avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Activitate Vyktoria

Activitate Vyktoria

Multumesc mult pentru toate detaliile !
Am rasfoit online Codul Civil de la art 976 iar la art 981 am gasit ceea ce ati mentionat,
Art. 981
Împărţirea moştenirii între colateralii privilegiaţi
(1) Moştenirea sau partea din moştenire cuvenită colateralilor privilegiaţi se împarte între aceştia în mod egal.
(2) În cazul în care colateralii privilegiaţi vin la moştenire prin reprezentare succesorală, moştenirea sau partea din moştenire ce li se cuvine se împarte între ei pe tulpină.
(3) În cazul în care colateralii privilegiaţi sunt rude cu defunctul pe linii colaterale diferite, moştenirea sau partea din moştenire ce li se cuvine se împarte, în mod egal, între linia maternă şi cea paternă. În cadrul fiecărei linii, sunt aplicabile dispoziţiile alin. (1) şi (2).
(4) În ipoteza prevăzută la alin. (3), colateralii privilegiaţi care sunt rude cu defunctul pe ambele linii vor culege, pe fiecare dintre acestea, partea din moştenire ce li se cuvine.

La pct (1) CC zice ca se imparte in mod egal iar cele 3 surori sunt pe aceeasi linie colaterala cu defuncta
Va multumesc!
Mi-ati dat o veste buna daca se imparte in mod egal intre surori.Au fost 4 surori(,defuncta si A.B.C; C decedata mult inainte).Singurii mostenitori dupa defuncta (rude) sunt cele 2 surori in viata A si B iar cea decedata C reprezentata de mostenitorii ei: X si Y.
Inteleg, ca surorile impart in mod egal mostenirea de la o alta sora.
Va multumesc mult pentru raspuns!
Multumesc pentru raspuns!sSe pare ca trebuie sa ma prezint si voi rezolva dupa dezbaterea succesiunii cu cele 2 surori care au facut eforturi pentru a o ingriji in asa fel incat "sa ies cu capul sus si pe usa din fata" fata de ele.
Multumesc inca o data pentru ajutor!
Buna seara!
Doresc un sfat/idee/varianta de a mari cotele unor anumiti mostenitori la dezbaterea succesiunii.Pe scurt,batranica decedeaza,nu are sot, copii,nepori dupa copii,si parinti dar are 3 surori:A,B (cu aceeasi mama dar tata diferit) C(cu aceeasi mama si tata);A si B traiesc,C este decedata dar are 2 copii X si Y.
A si B au ingrijit matusa,acasa,spital,treburi casnice,facturi,medicamente,inmormantare,parastase;X o vizita si-i aducea cateodata o inghetata,Y plecata din tara. Masa succesorala este formata doar dintr-un apartament si locul de veci,pt care o sa folosesc o suma aleatoare/rotunda pentru a face impartirea usor de inteles,90.000 lei.
Masa succesorala se imparte pe tulpini de cate 45.000: pe tulpina materna vor reveni fiecaruia 45.000 :3= 9.000 lei ,iar pe tulpina paterna vor reveni doar pentru C(adica X si Y in viata) cealalta jumatate 45.000 lei.Problema mea este ca am dorit sa renunt la partea mea,Y, dar ceilalti m-au chemat in ajutor,fiecare de partea lui:A si B pentru ca li se cuvin pe de o parte,si X pentru ca vrea sa le dea la o parte (pt ca sunt surori vitrege).Am incercat sa il conving dar ma lovesc de un zid;a incercat chiar prin intimidare si amenintari/vorbe grele sa le dea la o parte dar nu a reusit,acum imi cere ajutorul pentru a face o cota mai mare impreuna cu mine ,sa le revina cat mai putin celor 2 surori care au ingrijit-o.
Sfatuiti-ma ce varianta ar fi mai buna pentru a le mari cotele celor 2 surori A si B:1-sa nu depun actele pentru succesiune? si atunci suma se va imparti tot pe tulpinimaterna/paterna sau 2- sa depun actele dar sa nu ma prezint iar suma care mi se cuvine sa fie impartita in mod egal celor 3 ramasi.
Exista vreun artificiu prin care pot iesi din situatia asta?
varianta cu donatia dupa dezbaterea succesiunii cade ca o sa am probleme cu X; varianta sa-l dea in judecata,probabil, este prea costisitoare pentru ele.Daca exista vreo varianta cu acceptare expresa/renuntare,(pentru ca inca suntem in primele 6 luni),sunt deschisa la orice varianta.
Va multumesc pentru timpul acordat!