in opinia dvs. as. prop. tre' sa stea cu degetul in gura si sa-l astepte pe dom' proprietar 'nspe ani poate se-ndura sa-si plateasca ceea ce a consumat "sponsorizat" de vecinii lui atat amar de vreme...
Eu nu am nimic cu doamna. Se pot intampla o multime de lucruri care sa faca in asa fel incat sa nu-si poata achita costurile la intretinere. Da, se poate, dar trebuie sa te gandesti ca va veni si scadenta. Acum este bine ca a facut un asa efort sa achite dintr-o felie 13.500 lei? Banuiesc ca nu... Toate raspunsurile se gasesc la as. prop. Nu la notar, nu la primar, nu aici pe forum - unde, de bine de rau mai poti invata cate ceva.
Asa ca, stimata doamna, invata si dumneata ce drepturi si mai ales ce obligatii ai in as. prop. Legea zice ca ai 10 zile de la afisarea listei de plata, la dispozitie pentru a contesta (in scris) cheltuielile repartizate apartamentului unde esti proprietar. In mod normal, in 7 zile trebuie sa primesti un raspuns (tot scris). Daca nu esti multumita de raspuns, poti sa te adresezi primariei locale, vezi ca acolo este un birou care se ocupa de indrumarea si sprijinul as. prop.
Nu asa:
Am fost uimita pt faptul ca doamna de la asociatie nea calculat penalitati la toata suma, adica si cea de la executor si restul de la intretinere, desi la un birou notarial unde am intrebat, mi-au spus ca nu ar mai fii tb sami calculeze penalizarile si la suma care o datoram le executor.

Daca nici asa nu esti multumita, ai tot dreptul din lume sa te adresezi instantei de judecata si trebuie sa o scoti la capat cumva...
Dom' Administrator. Promit ca ma voi uita pe lege, daca si dvs promiteti sa va puneti si in pielea amaratilor care nu isi pot plati intretinera.
Adicatelea, le luati o data penalitati la ceea ce datoreaza asociatiei de proprietari si inca o data penalitati la onorariul de executor si eventual de avocat, onorarii negociate de Dom administrator personal, in numele asociatiei? Eu la alea ma refeream cand ziceam, ce ziceam. Alea sunt cheltuielile de executare Dom' Administrator. Revid cu edit, dupa studiu lege

Art. 17. -(1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări al asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;
Conform Legii 230 / 2007 art. 30 alin. 1 lit. j, Comitetul Executiv al Asociatiei de Proprietari blocul 20 B1 , stabileşte sistemul propriu de penalizări al asociatiei pentru protejarea intereselor proprietarilor.
Art. 25.Norme - (1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva. In vederea respectarii termenelor legale de plata a facturilor catre furnizorii de utilitati, administratorii au obligatia de a afisa lista de plata in termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin posta, certificata prin inscrisul de pe stampila postei, sau de la data confirmarii de primire, in cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalizari de intarziere pentru suma neachitata, in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depasi suma cotei restante la care s-a aplicat.
ART. 49 Lege(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice suma cu titlu derestanta, afişată pe lista de plata. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se
vor aplica numai după o perioada de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plata, fără ca suma
penalizărilor sa poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară
de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al
asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de
către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natura
administrativă.

Asadar, un up-date Dom Administrator. Nu cred ca si cheltuielile de executare intra la capitolul restante afisate pe lista de plata, parerea mea.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
ContSters214341, utilizator
Observ ca v-ati uitat pe lege.
Credeti-ma ca sunt in aceeasi barca cu multa lume. Amaratii despre care vorbiti dvs. nu-s chiar asa de amarati. Am zis in postul de mai sus ca :

Eu nu am nimic cu doamna. Se pot intampla o multime de lucruri care sa faca in asa fel incat sa nu-si poata achita costurile la intretinere. Da, se poate, dar trebuie sa te gandesti ca va veni si scadenta.

Nu are sens, dar va pot da exemple de "amarati" - asa cum ziceti dvs., numai ca numai asa nu le poti zice. Cu un asemenea "amarat" ne-am judecat 5 ani de zile. Dublu licentiat, mare smecher in domeniul viei si vinului, in vre-o 7 ani de zile a reusit performanta sa achite doar 3-4 luni de intretinere, in rest nimic. Statea la et. 10 si ne-am hotarat sa-i sistam apa. S-a montat pe cheltuiala asociatiei un robinet de trecere si ce credeti ca a facut? Ne-a actionat in instanta, a solicitat daune asociatie, 100 mil. (lei vechi), aceeasi suma administratorului. In final a achitat peste 250 mil. lei, ma rog cu intretinere, penalizari, costuri avocat, ex. jud.- tot.
Cand a plecat stiti ce-a spus? Dom'le, daca ai vazut ca-s prost, de ce nu mai tras de maneca? Ce sa mai zici de astfel de amarati?

Fiind cons. jr. (am lucrat peste 100 dosare cu un coleg de bransa) ar trebui sa stiti ca negocierile de orice fel nu le face administratorul personal, ci presedintele.
Apoi, desi stiti sigur procedura, orice serviciu de consultanta jr. pe care o face un avocat sau cons. jr. se face cu plata inainte. Sigur ca amaratul nu da acesti bani, dar cine, de unde ii i-a administratorul, ca de, la dosar tre' sa dovedesti cheltuiala, altfel cum?
Urmeaza cheltuielile initiale cu executorul jud. care sunt asa cun sunt, adica destul de mari. Plata inainte fara dor si poate, desi am inceput sa-i cunosc pe toti. Timbre, copii, tot felul de vrajeli. Cum spuneam, mai vine proprietarul, mai face o actiune ca nu-i convine executorul, ba poate refuza si etc. dureaza 3-4-5 sau 6 luni. Considerati ca as. are vre-un fond secret pe undeva si...

Discutii pe tema art. 49 au mai fost aici pe forum in legatura cu ce discutam acum. In principiu asociatia face niste cheltuieli pentru un proprietar rau-platnic si numai pentru si din vina lui si trebuie sa astepte ani pentru a o recupera. Si nici atunci nu esti sigur 100%.
Up-date trebuie sa facem toti, inclusiv cei despre care discutam. Acum sunt amarati ca nu au serviciu, ca bla, bla,bla - insa cum v-am spus, chiar inainte de 1989 cand toti aveau serviciu, tot asa se chemau si nu aveau bani sa-si achite intretinerea.
Acum, daca ii chemi la treaba, te refuza diplomatic. Nu dom-le am ajutor social...


Domnu consilier, nu va suparati si pe mine, tot Administrator.
Bine ca ati dat citate din L230 si HG 1588 care exact asta demonstreaza, ca suma poate fi penalizata. Nu va uitati in lege ca nu scrie "cheltuieli de judecata" sau "onorariu avocat" sau "onorariu executor", ci uitati-va ca sunt cheltuieli, ca oricare alta cheltuiala, generata de ceva sau cineva.
NU administratorul negociaza contractele in Asociatiei, cel putin nu in cele normale la cap, ci Presedintele.

Dati-mi voie sa va spun ca orice cheltuiala introdusa in lista de plata suporta penalizari, atunci cand devine restanta si dupa ce depaseste cele 30 zile de la scadenta listei.
Cheltuielile se impart pe categorii dupa modul de creare a obligatiei de plata.
In cazul de fata, cheltuiala cu judecata, cu executarea, cu avocatii etc. sunt facute de Asociatiei, dar generate de restantier. Ca daca restantier nu exista nici obligatia de plata nu exista.
Deci, de ce sa stea asociatia fara acesti bani in cont (banii celorlalti proprietari, sa fie clar), sau daca nu ii avea in cont, trebuia sa ia din buzunarul cuiva (presedinte, admin, cumul de proprietari etc) un numar de x luni fara sa penalizeze?

Intelegem ca sunt probleme, ca nu toata lumea nu plateste ca nu vrea, ca sunt oameni care nu pot. Dar daca ma uit la restantierii mei au cel mai mare consum de apa din asociatie/ luna, au cel mai mare consum de gaze / luna, au cele mai mari apartamente din asociatie, au masini de 10 ori mai scumpe decat un bun platnic de rand. Si vin cu explicatii: m-a disperat cat consuma a6 allroadu 3000 cmc tdi, ce sa ma mai fac? mi s-a rupt transmisia la rover cand am facut o escapada prin muntii patriei, am platit telefonu 5 milioane, trebuia sa-mi schimb laptopu / tableta ... alea de anu trecut erau depasite si ma fac de ras la prieteni. Si cate si mai cate.

LE: postam in acelasi timp cu Dnul Grecu, dar vad ca avem acelasi mesaj in mare.
Aia cu trasu de maneca e cea mai tare. Si ce ar trebui sa mai facem noi Administratorii, daca onor proprietar e ocupat si uita? Ceva legat de sotie? Sa facem temele cu copilasii? Dar de schimbu la ulei cine se ocupa?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
arockz, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de proprietari ContSters362803 ContSters362803 Buna seara! Administratorul a trecut suma ce reprezinta Cheltuielile de Executare Silita in totalul lunar al cheltuielilor de intretinere cu titlul de ... (vezi toată discuția)
Ordinea incasarii debitelor costel111 costel111 Poate administratorul unei asociatii de proprietari sa-mi refuze repetat incasarea taxelor comune si a restantelor fara a achita si penalizarile calculate de ... (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie proprietari ContSters191229 ContSters191229 Buna seara!.As vrea sa ma lamuriti si pe mine daca e corect sa platesc penalizari care nu apar pe lista de cheltuieli lunare.Administratorul zice ca da, eu nu ... (vezi toată discuția)