avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restante la plata intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restante la plata intretinerii

buna ziua. am o restanta de cateva luni la intretinere.(1000 lei). platesc lunar o suma de 150 lei.atat imi permit deocamdata . pot sa cer casierului sa mi treaca pe chitanta luna in curs 100 lei si 50 ron restanta?
din fondul de rulment pot sa mi achit restanta la intretinere ?daca da in baza carei legi?
nu doresc sa platesc penalitati.exista vreo lege? furnizorii nu aplica penalitati la facturi.
multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:01, 9 August 2012
Dv. nu puteti impune repartizarea platii intre diferite categorii de restante.
Si nici nu ati avea vreun interes deoarece daca nu platiti sumele restante cele mai vechi acestea sunt producatoare de penalizari. Sumele curente, nu.

Din fondul de rulment nu se achita restantele, acesta este constituit pentru a plati ultimele facturi de la furnizori care urmeaza sa fie repartizate pe liste si incasate de la proprietari ulterior, cand se va reface fondul de rulment. Aceasta folosire si restabile a fondului de rulment este lunara.

Penalizarile pe care le aveti de plata sunt legale deoarece sunt calculate prin sistemul de penalizare al asociatiilor, din care se platesc, daca exista, penalizarile furnizorilor. Daca aceste penalizari nu exista, penalizarile intra in fondul de penalizari al asociatiei si se folosesc la diverse lucrari de intretinere si reparatii a proprietatii comune.
!-Sumele individuale depozitate in fondurile constituite la nivelul asociatiei de proprietari nu pot fi utilizate decat strict pentru scopul pentru care au fost formate respectivele fonduri
Fondul de reparatii este fond cu perioada limitata de utilizare care nu poate fi folosit decat cu acordul adunarii generale a proprietarilor
2-Plata restantei acumulate,legal se realizeaza prin acoperirea sumelor in ordinea cronologica a acumularii acestora,concomitent cu penalitatile aferente
Penalitatile se aplica ,in temeiul disp art 49 din L nr 230/2007
pentru orice suma cu titlu de restanta
sorraine a scris:
am o restanta de cateva luni la intretinere.(1000 lei). platesc lunar o suma de 150 lei.atat imi permit deocamdata . pot sa cer casierului sa mi treaca pe chitanta luna in curs 100 lei si 50 ron restanta?

Da, puteti solicita casierului ca pe chitanta sa va specifice asa cum propuneti dv. Casierul va poate specifica acest lucru pe chitanta sau va poate refuza si sa va indrume catre presedintele asociatie cu care puteti discuta si stabili proportia in care platiti debitele.
Nu va costa nimic sa cereti, sa soliciutati...
din fondul de rulment pot sa mi achit restanta la intretinere ?

Nu. Asa cum vi s-a mai raspuns fondul de rulment se foloseste, in mod firesc, pentru plata facturilor si efectuarea cheltuielilor care inca nu s-au afisat.
Dar, in situatia dv, fondul de rulment este cheltuit de mult, inca din luana dinainte de a fi restantier.
nu doresc sa platesc penalitati.exista vreo lege?

Orice restante se penalizeaza conform sistemului propriu de penalizari adoptat de comitetul executiv, a legii 230/2007 si HG 1588/2007, indiferent ca asociatia este penalizata de furnizori sau nu.

Ultima modificare: Marți, 24 Iulie 2012
Adriantot, moderator
multumesc frumos la toti care mi ati raspuns. in caz de vanzare a apartamentului primesc fondul de rulment inapoi daca achit datoria sau nu.trebuie facuta vreo cerere catre presedinte? multumesc.
Sigur, daca aveti platit totul la zi puteti solicita asociatiei, presedintelui, sa va restituie fondul de rulment. Acesta se restituie cam peste o luna, atunci cand se fac listele urmatoare de plata pentru ca intotdeauna cheltuielile efectuate de asociatie in luna curenta, apar pe lista de plata dupa jumatatea lunii urmatoare.

Alte discuții în legătură

Penalizari asociatie proprietari ContSters191229 ContSters191229 Buna seara!.As vrea sa ma lamuriti si pe mine daca e corect sa platesc penalizari care nu apar pe lista de cheltuieli lunare.Administratorul zice ca da, eu nu ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment in asociatia de proprietari VILI48 VILI48 VA ROG SA MA LAMURITI:La infintarea asociatie de locatari s-a constituit un fond de rulment care reprezenta media cheltuielilor la intretinere a 12 luni ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli pentru intertinerea nejustificate moitza moitza buna sunt proprietaru unei garsionere si am fost pe timp de 2 ani plecat din tara si am lasat apartamnetu in grija unui asa zis prieten.....iar acuma cand am ... (vezi toată discuția)