avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ordinea incasarii debitelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ordinea incasarii debitelor

Poate administratorul unei asociatii de proprietari sa-mi refuze repetat incasarea taxelor comune si a restantelor fara a achita si penalizarile calculate de catre acesta?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 19:29, 17 Iunie 2011
Administratorul este obligat sa incaseze sumele de intretinere afisate pe lista de plata. Privind penalizarile, administratorul trebuie sa emita o chitanta separat, Dar penalizarile sunt debite din momentul cereri lor in judecata. Deasemeni si instanta va admite acele penalizari doar in urma unei expertize contabile. Expertul va constata daca penalizarile au fost calculate corect sau nu.
Daca nu va primeste plata cotelor de intretinere, facetii o reclamatie la Corpul de control al Primarului. Sau o alta varianta trimiteti prin posta cu confirmare de primire unde aratati ca suma reprezinta intretinerea pe luna X anul Y..succes..B-)

Ca o completare cu dispozitiile legale.. art.1088 alin. (2) Cod civil arata ca...(penalizarile) sunt daune interese; aceste daune .."nu sunt debite decat din ziua cererii in judecata, afara de cazul in care, dupa lege dobanda curge de drept.",
Deasemeni pentru ca instanta sa admita ca debit acele penalizari este necesar ca Asoc.de Prop. sa va fi "notificat"confarm cu disp. art.1079 Cod civil.:(
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
Manole Dumitru, utilizator
Orice refuz de percepere a sumelor constituie abuz.
Asociatia are obligatia sa primeasca orice suma prin care sa se reduca valoarea restantelor.

Aveti venituri pe familie sub 1000 de lei?
Pentru a avea pretentia ca administratorul sa va primeasca banii, dv. nu trebuie sa pretindeti nimic decat ceea ce trebuie incasat. Se incaseaza cele mai vechi dintre datorii (cote de baza si penalizari).
Faptul ca dv. nu vreti sa platiti penalizarile nu e in regula la dv., nu la administrator.

Pe de alta parte, daca considerati ca penalizarile nu sunt bine calculate, atunci puteti cere o recalculare.
Domnule costel111
Incasarea cotelor si, daca este cazul, a penalitatilor aferente intarzierilor se face conform prevederilor legale...
Daca aveti dubii cu privire la calculul penalitatior trebuie sa sesizati in scris presedintele asociatiei in termen de 10 zile de la afisarea listelor cu cotele de intretinere.... Altfel se presupune ca ati fost de acord cu lista/listele afisate.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
eliasav, utilizator
Manole Dumitru a scris:

Administratorul este obligat sa incaseze sumele de intretinere afisate pe lista de plata. Privind penalizarile, administratorul trebuie sa emita o chitanta separat, Dar penalizarile sunt debite din momentul cereri lor in judecata. Deasemeni si instanta va admite acele penalizari doar in urma unei expertize contabile.

Sa incercam a lamuri fiecare din aceste fraze.
Administratorul nu este obligat sa incaseze, ci este datoria, menirea lui, daca este si casier sa incaseze sumele afisate pe lista de plata inclusiv penalizarile afisate.
Numai incasarea fondului de rulment se face prin eliberarea de chitanta separata de celelalte cote, contributii, penalizari, chirii... De ce? Pentru ca fondul de rulment este singurul care se poate returna proprietarului in conditiile legii. Toate celelate sume se pot incasa pe aceeasi chitanta.
Penalizarile, ca orice alte sume afisate pe lista de plata se pot contesta in termen de 10 zile de la afisare, cu raspuns in maxim 7 zile, conform legii. Necontestate in acest termen, inseamna ca proprietarul a fost de acord cu ele.
Instanta va admite debitele, cotele restante, penalizarile calculate..., in urma cererii de chemare in judecata si a documentatiei depuse la dosar. Numai daca in instanta, restantierul nu recunoaste debitele si solicita stabilirea acestora de catre un expert, instanta poate admite efectuarea expertizei pe cheltuiala restantierului. Expertiza se face de catre expert desemnat de instanta si caruia i se stabilesc obiective clare cu privire la verificarea si recalcularea debitelor si va realiza aceasta doar dupa ce restantierul achita onorariul acestuia stabilit tot de instanta.

Alte discuții în legătură

Restante la plata intretinerii sorraine sorraine buna ziua. am o restanta de cateva luni la intretinere.(1000 lei). platesc lunar o suma de 150 lei.atat imi permit deocamdata . pot sa cer casierului sa mi ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Fond reparatii la bloc Volentir Mircea Volentir Mircea Cand in listele de plata lunare sunt prevazute sume si pentru fondul de reparatii, in chitantele ce se elibereaza proprietarilor trebuie sa se specifice in ... (vezi toată discuția)